Warzywa faszerowane - gejzery smaków
Jeśli spytacie, które warzywa nadają się do nadziewania lub faszerowania, odpowiedź jest prosta - niemal wszystkie. Począwszy od pomidorów, papryk, kalarepek, cukinii, bakłażanów i ogórków, skończywszy na cebuli, porach, liściach sałaty, kapusty, jarmużu czy winorośli. Faszerowane dania warzywne można przyrządzać na rodzinne imprezy, pikniki czy wreszcie na uroczyste przyjęcia. Wszystko zależy od wyobraźni. My także mamy dla was kilka propozycji na typowe i mnie typowe faszerowane jarzyny.
Na obiad lub grilla
Jeśli spytacie, które warzywa nadają się do nadziewania lub faszerowania, odpowiedź jest prosta - niemal wszystkie. Począwszy od pomidorów, papryk, kalarepek, cukinii, bakłażanów i ogórków, skończywszy na cebuli, porach, liściach sałaty, kapusty, jarmużu czy winorośli. Faszerowane dania warzywne można przyrządzać na rodzinne imprezy, pikniki czy wreszcie na uroczyste przyjęcia. Wszystko zależy od wyobraźni. My także mamy dla was kilka propozycji na typowe i mnie typowe faszerowane jarzyny.
Nadziewane papryki
Lato to najlepsza okazja, by spróbować tego pysznego dania. Papryki (koniecznie polskie) są pełne smaku, soczyste i łatwe do przyrządzenia. Potrzebujemy: cztery zielone papryki, jedną drobno posikaną cebulę, pół pęczka posiekanej zielonej pietruszki, szklankę ryżu (najlepiej włoskiego "parboiled"), oliwę z oliwek, 250 gramów drobno mielonego mięsa, szklankę soku pomidorowego, sól i pieprz.
Papryki myjemy i obcinamy wierzchołki. Wyrzucamy pestki i myjemy środek jeszcze raz. Cebulę przysmażamy na oliwie, ryż gotujemy do miękkości. Mieszamy w misce ryż, mięso, cebulę i przyprawy. Nadziewamy papryki, układamy je w naczyniu do zapiekania i zalewamy sokiem pomidorowym. Solimy i pieczemy w temp. 170 stopni około 40 minut. Gotowe.
Cukinia z serem
Cukinie to wymarzone warzywa do nadziewania. Same w sobie nie mają zbyt wiele smaku, ale dodatek przypraw i innych składników powoduje, że ze zwykłych jarzyn stają się delikatesem. Do przygotowania naszego dania, które można podać zarówno na zimno, jak i na ciepło, potrzebujemy: trzy cukinie, posiekany tymianek, dwie szklanki tłustego twarogu, śmietanę, sól i pieprz. Cukinie przecinamy wzdłuż, wykrawamy nasiona. Ser, śmietanę i przyprawy mieszamy w misce, a następnie napełniamy masą połówki cukinii. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temp. 160 stopni C przez pół godziny. Studzimy lub podajemy od razu.
Gołąbki z winorośli
Gołąbki z winorośli są bardzo popularne w Grecji i Turcji. W Polsce wciąż spotykamy się z nimi dość rzadko, ale ich wspaniały smak sprawia, że zyskują coraz większe rzesze zwolenników, także w Polsce. Przygotowanie tych pysznych gołąbków nie jest kłopotliwe, a efekt oszałamiający - warto więc zaskoczyć nimi gości. Zbieramy rozwinięte liście winorośli, gotujemy je przez pół godziny w osolonej wodzie, delikatnie wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy nadzienie: ugotowany ryż, posiekane orzechy włoskie, sól, pieprz i jajko mieszamy dokładnie. Masą napełniamy liście - podobnie jak gołąbki: nadzienie układamy w ruloniku na szerszej stronie liścia i zawijajmy go najpierw po bokach, a potem wzdłuż. Ruloniki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalewamy do połowy bulionem i pieczemy kilkanaście minut. To danie, skropione oliwą, jest znakomite jako przystawka.
Cebula nadziewana pieczarkami
Duszone lub pieczone cebule stają się bardziej łagodne i słodkie. Dlatego warto wykorzystać je podczas grillowych przyjęć. Do przygotowania pysznych warzyw na grilla potrzebujemy: kilka cebul, pół kilograma pieczarek, namoczoną bułkę, pół szklanki namoczonych rodzynek, sól, pieprz, oliwę, masło i kmin rzymski. Cebulę obieramy, obcinamy końcówki i wrzucamy do osolonego wrzątku na kilka minut. Wyjmujemy, studzimy i wydrążamy środek. Kawałki cebuli siekamy, podobnie jak pieczarki. Wrzucamy całość na patelnię i dusimy z przyprawami. Wykładamy do miski, dodajemy bułkę i rodzynki, nadziewamy masą cebule. Każdą cebulę owijamy folią aluminiową, układamy na grillu i pieczemy kilkanaście minut. Podajemy do mięsa.
Bakłażany po królewsku
Widząc na targu bakłażany, zastanawiamy się często, jak to warzywo przyrządzić. Nadziewane z patelni - to jest to! Potrzebujemy: dwa duże bakłażany, pół kilograma dobrego mielonego mięsa, czosnek, cebulę, dwie łyżeczki curry, pół pęczka kolendry, pół szklanki bułki tartej, sok z jednej cytryny, oliwę, sól i pieprz. Bakłażany przecinamy na pół wzdłuż, wydrążamy połówki i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Przygotowujemy farsz: siekamy cebulę i dwa ząbki czosnku, wrzucamy na oliwę rozgrzaną na patelni. Dodajemy mięso i przyprawy, dokładnie mieszamy i smażymy pięć minut. Dodajemy pokrojone drobno wnętrze bakłażana i smażymy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku i nadziewamy masą wydrążone warzywa.
Całość skrapiamy oliwą, posypujemy bułką tartą, każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku lub na grillu przez około 20 minut.
Kalarepa z mozzarellą
Kalarepa to niedoceniane w Polsce warzywo. Zawiera tyle samo cennych substancji co kapusta, ale powoduje mniej wzdęć i jest znakomitą przekąską. Jeśli jednak ktoś nie lubi smaku świeżej kalarepy, powinien spróbować przetworzonej. Do naszego przepisu potrzebne będą: dwie duże kalarepy, pomidor, dwie kulki mozzarelli, bazylia, sól, pieprz, kilka łyżek bułki tartej, masło i oliwa. Kalarepy obieramy, przekrawamy w poprzek na pół i wydrążamy środek. Wkładamy do garnka z gotującą się wodą, solimy i dodajemy kilka łyżek masła. Odcedzamy całość, wylewając płyn do miseczki. Do ostudzonej kalarepy wkładamy warstwami plastry pomidora, mozzarelli i listki bazylii. Doprawiamy pieprzem, solą i skrapiamy oliwą. Posypujemy bułką tartą, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy kilkanaście minut. Podajemy na
zimno.
Ziemniaki z boczkiem
Nadziewane ziemniaki zawsze są pyszne. Wybieramy duże, mączyste sztuki. Ziemniaki myjemy dokładnie (nie obieramy!) i przekrawamy na pół wzdłuż. Wydrążamy ostrą łyżeczką środek, pozostawiając około centymetr ziemniaka po brzegach. Wydrążonej części nie wyrzucamy, ale siekamy ją drobno. Przygotowujemy: posiekaną cebulę, jedno jajko, drobno pokrojone plastry wędzonego boczku (około 200 gramów), zmiażdżony ząbek czosnku, łyżeczkę majeranku, sól i pieprz. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy i wrzucamy posiekane wnętrze ziemniaka oraz cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodajemy boczek i przyprawy. Wszystko smażymy kilka minut i dokładnie studzimy. Dodajemy jajko i masą wypełniamy ziemniaki. Pieczemy je w temp. 200 stop. C przez około
40 minut.
AD/mp/WP Kuchnia