Smaczny i zdrowy arbuz? Nie zawsze. Dzięki kilku trikom kupisz najlepszy owoc

Wraz z końcem wakacji, coraz rzadziej spotykamy arbuzy na bazarkach, ale w supermarketach cały czas półki uginają się pod ciężarem wielkich, dorodnych owoców. Najczęściej są one sprowadzane do Polski z cieplejszych krajów, a w najgorszym wypadku z Chin i Cypru. To właśnie stamtąd pochodzą nafaszerowane chemią lub "oszukane" arbuzy. Jak je rozpoznać?

Napakowane chemią i akceleratorami wzrostu arbuzy pękają.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Jeśli w supermarkecie zauważysz arbuzy monstrualnych rozmiarów, nie daj się nabrać. Niestety, to nie zasługa promieni słonecznych. Te największe najczęściej pochodzą z Chin i są nafaszerowane akceleratorami wzrostu do tego stopnia, że zaczynają pękać. Chińskie przepisy nie zabraniają stosowania pestycydów, dlatego rolnicy i plantatorzy prześcigają się, który z nich wyhoduje jak najdorodniejsze okazy i oczywiście, sprzeda je z większym zyskiem.
Według Agencji Ochrony Środowiska forchlorfenuron, który wpływa na wzrost i wielkość owoców, jest niebezpieczny nie tylko dla naszego zdrowia, ale także środowiska. Zatem jeśli zauważysz, że arbuz jest choć trochę pęknięty, nie kupuj go. Oznacza to, że rósł szybciej, niż powinien, ponieważ został potraktowany dużą dawką pestycydów. To właśnie dlatego nie warto kupować importowanych z Chin warzyw i owoców.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

Podrabiane arbuzy

Jak je rozpoznać? Niestety, nie jest to możliwe "na oko". Dopiero po przekrojeniu arbuza możemy stwierdzić, że zostaliśmy oszukani. Okazuje się, że plantatorzy tego owocu z Turcji i Cypru krzyżują arbuzy z ich kuzynkami – dyniami. Takie krzyżówki nie są soczyste ani słodkie. Miąższ jest znacznie jaśniejszy, a pestki zamiast ciemnobrązowe, są białe.
Plantatorzy stosują taką praktykę, ponieważ wyhodowanie "oszukanego" arbuza, jest trzykrotnie tańsze. Na szczęście w Turcji wprowadzono surowe kary za te działania, ale Cypryjczycy nadal są bezkarni.

Kupujemy najlepszego arbuza

Współautor książki "Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek" Paweł Łukasik, w rozmowie z Magdaleną Pomorską zdradził trik, dzięki któremu kupisz dojrzałego i naturalnego arbuza, bez potrzeby rozkrajania go. Wystarczy zapukać w arbuza. Jeśli wyda tzw. "pusty dźwięk", to oznacza, że jest w pełni dojrzały. Stojąc przed straganem czy w supermarkecie przed półką z arbuzami, najlepiej opukać kilka okazów i wówczas wybrać ten właściwy.
Aby nie ryzykować zdrowia, najlepiej kupować warzywa i owoce u lokalnych sprzedawców. Oczywiście niezależnie od tego, czy wybierzesz się na bazarek, czy zrobisz zakupy w supermarkecie, pamiętaj, że przed zjedzeniem owoców czy warzyw, należy je dokładnie umyć, by zmyć potencjalne pestycydy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu