Śledzie są za słone? Wypróbuj ten sposób

Śledzie są jednymi z najbardziej popularnych, a jednocześnie niedocenianych ryb, które powszechnie pojawiają się na naszych stołach. Pochodzą z Bałtyku, więc jadamy je cały rok. Kupujemy śledzie świeże, solone, marynowane lub w różnego rodzaju zalewach. Wszystkie są zdrowe i warte polecenia. Nie tylko ze względu na stosunkowo niewysoką cenę, co dziś najczęściej sprawia, że decydujemy się na te właśnie ryby.

ŚledzieŚledzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska
36

Śledzie to prawdziwa skarbnica cennych substancji odżywczych Ryby te zawierają jod, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Są też bogate w fosfor, który ma korzystny wpływ na pracę mózgu oraz uczestniczy odbudowie kwasów nukleinowych. Śledzie są też świetnym źródłem witaminy D, która chroni nas przed osteoporozą i chorobami nowotworowymi oraz kwasów omega-3, kluczowych dla sprawnego funkcjonowania układu krążenia i mózgu.

Aby w pełni wykorzystać nie tylko prozdrowotny potencjał tych ryb, ale też w pełni cieszyć się ich smakiem, warto się dowiedzieć co sprawia, że dania ze śledzia często wychodzą nam za słone albo gorzkawe. Wystarczy poznać kilka sztuczek, a unikniemy tych przykrych niespodzianek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na sałatkę śledziową z buraczkami i marynowaną cebulką

Nie za słony

Dziś najczęściej kupujemy filety śledziowe, tak zwane matiasy. To ryby, które przed zapakowaniem moczy się w solance, by śledzie zakonserwować. Po kilku miesiącach moczenia w roztworze soli śledzie zyskują przyjemny zapach, smak i miękkość. Jeśli jednak przygotujemy z nich dania, bez wcześniejszego przygotowania, w nasze potrawy będą szalenie słono.

Dlatego matiasy przed użyciem, należy najpierw namoczyć, by pozbyć się nadmiaru soli. Jak to zrobić?

Śledzie możemy moczyć w wodzie, w mleku lub w maślance. Najbardziej popularne jest moczenia w mleku. Ryby wykładamy do dużego naczynia i zalewamy mlekiem, tak by płyn przykrył ryby. Po kilkunastu minutach odlewamy mleko i jeszcze raz zalewamy ryby. Aby skutecznie pozbyć się nadmiaru soli, moczymy ryby w trzech partiach mleka.

Tak przygotowane śledzie są gotowe do wykorzystania już w konkretnych przepisach. Takie ryby są idealne do wszelkiego rodzaju sałatek, idealnie pasują do śmietany, majonezu czy sosów na bazie musztardy.

Bez goryczki

Czasem zdarzy się, że śledzie, przyrządzone z cebulą są lekko gorzkie. To wina cebuli, a nie ryb. Łatwo jednak możemy spowodować, że do takiej sytuacji nie dojdzie. Wystarczy odpowiednio przygotować cebulę. Najprościej jest lekko posolić cebulę przeznaczoną do np. sałatki śledziowej. Odstawiamy ją na kilkanaście minut, przelewamy zimną wodą i gotowe. Cebula traci swoją goryczkę również wtedy, kiedy przed jej posiekaniem zamrozimy ją na kilka godzin. Wtedy będzie słodsza i bardzo delikatna. I ostatni sposób – zupełnie odwrotny. Pokrojoną w piórka cebulę przelewamy wrzątkiem, a potem dopiero siekamy. Nie straci ona smaku, ale goryczkę na pewno.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier