Śledzie są za słone? Wypróbuj ten sposób

Śledzie są jednymi z najbardziej popularnych, a jednocześnie niedocenianych ryb, które powszechnie pojawiają się na naszych stołach. Pochodzą z Bałtyku, więc jadamy je cały rok. Kupujemy śledzie świeże, solone, marynowane lub w różnego rodzaju zalewach. Wszystkie są zdrowe i warte polecenia. Nie tylko ze względu na stosunkowo niewysoką cenę, co dziś najczęściej sprawia, że decydujemy się na te właśnie ryby.

ŚledzieŚledzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Śledzie to prawdziwa skarbnica cennych substancji odżywczych Ryby te zawierają jod, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Są też bogate w fosfor, który ma korzystny wpływ na pracę mózgu oraz uczestniczy odbudowie kwasów nukleinowych. Śledzie są też świetnym źródłem witaminy D, która chroni nas przed osteoporozą i chorobami nowotworowymi oraz kwasów omega-3, kluczowych dla sprawnego funkcjonowania układu krążenia i mózgu.

Aby w pełni wykorzystać nie tylko prozdrowotny potencjał tych ryb, ale też w pełni cieszyć się ich smakiem, warto się dowiedzieć co sprawia, że dania ze śledzia często wychodzą nam za słone albo gorzkawe. Wystarczy poznać kilka sztuczek, a unikniemy tych przykrych niespodzianek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na sałatkę śledziową z buraczkami i marynowaną cebulką

Nie za słony

Dziś najczęściej kupujemy filety śledziowe, tak zwane matiasy. To ryby, które przed zapakowaniem moczy się w solance, by śledzie zakonserwować. Po kilku miesiącach moczenia w roztworze soli śledzie zyskują przyjemny zapach, smak i miękkość. Jeśli jednak przygotujemy z nich dania, bez wcześniejszego przygotowania, w nasze potrawy będą szalenie słono.

Dlatego matiasy przed użyciem, należy najpierw namoczyć, by pozbyć się nadmiaru soli. Jak to zrobić?

Śledzie możemy moczyć w wodzie, w mleku lub w maślance. Najbardziej popularne jest moczenia w mleku. Ryby wykładamy do dużego naczynia i zalewamy mlekiem, tak by płyn przykrył ryby. Po kilkunastu minutach odlewamy mleko i jeszcze raz zalewamy ryby. Aby skutecznie pozbyć się nadmiaru soli, moczymy ryby w trzech partiach mleka.

Tak przygotowane śledzie są gotowe do wykorzystania już w konkretnych przepisach. Takie ryby są idealne do wszelkiego rodzaju sałatek, idealnie pasują do śmietany, majonezu czy sosów na bazie musztardy.

Bez goryczki

Czasem zdarzy się, że śledzie, przyrządzone z cebulą są lekko gorzkie. To wina cebuli, a nie ryb. Łatwo jednak możemy spowodować, że do takiej sytuacji nie dojdzie. Wystarczy odpowiednio przygotować cebulę. Najprościej jest lekko posolić cebulę przeznaczoną do np. sałatki śledziowej. Odstawiamy ją na kilkanaście minut, przelewamy zimną wodą i gotowe. Cebula traci swoją goryczkę również wtedy, kiedy przed jej posiekaniem zamrozimy ją na kilka godzin. Wtedy będzie słodsza i bardzo delikatna. I ostatni sposób – zupełnie odwrotny. Pokrojoną w piórka cebulę przelewamy wrzątkiem, a potem dopiero siekamy. Nie straci ona smaku, ale goryczkę na pewno.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯