Śledzie są za słone? Wypróbuj ten sposób

Śledzie są jednymi z najbardziej popularnych, a jednocześnie niedocenianych ryb, które powszechnie pojawiają się na naszych stołach. Pochodzą z Bałtyku, więc jadamy je cały rok. Kupujemy śledzie świeże, solone, marynowane lub w różnego rodzaju zalewach. Wszystkie są zdrowe i warte polecenia. Nie tylko ze względu na stosunkowo niewysoką cenę, co dziś najczęściej sprawia, że decydujemy się na te właśnie ryby.

ŚledzieŚledzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Śledzie to prawdziwa skarbnica cennych substancji odżywczych Ryby te zawierają jod, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Są też bogate w fosfor, który ma korzystny wpływ na pracę mózgu oraz uczestniczy odbudowie kwasów nukleinowych. Śledzie są też świetnym źródłem witaminy D, która chroni nas przed osteoporozą i chorobami nowotworowymi oraz kwasów omega-3, kluczowych dla sprawnego funkcjonowania układu krążenia i mózgu.

Aby w pełni wykorzystać nie tylko prozdrowotny potencjał tych ryb, ale też w pełni cieszyć się ich smakiem, warto się dowiedzieć co sprawia, że dania ze śledzia często wychodzą nam za słone albo gorzkawe. Wystarczy poznać kilka sztuczek, a unikniemy tych przykrych niespodzianek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na sałatkę śledziową z buraczkami i marynowaną cebulką

Nie za słony

Dziś najczęściej kupujemy filety śledziowe, tak zwane matiasy. To ryby, które przed zapakowaniem moczy się w solance, by śledzie zakonserwować. Po kilku miesiącach moczenia w roztworze soli śledzie zyskują przyjemny zapach, smak i miękkość. Jeśli jednak przygotujemy z nich dania, bez wcześniejszego przygotowania, w nasze potrawy będą szalenie słono.

Dlatego matiasy przed użyciem, należy najpierw namoczyć, by pozbyć się nadmiaru soli. Jak to zrobić?

Śledzie możemy moczyć w wodzie, w mleku lub w maślance. Najbardziej popularne jest moczenia w mleku. Ryby wykładamy do dużego naczynia i zalewamy mlekiem, tak by płyn przykrył ryby. Po kilkunastu minutach odlewamy mleko i jeszcze raz zalewamy ryby. Aby skutecznie pozbyć się nadmiaru soli, moczymy ryby w trzech partiach mleka.

Tak przygotowane śledzie są gotowe do wykorzystania już w konkretnych przepisach. Takie ryby są idealne do wszelkiego rodzaju sałatek, idealnie pasują do śmietany, majonezu czy sosów na bazie musztardy.

Bez goryczki

Czasem zdarzy się, że śledzie, przyrządzone z cebulą są lekko gorzkie. To wina cebuli, a nie ryb. Łatwo jednak możemy spowodować, że do takiej sytuacji nie dojdzie. Wystarczy odpowiednio przygotować cebulę. Najprościej jest lekko posolić cebulę przeznaczoną do np. sałatki śledziowej. Odstawiamy ją na kilkanaście minut, przelewamy zimną wodą i gotowe. Cebula traci swoją goryczkę również wtedy, kiedy przed jej posiekaniem zamrozimy ją na kilka godzin. Wtedy będzie słodsza i bardzo delikatna. I ostatni sposób – zupełnie odwrotny. Pokrojoną w piórka cebulę przelewamy wrzątkiem, a potem dopiero siekamy. Nie straci ona smaku, ale goryczkę na pewno.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji