WAŻNE
TERAZ

Jest zaskoczenie. RPP ogłosiła decyzję, od której zależy los kredytobiorców

Sezon na gąski jeszcze się nie skończył. Zobacz, co można zrobić z tych grzybów

Późna jesień i początek zimy to sezon na gąski zielonki, jedne z najsmaczniejszych polskich grzybów. Mają one charakterystyczny, żółto-zielony kolor i niepowtarzalny smak. Po ich zebraniu musimy bardzo dokładnie je umyć, bo gąski rosną najczęściej na piaskach i drobne ziarenka chętnie wchodzą między blaszki pod kapeluszem. Warto się napracować, bo potrawy z gąsek są wyjątkowo smaczne.

Gąski5 pomysłów na gąski
Źródło zdjęć: © 123RF

Gąski panierowane

Najprostszym sposobem na przygotowanie gąsek jest ich usmażenie w panierce. Składniki: kilka dużych kapeluszy gąsek, mąka, jajko, bułka tarta, masło, sól i pieprz. Gąski dokładnie myjemy i blanszujemy w lekko osolonym wrzątku. Do mąki dorzucamy pieprz i sól. Wystudzone grzyby panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle aż lekko się zarumienią.

Omlet z gąskami

Gąski to grzyby, które smakują dobrze w każdej postaci, a połączenie z jajkami jest idealne. Na przygotowanie omletu potrzebujemy: szklankę umytych gąsek, cztery jajka, koperek, masło, sól, pieprz, chili w proszku. Jajka dokładnie rozkłócamy, doprawiamy solą i pieprzem, gąski kroimy drobno, koperek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka, wrzucamy grzyby i koperek, smażymy dwie minuty, a następnie przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze trzy minuty.

Grzyby zapiekane

Zapiekanka z grzybów to nie tylko pomysł na samodzielne danie, ale również jako dodatek do innych potraw obiadowych. Składniki: trzy szklanki zblanszowanych gąsek, masło, cebula, kwaśna śmietana, jajko, żółty ser, bułka tarta, koperek, sól i pieprz. Cebulę kroimy w kostkę, grzyby na połowy. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy grzyby i cebulę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Grzyby i cebulę wkładamy do miski, dodajemy starty ser, jajko, bułkę tartą, śmietanę i cebulę. Masę przekładamy do formy i zapiekamy pół godziny.

Grzyby
© 123RF

Gulasz z gąsek

Grzybowe gulasze, podane z kaszą, ryżem czy kluskami to prawdziwy przysmak. Gąski, jako grzyby bardzo zwarte i aromatyczne nadają się do tego doskonale. Potrzebujemy: kilka szklanek umytych gąsek, czerwona papryka, cebula, czosnek, kilka pomidorów, bulion drobiowy, olej, natka pietruszki, słodka papryka, sól i pieprz. W rondlu rozgrzewany olej, podsmażamy grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory bez skórki, posiekaną natkę, przyprawy. Zalewamy bulionem i dusimy, aż pomidory się rozpadną.

Gąski zamarynowane

Gąski to idealne grzyby do marynowania, w ten sposób przygotujemy je nawet w dwa-trzy dni. Potrzebujemy: kilka szklanek gąsek, ocet, cukier, sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, cebula. Z wody, octu, cukru i pozostałych przypraw gotujemy wywar. Dodajemy do niego cebulę i grzyby, lekko podgotowujemy. Pozostawiamy na trzy dni w ciemnym i chłodnym miejscu. Gotowe.

Grzyby shiitake. Bogactwo cennych składników

Zobacz też:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek