Trwa ładowanie...

Sezon na gąski jeszcze się nie skończył. Zobacz, co można zrobić z tych grzybów

Późna jesień i początek zimy to sezon na gąski zielonki, jedne z najsmaczniejszych polskich grzybów. Mają one charakterystyczny, żółto-zielony kolor i niepowtarzalny smak. Po ich zebraniu musimy bardzo dokładnie je umyć, bo gąski rosną najczęściej na piaskach i drobne ziarenka chętnie wchodzą między blaszki pod kapeluszem. Warto się napracować, bo potrawy z gąsek są wyjątkowo smaczne.

5 pomysłów na gąski 5 pomysłów na gąski Źródło: 123RF
d2beujx
d2beujx

Gąski panierowane

Najprostszym sposobem na przygotowanie gąsek jest ich usmażenie w panierce. Składniki: kilka dużych kapeluszy gąsek, mąka, jajko, bułka tarta, masło, sól i pieprz. Gąski dokładnie myjemy i blanszujemy w lekko osolonym wrzątku. Do mąki dorzucamy pieprz i sól. Wystudzone grzyby panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle aż lekko się zarumienią.

Omlet z gąskami

Gąski to grzyby, które smakują dobrze w każdej postaci, a połączenie z jajkami jest idealne. Na przygotowanie omletu potrzebujemy: szklankę umytych gąsek, cztery jajka, koperek, masło, sól, pieprz, chili w proszku. Jajka dokładnie rozkłócamy, doprawiamy solą i pieprzem, gąski kroimy drobno, koperek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka, wrzucamy grzyby i koperek, smażymy dwie minuty, a następnie przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze trzy minuty.

Grzyby zapiekane

Zapiekanka z grzybów to nie tylko pomysł na samodzielne danie, ale również jako dodatek do innych potraw obiadowych. Składniki: trzy szklanki zblanszowanych gąsek, masło, cebula, kwaśna śmietana, jajko, żółty ser, bułka tarta, koperek, sól i pieprz. Cebulę kroimy w kostkę, grzyby na połowy. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy grzyby i cebulę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Grzyby i cebulę wkładamy do miski, dodajemy starty ser, jajko, bułkę tartą, śmietanę i cebulę. Masę przekładamy do formy i zapiekamy pół godziny.

Grzyby 123RF
Źródło: 123RF

Gulasz z gąsek

Grzybowe gulasze, podane z kaszą, ryżem czy kluskami to prawdziwy przysmak. Gąski, jako grzyby bardzo zwarte i aromatyczne nadają się do tego doskonale. Potrzebujemy: kilka szklanek umytych gąsek, czerwona papryka, cebula, czosnek, kilka pomidorów, bulion drobiowy, olej, natka pietruszki, słodka papryka, sól i pieprz. W rondlu rozgrzewany olej, podsmażamy grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory bez skórki, posiekaną natkę, przyprawy. Zalewamy bulionem i dusimy, aż pomidory się rozpadną.

d2beujx

 Gąski zamarynowane

Gąski to idealne grzyby do marynowania, w ten sposób przygotujemy je nawet w dwa-trzy dni. Potrzebujemy: kilka szklanek gąsek, ocet, cukier, sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, cebula. Z wody, octu, cukru i pozostałych przypraw gotujemy wywar. Dodajemy do niego cebulę i grzyby, lekko podgotowujemy. Pozostawiamy na trzy dni w ciemnym i chłodnym miejscu. Gotowe.

Grzyby shiitake. Bogactwo cennych składników

Zobacz też:

d2beujx
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2beujx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2beujx
Więcej tematów