Sezon na gąski jeszcze się nie skończył. Zobacz, co można zrobić z tych grzybów
Późna jesień i początek zimy to sezon na gąski zielonki, jedne z najsmaczniejszych polskich grzybów. Mają one charakterystyczny, żółto-zielony kolor i niepowtarzalny smak. Po ich zebraniu musimy bardzo dokładnie je umyć, bo gąski rosną najczęściej na piaskach i drobne ziarenka chętnie wchodzą między blaszki pod kapeluszem. Warto się napracować, bo potrawy z gąsek są wyjątkowo smaczne.
Gąski panierowane
Najprostszym sposobem na przygotowanie gąsek jest ich usmażenie w panierce. Składniki: kilka dużych kapeluszy gąsek, mąka, jajko, bułka tarta, masło, sól i pieprz. Gąski dokładnie myjemy i blanszujemy w lekko osolonym wrzątku. Do mąki dorzucamy pieprz i sól. Wystudzone grzyby panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle aż lekko się zarumienią.
Omlet z gąskami
Gąski to grzyby, które smakują dobrze w każdej postaci, a połączenie z jajkami jest idealne. Na przygotowanie omletu potrzebujemy: szklankę umytych gąsek, cztery jajka, koperek, masło, sól, pieprz, chili w proszku. Jajka dokładnie rozkłócamy, doprawiamy solą i pieprzem, gąski kroimy drobno, koperek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka, wrzucamy grzyby i koperek, smażymy dwie minuty, a następnie przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze trzy minuty.
Grzyby zapiekane
Zapiekanka z grzybów to nie tylko pomysł na samodzielne danie, ale również jako dodatek do innych potraw obiadowych. Składniki: trzy szklanki zblanszowanych gąsek, masło, cebula, kwaśna śmietana, jajko, żółty ser, bułka tarta, koperek, sól i pieprz. Cebulę kroimy w kostkę, grzyby na połowy. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy grzyby i cebulę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Grzyby i cebulę wkładamy do miski, dodajemy starty ser, jajko, bułkę tartą, śmietanę i cebulę. Masę przekładamy do formy i zapiekamy pół godziny.
Gulasz z gąsek
Grzybowe gulasze, podane z kaszą, ryżem czy kluskami to prawdziwy przysmak. Gąski, jako grzyby bardzo zwarte i aromatyczne nadają się do tego doskonale. Potrzebujemy: kilka szklanek umytych gąsek, czerwona papryka, cebula, czosnek, kilka pomidorów, bulion drobiowy, olej, natka pietruszki, słodka papryka, sól i pieprz. W rondlu rozgrzewany olej, podsmażamy grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory bez skórki, posiekaną natkę, przyprawy. Zalewamy bulionem i dusimy, aż pomidory się rozpadną.
Gąski zamarynowane
Gąski to idealne grzyby do marynowania, w ten sposób przygotujemy je nawet w dwa-trzy dni. Potrzebujemy: kilka szklanek gąsek, ocet, cukier, sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, cebula. Z wody, octu, cukru i pozostałych przypraw gotujemy wywar. Dodajemy do niego cebulę i grzyby, lekko podgotowujemy. Pozostawiamy na trzy dni w ciemnym i chłodnym miejscu. Gotowe.
Grzyby shiitake. Bogactwo cennych składników
Zobacz też: