Czy imbir na pewno jest zdrowy? Kto nie powinien jeść imbiru

Imbir, a konkretnie jego korzeń, wykorzystywany jest w kuchni, i w medycynie. Poprawia smak potraw, ale i leczy. Kupowany w postaci sproszkowanej, w tabletkach, olejku, pity w formie naparu, jedzony w marynacie jako dodatek do sushi.

Świeży korzeń imbiruCzy imbir na pewno jest zdrowy?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Czy imbir na pewno jest zdrowy?

Imbir ma wiele cudownych właściwości – pomaga na zaburzenia trawienia, w tym mdłości, a jego działanie rozgrzewające wspomaga leczenie przeziębienia. Imbir działa przeciwgorączkowo, rozrzedza śluz oraz hamuje czynność skurczową oskrzeli – dlatego polecany jest przy schorzeniach górnych dróg oddechowych. Ssanie plastrów imbiru wesprze odporność, złagodzi ból gardła, a nawet... bóle menstruacyjne.

Na choroby większego kalibru korzeń imbiru również się sprawdzi z uwagi na jego właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Warto pić rozgrzewający napar z imbirem, cytryną i miodem, a także dodawać go do dań gorących.

Wydawałoby się zatem, że imbir jest magicznym remedium na wszystko.

Imbir, przyprawa obowiązkowa na jesień

Czy imbir na pewno jest zdrowy? Kto nie powinien jeść imbiru?

Mimo że wartości imbiru nie da się przecenić, to nie każdy powinien go spożywać.

Imbiru nie należy podawać dzieciom w wieku poniżej 12. miesiąca życia, bo może podrażnić delikatną śluzówkę i kubki smakowe niemowlęcia.

Również ciężarne powinny uważać na imbir – mimo że krople z wyciągiem z imbiru mają świetne działanie przeciwwymiotne, to odradza się używania ich przyszłym mamom. Niestety imbir może spowodować przedwczesne skracanie się szyjki macicy.

W przypadku takich chorób jak nadciśnienie oraz niedociśnienie tętnicze i hemofilia imbir jest zakazany. Nawet niewielkie jego ilości mogą wchodzić w interakcje z lekami, zwłaszcza z beta-blokerami.

Choć imbir wspomaga trawienie, to chorzy na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz refluks żołądkowy powinni zdecydowanie wyeliminować z diety ten składnik. Imbir może podrażniać śluzówkę przewodu pokarmowego, nasilając dolegliwości.

Herbata z imbirem
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji