Trwa ładowanie...
d348he0

Dlaczego w makowcu jest dziura?

Makowiec to świąteczne ciasto, które jako pierwsze znika ze stołu. Nic dziwnego – makowiec jemy raz do roku, więc musi być wyjątkowy. Czasami jednak strucla wewnątrz jest pusta. Dlaczego w makowcu jest dziura i dlaczego to ciasto nie zawsze wychodzi idealnie?
Share
Dlaczego w makowcu jest dziura?
Dlaczego w makowcu jest dziura?Źródło: 123RF
d348he0

Dlaczego w makowcu jest dziura?

Zawijaniec z makiem, zwany struclą, składa się z drożdżowego ciasta z farszem ze słodkiej masy makowej z bakaliami. Prawdziwy świąteczny rarytas – wjeżdża na wigilijny stół wraz z karpiem i barszczem, by kusić błyszczącą lukrowaną powierzchnią i wilgotnym, ciężkim od bakalii wnętrzem. Czasami po przekrojeniu pojawia się jednak rozczarowanie: strucla zamiast maku ma... powietrze. Co jest przyczyną tego defektu?

Najczęściej to gorące powietrze kumuluje się pod ciężką warstwą drożdżowego ciasta i nie mogąc znaleźć ujścia, rozpycha warstwy ciasta i maku, tworząc nieestetyczną pustą przestrzeń.

d348he0

Innym powodem bywa także nieprawidłowe zwinięcie strucli – gdy zrobimy to zbyt delikatnie, po upieczeniu może pojawić się dziura wewnątrz ciasta.

Dziura w makowcu może również oznaczać, że jest za mało farszu w stosunku do drożdżowego ciasta.

Masa makowa. Bez niej makowiec się nie uda

Co zrobić, żeby makowiec był idealny?

By w makowcu nie pojawiła się dziura, należy zwinąć roladę ciasno, a następnie ponakłuwać surowy makowiec na całej powierzchni w kilku miejscach. Można użyć do tego wykałaczki lub patyczka, dzięki czemu gorące powietrze nie rozsadzi strucli i farsz będzie idealnie przylegał do ciasta.

d348he0

Co jeszcze można zrobić, by te dwa elementy makowca stanowiły spójną całość? Masa makowa nie może być za sucha, to może spowodować rozwarstwienie makowca. Dlatego nigdy nie pomijajmy dodatku ubitej piany z białek, które spulchnią farsz i zapewnią mu właściwą wilgotność. Piana z białek ma również na celu utrzymanie farszu pod naporem ciężkiego ciasta.

Przed pieczeniem można także zawinąć ciasto w pergamin. To sprawi, że ciasto drożdżowe nie wyrośnie zanadto i nie oddzieli się od masy makowej.

  123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

Czy imbir na pewno jest zdrowy? Kto nie powinien jeść imbiru

Skórka banana, obierki ziemniaków. Na pewno je wyrzucasz

Krokiety z cukinią i pieczarkami

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d348he0

Podziel się opinią

Share
d348he0
d348he0
Więcej tematów