Dlaczego w makowcu jest dziura?

Makowiec to świąteczne ciasto, które jako pierwsze znika ze stołu. Nic dziwnego – makowiec jemy raz do roku, więc musi być wyjątkowy. Czasami jednak strucla wewnątrz jest pusta. Dlaczego w makowcu jest dziura i dlaczego to ciasto nie zawsze wychodzi idealnie?

Makowiec na świątecznym stoleDlaczego w makowcu jest dziura?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Dlaczego w makowcu jest dziura?

Zawijaniec z makiem, zwany struclą, składa się z drożdżowego ciasta z farszem ze słodkiej masy makowej z bakaliami. Prawdziwy świąteczny rarytas – wjeżdża na wigilijny stół wraz z karpiem i barszczem, by kusić błyszczącą lukrowaną powierzchnią i wilgotnym, ciężkim od bakalii wnętrzem. Czasami po przekrojeniu pojawia się jednak rozczarowanie: strucla zamiast maku ma... powietrze. Co jest przyczyną tego defektu?

Najczęściej to gorące powietrze kumuluje się pod ciężką warstwą drożdżowego ciasta i nie mogąc znaleźć ujścia, rozpycha warstwy ciasta i maku, tworząc nieestetyczną pustą przestrzeń.

Innym powodem bywa także nieprawidłowe zwinięcie strucli – gdy zrobimy to zbyt delikatnie, po upieczeniu może pojawić się dziura wewnątrz ciasta.

Dziura w makowcu może również oznaczać, że jest za mało farszu w stosunku do drożdżowego ciasta.

Masa makowa. Bez niej makowiec się nie uda

Co zrobić, żeby makowiec był idealny?

By w makowcu nie pojawiła się dziura, należy zwinąć roladę ciasno, a następnie ponakłuwać surowy makowiec na całej powierzchni w kilku miejscach. Można użyć do tego wykałaczki lub patyczka, dzięki czemu gorące powietrze nie rozsadzi strucli i farsz będzie idealnie przylegał do ciasta.

Co jeszcze można zrobić, by te dwa elementy makowca stanowiły spójną całość? Masa makowa nie może być za sucha, to może spowodować rozwarstwienie makowca. Dlatego nigdy nie pomijajmy dodatku ubitej piany z białek, które spulchnią farsz i zapewnią mu właściwą wilgotność. Piana z białek ma również na celu utrzymanie farszu pod naporem ciężkiego ciasta.

Przed pieczeniem można także zawinąć ciasto w pergamin. To sprawi, że ciasto drożdżowe nie wyrośnie zanadto i nie oddzieli się od masy makowej.

Makowiec z dziurą
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie