Dlaczego w makowcu jest dziura?

Makowiec to świąteczne ciasto, które jako pierwsze znika ze stołu. Nic dziwnego – makowiec jemy raz do roku, więc musi być wyjątkowy. Czasami jednak strucla wewnątrz jest pusta. Dlaczego w makowcu jest dziura i dlaczego to ciasto nie zawsze wychodzi idealnie?

Makowiec na świątecznym stoleDlaczego w makowcu jest dziura?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Dlaczego w makowcu jest dziura?

Zawijaniec z makiem, zwany struclą, składa się z drożdżowego ciasta z farszem ze słodkiej masy makowej z bakaliami. Prawdziwy świąteczny rarytas – wjeżdża na wigilijny stół wraz z karpiem i barszczem, by kusić błyszczącą lukrowaną powierzchnią i wilgotnym, ciężkim od bakalii wnętrzem. Czasami po przekrojeniu pojawia się jednak rozczarowanie: strucla zamiast maku ma... powietrze. Co jest przyczyną tego defektu?

Najczęściej to gorące powietrze kumuluje się pod ciężką warstwą drożdżowego ciasta i nie mogąc znaleźć ujścia, rozpycha warstwy ciasta i maku, tworząc nieestetyczną pustą przestrzeń.

Innym powodem bywa także nieprawidłowe zwinięcie strucli – gdy zrobimy to zbyt delikatnie, po upieczeniu może pojawić się dziura wewnątrz ciasta.

Dziura w makowcu może również oznaczać, że jest za mało farszu w stosunku do drożdżowego ciasta.

Masa makowa. Bez niej makowiec się nie uda

Co zrobić, żeby makowiec był idealny?

By w makowcu nie pojawiła się dziura, należy zwinąć roladę ciasno, a następnie ponakłuwać surowy makowiec na całej powierzchni w kilku miejscach. Można użyć do tego wykałaczki lub patyczka, dzięki czemu gorące powietrze nie rozsadzi strucli i farsz będzie idealnie przylegał do ciasta.

Co jeszcze można zrobić, by te dwa elementy makowca stanowiły spójną całość? Masa makowa nie może być za sucha, to może spowodować rozwarstwienie makowca. Dlatego nigdy nie pomijajmy dodatku ubitej piany z białek, które spulchnią farsz i zapewnią mu właściwą wilgotność. Piana z białek ma również na celu utrzymanie farszu pod naporem ciężkiego ciasta.

Przed pieczeniem można także zawinąć ciasto w pergamin. To sprawi, że ciasto drożdżowe nie wyrośnie zanadto i nie oddzieli się od masy makowej.

Makowiec z dziurą
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟