Dlaczego w makowcu jest dziura?

Makowiec to świąteczne ciasto, które jako pierwsze znika ze stołu. Nic dziwnego – makowiec jemy raz do roku, więc musi być wyjątkowy. Czasami jednak strucla wewnątrz jest pusta. Dlaczego w makowcu jest dziura i dlaczego to ciasto nie zawsze wychodzi idealnie?

Makowiec na świątecznym stoleDlaczego w makowcu jest dziura?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Dlaczego w makowcu jest dziura?

Zawijaniec z makiem, zwany struclą, składa się z drożdżowego ciasta z farszem ze słodkiej masy makowej z bakaliami. Prawdziwy świąteczny rarytas – wjeżdża na wigilijny stół wraz z karpiem i barszczem, by kusić błyszczącą lukrowaną powierzchnią i wilgotnym, ciężkim od bakalii wnętrzem. Czasami po przekrojeniu pojawia się jednak rozczarowanie: strucla zamiast maku ma... powietrze. Co jest przyczyną tego defektu?

Najczęściej to gorące powietrze kumuluje się pod ciężką warstwą drożdżowego ciasta i nie mogąc znaleźć ujścia, rozpycha warstwy ciasta i maku, tworząc nieestetyczną pustą przestrzeń.

Innym powodem bywa także nieprawidłowe zwinięcie strucli – gdy zrobimy to zbyt delikatnie, po upieczeniu może pojawić się dziura wewnątrz ciasta.

Dziura w makowcu może również oznaczać, że jest za mało farszu w stosunku do drożdżowego ciasta.

Masa makowa. Bez niej makowiec się nie uda

Co zrobić, żeby makowiec był idealny?

By w makowcu nie pojawiła się dziura, należy zwinąć roladę ciasno, a następnie ponakłuwać surowy makowiec na całej powierzchni w kilku miejscach. Można użyć do tego wykałaczki lub patyczka, dzięki czemu gorące powietrze nie rozsadzi strucli i farsz będzie idealnie przylegał do ciasta.

Co jeszcze można zrobić, by te dwa elementy makowca stanowiły spójną całość? Masa makowa nie może być za sucha, to może spowodować rozwarstwienie makowca. Dlatego nigdy nie pomijajmy dodatku ubitej piany z białek, które spulchnią farsz i zapewnią mu właściwą wilgotność. Piana z białek ma również na celu utrzymanie farszu pod naporem ciężkiego ciasta.

Przed pieczeniem można także zawinąć ciasto w pergamin. To sprawi, że ciasto drożdżowe nie wyrośnie zanadto i nie oddzieli się od masy makowej.

Makowiec z dziurą
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥