Trwa ładowanie...

Skórka banana, obierki ziemniaków. Na pewno je wyrzucasz

W dobie modnych sloganów zero-waste, recycling oraz segregacji odpadów, a także życia w zgodzie z naturą okazuje się, że każdy przedmiot może zostać wykorzystany i zyskać nowe życie. Tyczy się to także odpadków z kuchennego kosza.

Share
Skórka z banana, obierki ziemniaków. Na pewno je wyrzucaszSkórka z banana, obierki ziemniaków. Na pewno je wyrzucaszŹródło: 123RF
du3cuet

Skórka banana

Skórka z banana to jeden z takich odpadów, które, wydawałoby się, należy wyrzucić. Tymczasem istnieje co najmniej kilka sposobów na wykorzystanie jej. Zatem w drodze do kuchennego kosza na odpadki przetrzyj skórką skórzane buty lub srebrne sztućce. Zyskają niesamowity połysk.

Teraz skórka banana może wylądować w koszu... lub jako nawóz do storczyków. Po prostu zalej skórki od banana świeżą wodą i odstaw na 1 dobę. Tak przygotowanym nawozem możesz podlewać storczyki (i nie tylko!).

Jeśli masz chęć i odwagę, to z powodzeniem może zjadać skórki bananów lub wypijać wywar z nich – oczywiście pod warunkiem zakupu owoców ekologicznych. Skórka jest równie wartościowa, co sam owoc, jeśli nie bardziej – bogata jest w potas, witaminy C, B6 i B12, a także niezwykle cenny aminokwas – tryptofan. Wpływa pozytywnie na przemianę materii i... laktację.

du3cuet

Zamiast jeść skórkę z banana, możesz ją też drobno pokroić i wymieszać z maseczką nawilżającą. Taka mikstura z pewnością przysłuży się skórze twarzy.

Obierki z ziemniaków

Podobno świetnie sprawdzają się jako ekologiczna podpałka do kominków. Jakie jeszcze mają zastosowania?

Zwłaszcza kulinarne – każdy chyba już słyszał o frytkach, chipsach czy też pieczonych skórkach od ziemniaków. Fakt, to pyszna przekąska, która zyskała uznanie nawet wielu szefów kuchni, stąd nie zdziw się, gdy w karcie restauracji jako przystawkę odnajdziesz obierki ziemniaków.

Do czego jeszcze można wykorzystać obierki? Choć brzmi to kontrowersyjnie, to ususzone na proszek i starte w moździerzu mogą zastąpić bułkę tartą.

Obierki z ziemniaków

Pestka z awokado

Pestka z awokado ma dwa zastosowania – miłośnicy domowej uprawy roślin z powodzeniem namaczają ją w wodzie, a gdy puszcza korzonki – sadzą. Choć uprawa nie należy do najłatwiejszych, to efekty wynagradzają cały trud związany z doglądaniem awokado.

du3cuet

Pestkę można także zjeść z korzyścią dla zdrowia. Oczywiście nie w całości. Jak ugryźć pestkę? Otóż pestkę awokado należy ususzyć i zemleć na proszek. W takiej postaci dodawać ją można do koktajli, sałatek, zup i wielu innych. Tylko po co?

Pestki awokado zawierają całe mnóstwo antyoksydantów – nawet o 70 proc. więcej niż sam miąższ. Antyoksydanty przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, dlatego są tak cenne dla człowieka. W nich zawarte jest i zdrowie, i młodość. Ponadto pestka awokado to źródło luteiny, witamin A oraz E i kwasu foliowego. Poza niebywałymi walorami prozdrowotnymi pestka z awokado w postaci suszu to źródło błonnika – dodanie jej do posiłku poprawia perystaltykę jelit.

Łupina arbuza

Po wygryzieniu smakowitego, krwistoczerwonego miąższu beztrosko wyrzucamy łupinę – ani biała część, ani zielona nie budzą naszego entuzjazmu. O ile zielona łupina faktycznie nie przysłuży się w formie innej niż ozdobna miseczka na sałatkę owocową, tak białe wnętrze arbuza warto zjeść.

To źródło cytruliny, aminokwasu, który zdecydowanie wpływa na poprawę odporności, zwiększa wydolność organizmu i usprawnia krążenie.

du3cuet

Jak zjeść skórkę z arbuza? Jest kilka sposobów na ten fragment owocu. Jeden z nich to pikle. Przygotuj ulubioną marynatę z dodatkiem octu jabłkowego i przypraw (np. pieprzu, goździków, anyżu), zagotuj, wrzuć pokrojone białe skórki arbuza i odstaw na co najmniej 24 godziny.

Ze skórek możesz przygotować też dżem – wystarczy zasypać je cukrem, a po kilku godzinach, gdy puszczą sok, gotować na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny, doprawiając pod koniec sokiem z cytryny lub pomarańczy i cynamonem.

Liście selera, kalafiora, natka marchewki

Wszystkie liście, które traktujemy jako odpad i wyrzucamy, można wykorzystać w kuchni. W przypadku kalafiora, zarówno delikatne liście, jak i te twarde, łykowate, są jadalne. Co więcej – smaczne. Można je dusić, smażyć, piec i gotować. Z powodzeniem można przygotować indyjskie curry z liści kalafiora lub świetną zupę krem, zamieniając sam kalafior na jego liście. Takie kryzysowe gotowanie może być pyszne.

Natka marchewki, podobnie jak natka pietruszki, nadaje się do przygotowania pesto na sposób włoski, z oliwą, orzeszkami pinii (albo dowolnymi orzechami lub pestkami) i twardym serem.

du3cuet

Liście selera z kolei są bardziej aromatyczne niż same łodygi. Mogą posłużyć jako natka do posypania talerza z zupą czy innym daniem. Pięknie pachną i mają wyrazisty, orzeźwiający smak. Z powodzeniem można je zamrozić.

Skórka z mandarynki, pomarańczy, cytryny

Wyrzucamy je, choć to błąd. Nie tylko pięknie pachną i nadają się do aromatyzowania wnętrz (np. umieszczone w lnianym woreczku z dodatkiem korzennych przypraw), ale ze skórki mandarynki można zrobić także nalewkę.

Skórka z cytryny sprawdzi się do czyszczenia kuchennych powierzchni – przetrzyj nią także deskę, na której kroisz ryby czy cebulę, a szybko uwolnisz się od przykrych zapachów. Ponieważ cytryna ma silne właściwości wybielające, możesz jej skórką przetrzeć blat.

Skórka z pomarańczy to świetny dodatek do wielu dań – wbrew pozorom nie tylko w postaci kandyzowanej. Pokrojona drobno lub starta skórka z ekologicznej pomarańczy będzie pysznym dodatkiem do dań z drobiu czy do zup kremów (zwłaszcza z dyni czy ziemniaków i cukinii).

Banany ze skórką 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
du3cuet
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
du3cuet
du3cuet
Więcej tematów