Ryba na piątek: makaron ze szprotkami w pomidorach
Idealne danie, gdy nie masz czasu gotować.
Szprotki w pomidorach to jeden z klasyków "z konserwy". Ale sos pomidorowy warto zrobić samodzielnie, a następnie tak przygotowane rybki zestawić z makaronem. To banalny sposób na największy głód, zwłaszcza gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".
Składniki na makaron ze szprotkami w pomidorach (ok. 2 porcje):
250 g makaronu
1 cebula
2-4 ząbki czosnku
4 pomidory
6 suszonych pomidorów
kilka listków świeżej bazylii
1 puszka szprotek w oleju
płatki chilli do smaku
pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy zblendowane pomidory i pokrojone suszone pomidory. Całość smażymy ok. 10 minut. Łączymy z posiekaną bazylią, szprotkami odsączonymi z oleju, chilli oraz pieprzem. Makaron przekładamy do pomidorowego sosu i podajemy.
Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com