Rozmaryn - roślina do zadań specjalnych. Każdy powinien mieć na parapecie
Rozmaryn dodaje się do potraw mięsnych, a gałązek używa się zamiast patyczków do szaszłyków. Poprawia odporność i trawienie oraz działa przeciwbólowo.
Rozmaryn – właściwości
Wiecznie zielony rozmaryn lekarski, symbol miłości, wierności i lojalności, dodawany jest do potraw w postaci świeżej i suszonej. Pochodzi znad Morza Śródziemnego, można go jednak z powodzeniem wyhodować w doniczce na własnym parapecie. Rozmaryn stosuje się jednak nie tylko w kuchni.
Jakie działanie ma rozmaryn?
- przeciwbólowe, dzięki zawartości m.in. rozmarycyny zapobiega bólom głowy i migrenom,
- odżywiające serce (podnosi ciśnienie, przyspiesza krążenie),
- odżywiające mózg i układ nerwowy – rozmaryn pomaga przy bezsenności, depresji, nerwowości, w stanach wyczerpania,
- przeciwcukrzycowe – podnosi poziom insuliny i obniża zawartość glukozy we krwi,
- poprawiające trawienie, pobudzające apetyt, łagodzące wzdęcia, redukujące gazy w jelitach, wzmagające pracę wątroby i trawienie tłuszczów, chroni przed wrzodami żołądka,
- ochronne przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego, prowadzącego do powikłań cukrzycowych,
- wzmacniające odporność,
- przeciwzapalne,
- antynowotworowe,
- przynoszące ulgę i odświeżenie przy infekcjach górnych dróg oddechowych i katarze,
- rozgrzewające, pobudzające krążenie, łagodzące bóle reumatyczne i mięśniowe,
- przeciwutleniające – rozmaryn odmładza i wygładza zmarszczki,
- pozytywne na zdrowie ludzkich oczu – rozmaryn chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Bluszczyk kurdybanek – chwast cudotwórca
Rozmaryn – zastosowanie głównie jako przyprawa
Rozmaryn ma dość intensywny smak i zapach, korzenny, delikatnie gorzki i sosnowy, przypominający połączenie mięty i imbiru. Suszenie sprawia, że traci on część aromatu i łagodnieje. Z rozmarynu robi się pyszne wino, piwo, herbatę oraz napar. Herbatkę rozmarynową studzi się, przelewa do atomizera z sokiem z cytryny i używa jako spray'u odstraszającego komary, mole oraz kleszcze.
W kuchni, zwłaszcza śródziemnomorskiej i meksykańskiej, liście oraz kwiaty rozmarynu stosuje się przede wszystkim jako przyprawę. Nadaje niepowtarzalny aromat takim mięsom, jak drób, cielęcina, wieprzowina, mięso z królika, dziczyzna oraz jagnięcina. Warto wzbogacać rozmarynem potrawy z ryb, ryżu, ziemniaków, makaronu, roślin strączkowych, zupy, gulasze warzywne. Sprawdzi się również jako dodatek do kremowych serów i twarogów do smarowania pieczywa, składnik dressingów do sałatek, marynat, sosów do zapiekanek oraz jako posypka do kanapek. Można go także mrozić – rozmaryn zachowa wówczas swój intensywny smak.
Gałązek rozmarynu używa się także zamiast patyczków do szaszłyków – dodatkowo ciekawie aromatyzują potrawę i pięknie wyglądają. Wystarczy przygotować mięso, warzywa i owoce pokrojone w dużą kostkę i można je nabijać na gałązki rozmarynu od ich dolnej strony.
Ponadto rozmarynu używa się do naparów i płukanek do ciemnych włosów oraz dodaje się go do kosmetyków przeciwzmarszczkowych i antycellulitowych oraz do kąpieli. Płukanki i różnego rodzaju olejki z rozmarynu skutecznie chronią również przed wypadaniem włosów.