Rozmaryn - roślina do zadań specjalnych. Każdy powinien mieć na parapecie

Rozmaryn dodaje się do potraw mięsnych, a gałązek używa się zamiast patyczków do szaszłyków. Poprawia odporność i trawienie oraz działa przeciwbólowo.

RozmarynRozmaryn ma dość intensywny smak i zapach
Źródło zdjęć: © 123RF

Rozmaryn – właściwości

Wiecznie zielony rozmaryn lekarski, symbol miłości, wierności i lojalności, dodawany jest do potraw w postaci świeżej i suszonej. Pochodzi znad Morza Śródziemnego, można go jednak z powodzeniem wyhodować w doniczce na własnym parapecie. Rozmaryn stosuje się jednak nie tylko w kuchni.

Jakie działanie ma rozmaryn?

  • przeciwbólowe, dzięki zawartości m.in. rozmarycyny zapobiega bólom głowy i migrenom,
  • odżywiające serce (podnosi ciśnienie, przyspiesza krążenie),
  • odżywiające mózg i układ nerwowy – rozmaryn pomaga przy bezsenności, depresji, nerwowości, w stanach wyczerpania,
  • przeciwcukrzycowe – podnosi poziom insuliny i obniża zawartość glukozy we krwi,
  • poprawiające trawienie, pobudzające apetyt, łagodzące wzdęcia, redukujące gazy w jelitach, wzmagające pracę wątroby i trawienie tłuszczów, chroni przed wrzodami żołądka,
  • ochronne przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego, prowadzącego do powikłań cukrzycowych,
  • wzmacniające odporność,
  • przeciwzapalne,
  • antynowotworowe,
  • przynoszące ulgę i odświeżenie przy infekcjach górnych dróg oddechowych i katarze,
  • rozgrzewające, pobudzające krążenie, łagodzące bóle reumatyczne i mięśniowe,
  • przeciwutleniające – rozmaryn odmładza i wygładza zmarszczki,
  • pozytywne na zdrowie ludzkich oczu – rozmaryn chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Bluszczyk kurdybanek – chwast cudotwórca

Rozmaryn – zastosowanie głównie jako przyprawa

Rozmaryn ma dość intensywny smak i zapach, korzenny, delikatnie gorzki i sosnowy, przypominający połączenie mięty i imbiru. Suszenie sprawia, że traci on część aromatu i łagodnieje. Z rozmarynu robi się pyszne wino, piwo, herbatę oraz napar. Herbatkę rozmarynową studzi się, przelewa do atomizera z sokiem z cytryny i używa jako spray'u odstraszającego komary, mole oraz kleszcze.

W kuchni, zwłaszcza śródziemnomorskiej i meksykańskiej, liście oraz kwiaty rozmarynu stosuje się przede wszystkim jako przyprawę. Nadaje niepowtarzalny aromat takim mięsom, jak drób, cielęcina, wieprzowina, mięso z królika, dziczyzna oraz jagnięcina. Warto wzbogacać rozmarynem potrawy z ryb, ryżu, ziemniaków, makaronu, roślin strączkowych, zupy, gulasze warzywne. Sprawdzi się również jako dodatek do kremowych serów i twarogów do smarowania pieczywa, składnik dressingów do sałatek, marynat, sosów do zapiekanek oraz jako posypka do kanapek. Można go także mrozić – rozmaryn zachowa wówczas swój intensywny smak.

Gałązek rozmarynu używa się także zamiast patyczków do szaszłyków – dodatkowo ciekawie aromatyzują potrawę i pięknie wyglądają. Wystarczy przygotować mięso, warzywa i owoce pokrojone w dużą kostkę i można je nabijać na gałązki rozmarynu od ich dolnej strony.

Ponadto rozmarynu używa się do naparów i płukanek do ciemnych włosów oraz dodaje się go do kosmetyków przeciwzmarszczkowych i antycellulitowych oraz do kąpieli. Płukanki i różnego rodzaju olejki z rozmarynu skutecznie chronią również przed wypadaniem włosów.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości