Młoda kapusta. Sezon jest krótki, wykorzystajmy go maksymalnie!

Dostarcza niewiele kalorii, za to kryje w sobie bogactwo cennych witamin, związków mineralnych czy błonnika. Młoda kapusta to także produkt o dużych walorach smakowych, dlatego powinna regularnie gościć w naszej kuchni. Co można z niej przyrządzić?

Młoda kapusta Młoda kapusta jest delikatna i chrupiąca
Źródło zdjęć: © 123RF

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Klasyka, która od pokoleń gości na polskich stołach. Smakuje świetnie jako samodzielne danie, a także dodatek do potraw mięsnych, choćby tradycyjnego schabowego.

Przygotowanie tej pysznej potrawy jest banalnie proste. Potrzebujemy główki młodej kapusty, którą myjemy, pozbawiamy wierzchnich liści (kumulują szkodliwe pestycydy i metale ciężkie) oraz głąba, po czym szatkujemy. Przekładamy do garnka, dolewamy wodę lub bulion (mniej niż szklankę), doprawiamy solą i pieprzem, po czym gotujemy na małym ogniu przez około kwadrans, kilka razy mieszając. W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojony w kostkę boczek (ok. 20 dag). Dodajemy go do kapusty, razem z drobno posiekanym pęczkiem koperku oraz 1-2 łyżkami masła. Dusimy na małym ogniu jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy potrawę sokiem z cytryny oraz cukrem lub syropem klonowym (łyżeczka). Jeśli danie jest za rzadkie możemy je zagęścić mąką (łyżka), którą wcześniej rozprowadzamy w gorącym płynie, który powstał w czasie gotowania.

Sałatka z młodej kapusty

Szukasz pomysłu na lunch, letnią kolację albo imprezę przy grillu? Spróbuj delikatnej, chrupiącej sałatki w azjatyckim stylu, oczywiście z młodą kapustą w roli głównej.

Owoce, które pomagają schudnąć

Świeżą kapustę pozbawiamy wierzchnich liści, szatkujemy i przekładamy do dużej miski. Polewamy sosem z octu ryżowego, oleju sezamowego, miodu, soku z cytryny (po łyżce każdego składnika) oraz soli. Dodajemy marchewkę pokrojoną obieraczką na cienkie wstążki i posiekaną paprykę (najlepiej słodką czerwoną i chili). Dokładnie mieszamy. Na koniec sałatkę posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi i sezamem, dekorujemy posiekaną świeżą kolendrą.

Placki z młodej kapusty

Delikatne i chrupiące liście młodej kapusty można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Choćby do przyrządzenia prostych placków – pysznej przekąski albo dodatku do obiadu.

Zadanie nie jest trudne. Pół główki młodej kapusty pozbawiamy głąba, następnie bardzo drobno szatkujemy. Posypujemy solą i pozostawiamy na pół godziny, by zmiękła i puściła nadmiar soku. W osobnym naczyniu miksujemy na dość gładką masę drobno posiekaną cebulę, dwa jajka (wcześniej warto je rozmieszać), śmietanę 18-procentową (2 łyżki) i mąkę pszenną (4-5 łyżek). Dodajemy odsączoną kapustę, tarty ser żółty o wyrazistym smaku (5-6 łyżek) oraz drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wędzoną papryką w proszku. Dokładnie mieszamy. Niewielkie porcje ciasta wylewamy na patelnię, na której rozgrzaliśmy trochę oleju roślinnego. Placki smażymy na złoty kolor, z każdej strony po ok. 3-4 minuty. Świetnie smakują z rozmaitymi surówkami i sosami.

Kapuśniak z młodej kapusty

Nasze mamy i babcie gotowały tę pyszną zupę na bazie kiszonej kapusty, jednak warto przyrządzać ją także z młodego warzywa.

Najpierw podsmażamy na patelni pokrojoną w plasterki kiełbasę (30-40 dag), do której dodajemy posiekaną cebulę oraz 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Następnie wlewamy cztery szklanki wywaru drobiowego i 1,5 szklanki wody, a także wrzucamy pół główki drobno posiekanej młodej kapusty oraz pokrojone w kostkę 3-4 młode ziemniaki, dwie marchewki i średniego buraka. Dodajemy liść laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Gotujemy około 45 minut na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Na koniec dolewamy, ciągle mieszając, łyżkę czerwonego octu winnego. Kapuśniak doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekanym koperkiem.

Młoda kapusta
© Adobe Stock

Kotlety z młodej kapusty

Kotlet kojarzy nam się zwykle z mieloną wieprzowiną, która w powszechnej opinii powinna stanowić jego podstawowy składnik. Czy aby na pewno? Niekoniecznie. Jego pyszną alternatywę przyrządzimy na bazie… młodej kapusty.

Małą główkę kapusty kroimy na pół, pozbawiamy głąba i wierzchnich liści, a następnie drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy na godzinę. W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone w drobną kostkę pieczarki (20 dag), cebulę i dwie marchewki starte na tarce o grubych oczkach. Po wystudzeniu dodajemy odsączoną kapustę, jajko i zagęszczamy masę bułką tartą (3-4 łyżki) lub ugotowaną kaszą, np. jęczmienną. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżymi ziołami, np. posiekanym koperkiem, natką pietruszki czy lubczykiem. Możemy też dodać trochę suszonego majeranku albo mielonego kminku. Masę dobrze mieszamy, po czym wyrabiamy z niej kotleciki, które smażymy na patelni aż do zrumienienia, ewentualnie pieczemy przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Koktajl z młodej kapusty

Młodą kapustę możemy z powodzeniem spożywać także na surowo. Choćby pod postacią pożywnego, energetycznego koktajlu.

Przygotowanie pysznego napoju nie jest trudne. Po prostu wystarczy zmiksować kilka pokrojonych liści młodej kapusty z obranymi i pozbawionymi gniazd nasiennych jabłkiem oraz gruszką, dojrzałym bananem i wodą mineralną (pół szklanki). Koktajl możemy wzbogacić sokiem z cytryny oraz szczyptą cynamonu.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki