Puste w środku? Podpowiadamy, jak unikać błędów podczas kiszenia ogórków

Chrupiące, jędrne, aromatyczne – oto idealne ogórki kiszone. A że sezon na ten przysmak nadciąga, podpowiadamy co zrobić, by uniknąć rozczarowania w postaci ogórków pustych w środku. Zapamiętaj, a już zawsze będziesz cieszyć się smacznymi kiszonymi ogórkami.

Kiszone ogórkiJak uniknąć najczęstszych błędów podczas kiszenia ogórków?
Źródło zdjęć: © 123RF

Co zrobić, by ogórki kiszone nie były puste w środku?

Na idealne ogórki kiszone składa się kilka czynników – tak samo ważny, jak rodzaj soli użytej do kiszenia, jest gatunek ogórków, a także to, jak układamy ogórki w słoju. Co zrobić, by puste w środku, niesmaczne ogórki odeszły w niepamięć?

  1. Wybór ogórków. Ogórków przeznaczonych do kiszenia nie kupuj w markecie, a na targu – od zaufanego rolnika. Wybieraj małe, twarde okazy o jasnej skórce – ta intensywnie zielona może być oznaką przenawożenia. Sprawdź również, jak wygląda gniazdo nasienne – pestki powinny być drobne. Znawcy mówią, że najlepszym gatunkiem do kiszenia są ogórki śremskie.
  2. Mycie. Przed kiszeniem ogórki trzeba umyć, by pozbawić je piasku i zanieczyszczeń. Ale mało kto pamięta, że ogórki należy również namoczyć w lodowato zimnej wodzie i pozostawić w niej na kilka godzin. Dzięki temu ogórki będą jędrne.
  3. Sól. Do kiszenia najlepiej nadaje się sól warzona kamienna – zdecydowanie lepiej unikać soli jodowanej, bo jod może opóźniać proces fermentacji.
  4. Sposób układania. To czynnik decydujący – ogórki należy ciasno upychać w słoiku, pilnując zarazem, by poza poziom wody nie wystawały ani ogórki, ani dodatki do nich, takie jak czosnek czy chrzan.
  5. Czas. Ogórki małosolne zalewamy ciepłą wodą, by przyspieszyć proces fermentacji, ale kiszone należy zalać wodą ostudzoną – zbyt szybko przebiegający proces fermentacji może zwiększać ryzyko zepsucia się ogórków. Ta sama zasady dotyczy temperatury powietrza – przygotowane ogórki należy odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepiej by była to temperatura ok. 10-12 stopni Celsjusza.

Nietypowy dodatek do ogórków małosolnych

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯