Puste w środku? Podpowiadamy, jak unikać błędów podczas kiszenia ogórków

Chrupiące, jędrne, aromatyczne – oto idealne ogórki kiszone. A że sezon na ten przysmak nadciąga, podpowiadamy co zrobić, by uniknąć rozczarowania w postaci ogórków pustych w środku. Zapamiętaj, a już zawsze będziesz cieszyć się smacznymi kiszonymi ogórkami.

Kiszone ogórkiJak uniknąć najczęstszych błędów podczas kiszenia ogórków?
Źródło zdjęć: © 123RF

Co zrobić, by ogórki kiszone nie były puste w środku?

Na idealne ogórki kiszone składa się kilka czynników – tak samo ważny, jak rodzaj soli użytej do kiszenia, jest gatunek ogórków, a także to, jak układamy ogórki w słoju. Co zrobić, by puste w środku, niesmaczne ogórki odeszły w niepamięć?

  1. Wybór ogórków. Ogórków przeznaczonych do kiszenia nie kupuj w markecie, a na targu – od zaufanego rolnika. Wybieraj małe, twarde okazy o jasnej skórce – ta intensywnie zielona może być oznaką przenawożenia. Sprawdź również, jak wygląda gniazdo nasienne – pestki powinny być drobne. Znawcy mówią, że najlepszym gatunkiem do kiszenia są ogórki śremskie.
  2. Mycie. Przed kiszeniem ogórki trzeba umyć, by pozbawić je piasku i zanieczyszczeń. Ale mało kto pamięta, że ogórki należy również namoczyć w lodowato zimnej wodzie i pozostawić w niej na kilka godzin. Dzięki temu ogórki będą jędrne.
  3. Sól. Do kiszenia najlepiej nadaje się sól warzona kamienna – zdecydowanie lepiej unikać soli jodowanej, bo jod może opóźniać proces fermentacji.
  4. Sposób układania. To czynnik decydujący – ogórki należy ciasno upychać w słoiku, pilnując zarazem, by poza poziom wody nie wystawały ani ogórki, ani dodatki do nich, takie jak czosnek czy chrzan.
  5. Czas. Ogórki małosolne zalewamy ciepłą wodą, by przyspieszyć proces fermentacji, ale kiszone należy zalać wodą ostudzoną – zbyt szybko przebiegający proces fermentacji może zwiększać ryzyko zepsucia się ogórków. Ta sama zasady dotyczy temperatury powietrza – przygotowane ogórki należy odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepiej by była to temperatura ok. 10-12 stopni Celsjusza.

Nietypowy dodatek do ogórków małosolnych

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu