Trwa ładowanie...

Puste w środku? Podpowiadamy, jak unikać błędów podczas kiszenia ogórków

Chrupiące, jędrne, aromatyczne – oto idealne ogórki kiszone. A że sezon na ten przysmak nadciąga, podpowiadamy co zrobić, by uniknąć rozczarowania w postaci ogórków pustych w środku. Zapamiętaj, a już zawsze będziesz cieszyć się smacznymi kiszonymi ogórkami.

Share
Jak uniknąć najczęstszych błędów podczas kiszenia ogórków?Jak uniknąć najczęstszych błędów podczas kiszenia ogórków?Źródło: 123RF
d3qeq1a

Co zrobić, by ogórki kiszone nie były puste w środku?

Na idealne ogórki kiszone składa się kilka czynników – tak samo ważny, jak rodzaj soli użytej do kiszenia, jest gatunek ogórków, a także to, jak układamy ogórki w słoju. Co zrobić, by puste w środku, niesmaczne ogórki odeszły w niepamięć?

  1. Wybór ogórków. Ogórków przeznaczonych do kiszenia nie kupuj w markecie, a na targu – od zaufanego rolnika. Wybieraj małe, twarde okazy o jasnej skórce – ta intensywnie zielona może być oznaką przenawożenia. Sprawdź również, jak wygląda gniazdo nasienne – pestki powinny być drobne. Znawcy mówią, że najlepszym gatunkiem do kiszenia są ogórki śremskie.
  2. Mycie. Przed kiszeniem ogórki trzeba umyć, by pozbawić je piasku i zanieczyszczeń. Ale mało kto pamięta, że ogórki należy również namoczyć w lodowato zimnej wodzie i pozostawić w niej na kilka godzin. Dzięki temu ogórki będą jędrne.
  3. Sól. Do kiszenia najlepiej nadaje się sól warzona kamienna – zdecydowanie lepiej unikać soli jodowanej, bo jod może opóźniać proces fermentacji.
  4. Sposób układania. To czynnik decydujący – ogórki należy ciasno upychać w słoiku, pilnując zarazem, by poza poziom wody nie wystawały ani ogórki, ani dodatki do nich, takie jak czosnek czy chrzan.
  5. Czas. Ogórki małosolne zalewamy ciepłą wodą, by przyspieszyć proces fermentacji, ale kiszone należy zalać wodą ostudzoną – zbyt szybko przebiegający proces fermentacji może zwiększać ryzyko zepsucia się ogórków. Ta sama zasady dotyczy temperatury powietrza – przygotowane ogórki należy odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepiej by była to temperatura ok. 10-12 stopni Celsjusza.

Nietypowy dodatek do ogórków małosolnych

Zobacz także:

d3qeq1a
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3qeq1a
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3qeq1a
Więcej tematów