Trwa ładowanie...
d25avye

Zaskakujący składnik ciasta naleśnikowego. Wypróbuj ten przepis

Przepis

Choć ten pomysł wydaje się nieco zaskakujący, zdecydowanie warto go przetestować w kuchni. Naleśniki ziemniaczane to doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Są niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo delikatne oraz mięciutkie. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

1.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 600 g obranych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do smażenia
Przepis

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić.

  • Przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito. Zmielone w maszynce do mięsa będą zbyt zbite.
  • Do miski z ziemniakami wsypać mąkę, dodać jajka i wlać mleko. Dokładnie wymieszać.
  • Doprawić solą i świeżo startą gałką muszkatołową.
  • Smażyć naleśniki.
  • Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni, można pomóc sobie łopatką. Ciasto nie rozlewa się tak ładnie po patelni, jak przy zwykłych naleśników.
  • Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką. Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Zaskakujący składnik ciasta naleśnikowego. Wypróbuj ten przepis
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d25avye

Podziel się opinią

1
Share
d25avye
d25avye
d25avye
d25avye
Więcej tematów
d25avye