Zaskakujący składnik ciasta naleśnikowego. Wypróbuj ten przepis
Choć ten pomysł wydaje się nieco zaskakujący, zdecydowanie warto go przetestować w kuchni. Naleśniki ziemniaczane to doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Są niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo delikatne oraz mięciutkie. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 600 g obranych ziemniaków
- 4 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- sól
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do smażenia
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić.
- Przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito. Zmielone w maszynce do mięsa będą zbyt zbite.
- Do miski z ziemniakami wsypać mąkę, dodać jajka i wlać mleko. Dokładnie wymieszać.
- Doprawić solą i świeżo startą gałką muszkatołową.
- Smażyć naleśniki.
- Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni, można pomóc sobie łopatką. Ciasto nie rozlewa się tak ładnie po patelni, jak przy zwykłych naleśników.
- Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką. Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl