Zalewajka krok po kroku. Przepis na "wiejską zupę"
Zalewajka to bardzo prosta w przygotowaniu zupa, która jest popularna w centralnej Polsce. Jej głównymi składnikami są ziemniaki i żur. Przepis na zalewajkę pochodzi z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 4–5 ziemniaków
- garść suszonych grzybów
- 1-2 ząbki czosnku
- kawałek wędzonki – u mnie skóry z wędzonej szynki
- 500 ml żuru
- liść laurowy
- 1 cebula
- kilka ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 500 ml śmietany 18 proc.
- 200 g boczku wędzonego surowego
- sól
- Do garnka wrzucić grzyby i wędzonkę, dodać przyprawy (ziele angielskie, listek laurowy, pieprz), czosnek i cebulę.
- Zalać wodą i gotować, aż grzyby i cebula będą miękkie.
- Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy. Lekko posolić. Gotować, aż będą miękkie.
- Wyjąć cebulę i przyprawy. Wlać żur. Zagotować.
- Do śmietany wlać trochę gorącej zupy i wymieszać. Wlać śmietanę do zupy i zagotować.
- Doprawić do smaku.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze