Trwa ładowanie...
d2ih6is
Joanna Krzewińska

Zalewajka krok po kroku. Przepis na "wiejską zupę"

Przepis

Zalewajka to bardzo prosta w przygotowaniu zupa, która jest popularna w centralnej Polsce. Jej głównymi składnikami są ziemniaki i żur. Przepis na zalewajkę pochodzi z bloga "Królestwo Garów".

d2ih6is
2.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 4–5 ziemniaków
  • garść suszonych grzybów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kawałek wędzonki – u mnie skóry z wędzonej szynki
  • 500 ml żuru
  • liść laurowy
  • 1 cebula
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 500 ml śmietany 18 proc.
  • 200 g boczku wędzonego surowego
  • sól
Przepis
  • Do garnka wrzucić grzyby i wędzonkę, dodać przyprawy (ziele angielskie, listek laurowy, pieprz), czosnek i cebulę.
  • Zalać wodą i gotować, aż grzyby i cebula będą miękkie.
  • Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy. Lekko posolić. Gotować, aż będą miękkie.
  • Wyjąć cebulę i przyprawy. Wlać żur. Zagotować.
  • Do śmietany wlać trochę gorącej zupy i wymieszać. Wlać śmietanę do zupy i zagotować.
  • Doprawić do smaku.
Zalewajka krok po kroku. Przepis na "wiejską zupę"
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
Więcej tematów
d2ih6is