Trwa ładowanie...
11-01-2016 11:16

Przepisy na dania wegetariańskie: humus, pasztet z soczewicy oraz grochówka

Dania bezmięsne wcale nie muszą być mało sycące czy nudne w smaku. Z okazji obchodzonego 11 stycznia Dnia Wegetarian, blogerka Marta Dymek zaprezentowała przepisy bazujące na warzywach, które zachwycą nie tylko wegetarian, ale nawet zdeklarowanych "mięsożerców". W jej menu pojawiły się pomysł na pasztet z soczewicy, grochówkę bez mięsa oraz dwa rodzaje humusu. Zobaczcie przepis na pasztet z soczewicy.

dlmmf2f
dlmmf2f

Dania bezmięsne wcale nie muszą być mało sycące czy nudne w smaku. Z okazji obchodzonego 11 stycznia Dnia Wegetarian, blogerka Marta Dymek zaprezentowała przepisy bazujące na warzywach. Jej pomysły zachwycą nie tylko wegetarian, ale nawet zdeklarowanych "mięsożerców". W jej menu pojawił się pasztet z soczewicy, grochówka bez mięsa oraz dwa rodzaje humusu. Zobaczcie przepis na pasztet z soczewicy.

Składniki:

2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy, 100 ml oleju, 2 cebule, 4 łyżki suszonej żurawiny, 2 – 3 łyżki sosu sojowego, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 goździki, 3/4 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki cząbru, 1/4 łyżeczki lubczyku, Szczypta gałki muszkatołowej, Sól i czarny pieprz, Kilka łyżek oleju do smażenia, Bułka tarta

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić. Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku.Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do foremki, wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą, wyrównać i piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.

dlmmf2f
dlmmf2f
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlmmf2f
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj