Przepisy na dania wegetariańskie: humus, pasztet z soczewicy oraz grochówka
Dania bezmięsne wcale nie muszą być mało sycące czy nudne w smaku. Z okazji obchodzonego 11 stycznia Dnia Wegetarian, blogerka Marta Dymek zaprezentowała przepisy bazujące na warzywach, które zachwycą nie tylko wegetarian, ale nawet zdeklarowanych "mięsożerców". W jej menu pojawiły się pomysł na pasztet z soczewicy, grochówkę bez mięsa oraz dwa rodzaje humusu. Zobaczcie przepis na pasztet z soczewicy.
Dania bezmięsne wcale nie muszą być mało sycące czy nudne w smaku. Z okazji obchodzonego 11 stycznia Dnia Wegetarian, blogerka Marta Dymek zaprezentowała przepisy bazujące na warzywach. Jej pomysły zachwycą nie tylko wegetarian, ale nawet zdeklarowanych "mięsożerców". W jej menu pojawił się pasztet z soczewicy, grochówka bez mięsa oraz dwa rodzaje humusu. Zobaczcie przepis na pasztet z soczewicy.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy, 100 ml oleju, 2 cebule, 4 łyżki suszonej żurawiny, 2 – 3 łyżki sosu sojowego, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 goździki, 3/4 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki cząbru, 1/4 łyżeczki lubczyku, Szczypta gałki muszkatołowej, Sól i czarny pieprz, Kilka łyżek oleju do smażenia, Bułka tarta
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić. Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku.Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do foremki, wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą, wyrównać i piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.