Przepisy na dania wegetariańskie: humus, pasztet z soczewicy oraz grochówka

Dania bezmięsne wcale nie muszą być mało sycące czy nudne w smaku. Z okazji obchodzonego 11 stycznia Dnia Wegetarian, blogerka Marta Dymek zaprezentowała przepisy bazujące na warzywach, które zachwycą nie tylko wegetarian, ale nawet zdeklarowanych "mięsożerców". W jej menu pojawiły się pomysł na pasztet z soczewicy, grochówkę bez mięsa oraz dwa rodzaje humusu. Zobaczcie przepis na pasztet z soczewicy.

3

Dania bezmięsne wcale nie muszą być mało sycące czy nudne w smaku. Z okazji obchodzonego 11 stycznia Dnia Wegetarian, blogerka Marta Dymek zaprezentowała przepisy bazujące na warzywach. Jej pomysły zachwycą nie tylko wegetarian, ale nawet zdeklarowanych "mięsożerców". W jej menu pojawił się pasztet z soczewicy, grochówka bez mięsa oraz dwa rodzaje humusu. Zobaczcie przepis na pasztet z soczewicy.

Składniki:

2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy, 100 ml oleju, 2 cebule, 4 łyżki suszonej żurawiny, 2 – 3 łyżki sosu sojowego, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 goździki, 3/4 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki cząbru, 1/4 łyżeczki lubczyku, Szczypta gałki muszkatołowej, Sól i czarny pieprz, Kilka łyżek oleju do smażenia, Bułka tarta

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić. Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku.Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do foremki, wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą, wyrównać i piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.

3

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg