Pasztet z soczewicy
- 500 g czerwonej soczewicy,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cm świeżego imbiru,
- 2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry,
- 2 łyżeczki garam masali,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- 2 jajka,
- sól,
- 1 łyżka oliwy do smażenia
Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy marchewkę oraz przyprawy. Przez chwilę podsmażamy i dodajemy soczewicę.Dodajemy starty imbir, wyciśnięty czosnek i zalewamy wodą...tyle żeby pokryć masę.Solimy. Gotujemy tak długo ,aż powstanie gęsta masa. Studzimy. Dodajemy jajka. Dobrze mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
Przepis dodał użytkownik Aniolywkuchni-blogkulinarny
Podziel się opinią
Komentarze