W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Czereśnie to nie tylko pyszne owoce, ale także bogate źródło witamin i minerałów. Ich regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, choć nie wszyscy powinni je jeść.
Czereśnie są bogatym źródłem składników odżywczych, które wspierają zdrowie na wielu płaszczyznach. Jednak, jak wiadomo — co za dużo, to niezdrowo i lepiej spożywać je z umiarem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości
Właściwości odżywcze czereśni
Czereśnie to prawdziwa bomba zdrowia, a nawet ich niewielka ilość może znacząco wpłynąć na organizm człowieka. Według badania opublikowanego przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, porcja świeżych czereśni bez pestek, mieszcząca się w filiżance, dostarcza około 12% zalecanej dziennej wartości witaminy C oraz 10% dziennej dawki potasu. Dzięki jego obecności, czereśnie wpływają na obniżenie ciśnienia we krwi, a tym samym mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.
Jak czereśnie wpływają na organizm?
Kilka lat temu okazało się, że czereśnie mogą pomóc w walce z bezsennością, a wszystko dzięki wysokiej zawartości melatoniny oraz polifenoli, które korzystnie oddziałują na jakość naszego snu. W 2018 roku przeprowadzono badanie, analizujące działanie czereśni na sen u osób starszych i cierpiących na bezsenność. Okazało się, że picie soku z czereśni rano oraz na dwie godziny przed zaśnięciem wystarczyło, by poprawić jakość odpoczynku i wydłużyć jego czas o około 84 minuty. Niestety, na ostateczne wnioski w tej kwestii musimy jeszcze poczekać, ponieważ dostępne badania wciąż nie odpowiedziały na wszystkie pytania.
Warto pamiętać, że nie tylko sam owoc jest cennym produktem – często wyrzucane ogonki również zasługują na uwagę. Pozbywanie się ich to duży błąd, ponieważ zawierają przeciwutleniacze i mogą być z powodzeniem wykorzystywane w kuchni. Przykładem dobrego zastosowania ogonków są napary o działaniu moczopędnym, które wspomagają leczenie stanów zapalnych dróg moczowych i żółciowych.
Świetny wybór dla sportowców
Czereśnie mają właściwości regenerujące, które są szczególnie cenne dla osób o wysokiej aktywności fizycznej. W 2022 roku przeprowadzono badanie, którego celem było sprawdzenie, jak ekstrakt z czereśni wpływa na regenerację u grupy mężczyzn wykonujących wymagające treningi. Wyniki badania wykazały, że przyjmowanie 500 mg ekstraktu przez tydzień wystarczy, aby zmniejszyć zmęczenie mięśni oraz chronić serce przed uszkodzeniami.
Kto powinien unikać czereśni?
Mimo licznych korzyści zdrowotnych czereśnie nie są odpowiednie dla każdego. Osoby z nietolerancją fruktozy po ich spożyciu często doświadczają problemów trawiennych. U osób z zespołem jelita drażliwego (IBS) objawy mogą się nasilać, a u tych z wrzodami żołądka owoce te mogą powodować podrażnienia. Natomiast u osób uczulonych na czereśnie często występują reakcje alergiczne, takie jak świąd, mrowienie języka czy obrzęk warg, zazwyczaj tuż po ich spożyciu.
Kulinarne inspiracje z czereśniami
Czereśnie to nie tylko smaczna i zdrowa przekąska, ale także wszechstronny składnik wielu potraw. Można je dodawać do ciast, deserów, a także przygotowywać z nich przetwory, takie jak kompoty, dżemy czy nalewki. Jeśli zależy ci na oryginalniejszym zastosowaniu owoców, możesz śmiało zestawić je z wytrwanymi smakami. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, nadając im delikatny, owocowy aromat. Można je również wkomponować do sałatek, łącząc z serami, orzechami i świeżymi ziołami, co tworzy niebanalne połączenia smakowe, którymi na pewno pozytywnie zaskoczysz nie tylko siebie, ale również rodzinę i gości.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.