W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm

Czereśnie to nie tylko pyszne owoce, ale także bogate źródło witamin i minerałów. Ich regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, choć nie wszyscy powinni je jeść.

Czereśnie i ich wpływ na organizmCzereśnie i ich wpływ na organizm
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SQUEEB CREATIVE

Czereśnie są bogatym źródłem składników odżywczych, które wspierają zdrowie na wielu płaszczyznach. Jednak, jak wiadomo — co za dużo, to niezdrowo i lepiej spożywać je z umiarem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości

Właściwości odżywcze czereśni

Czereśnie to prawdziwa bomba zdrowia, a nawet ich niewielka ilość może znacząco wpłynąć na organizm człowieka. Według badania opublikowanego przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, porcja świeżych czereśni bez pestek, mieszcząca się w filiżance, dostarcza około 12% zalecanej dziennej wartości witaminy C oraz 10% dziennej dawki potasu. Dzięki jego obecności, czereśnie wpływają na obniżenie ciśnienia we krwi, a tym samym mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.

Jak czereśnie wpływają na organizm?

Kilka lat temu okazało się, że czereśnie mogą pomóc w walce z bezsennością, a wszystko dzięki wysokiej zawartości melatoniny oraz polifenoli, które korzystnie oddziałują na jakość naszego snu. W 2018 roku przeprowadzono badanie, analizujące działanie czereśni na sen u osób starszych i cierpiących na bezsenność. Okazało się, że picie soku z czereśni rano oraz na dwie godziny przed zaśnięciem wystarczyło, by poprawić jakość odpoczynku i wydłużyć jego czas o około 84 minuty. Niestety, na ostateczne wnioski w tej kwestii musimy jeszcze poczekać, ponieważ dostępne badania wciąż nie odpowiedziały na wszystkie pytania.

Warto pamiętać, że nie tylko sam owoc jest cennym produktem – często wyrzucane ogonki również zasługują na uwagę. Pozbywanie się ich to duży błąd, ponieważ zawierają przeciwutleniacze i mogą być z powodzeniem wykorzystywane w kuchni. Przykładem dobrego zastosowania ogonków są napary o działaniu moczopędnym, które wspomagają leczenie stanów zapalnych dróg moczowych i żółciowych.

Świetny wybór dla sportowców

Czereśnie mają właściwości regenerujące, które są szczególnie cenne dla osób o wysokiej aktywności fizycznej. W 2022 roku przeprowadzono badanie, którego celem było sprawdzenie, jak ekstrakt z czereśni wpływa na regenerację u grupy mężczyzn wykonujących wymagające treningi. Wyniki badania wykazały, że przyjmowanie 500 mg ekstraktu przez tydzień wystarczy, aby zmniejszyć zmęczenie mięśni oraz chronić serce przed uszkodzeniami.

Kto powinien unikać czereśni?

Mimo licznych korzyści zdrowotnych czereśnie nie są odpowiednie dla każdego. Osoby z nietolerancją fruktozy po ich spożyciu często doświadczają problemów trawiennych. U osób z zespołem jelita drażliwego (IBS) objawy mogą się nasilać, a u tych z wrzodami żołądka owoce te mogą powodować podrażnienia. Natomiast u osób uczulonych na czereśnie często występują reakcje alergiczne, takie jak świąd, mrowienie języka czy obrzęk warg, zazwyczaj tuż po ich spożyciu.

Kulinarne inspiracje z czereśniami

Czereśnie to nie tylko smaczna i zdrowa przekąska, ale także wszechstronny składnik wielu potraw. Można je dodawać do ciast, deserów, a także przygotowywać z nich przetwory, takie jak kompoty, dżemy czy nalewki. Jeśli zależy ci na oryginalniejszym zastosowaniu owoców, możesz śmiało zestawić je z wytrwanymi smakami. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, nadając im delikatny, owocowy aromat. Można je również wkomponować do sałatek, łącząc z serami, orzechami i świeżymi ziołami, co tworzy niebanalne połączenia smakowe, którymi na pewno pozytywnie zaskoczysz nie tylko siebie, ale również rodzinę i gości.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce