Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie

Błędy przy kiszeniu ogórków mogą sprawić, że zamiast jędrnych, chrupiących kiszonek, wyciągniesz ze słoika miękkie flaki z dziurami w środku. A wystarczy wyeliminować kilka podstawowych wpadek, żeby nie stracić całej partii.

Błędy przy kiszeniu ogórkówBłędy przy kiszeniu ogórków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kiszenie ogórków wydaje się banalne, zwłaszcza jeśli ktoś robił to z babcią albo zna przepis "z dziada pradziada". A jednak rok w rok tysiące słoików ląduje w koszu, bo ogórki są miękkie, puste albo śmierdzą pleśnią. Skąd te porażki? Zwykle z kilku drobnych błędów, które robi prawie każdy i to zupełnie nieświadomie. Dowiedz się, co robisz źle, co poprawić i jak ogarnąć to tak, żeby ogórki wyszły jak złoto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karol Okrasa zachwycony polskimi produktami. Zjechał po nie specjalnie na Podlasie

Błędy przy kiszeniu ogórków – te rzeczy robią kiszonkom krzywdę

Zaczyna się niewinnie... zbyt ciepła woda do solanki, ogórki z supermarketu, za mało liści chrzanu. A kończy się płaczem nad słoikiem z czymś, co miało być pyszną przekąską.

Oto najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków:

  • zbyt ciepła woda - kiszenie to fermentacja, a ta potrzebuje odpowiednich warunków. Ciepła woda zaburza proces i zamiast równomiernego kiszenia dostajesz kiszone z zewnątrz, surowe w środku;
  • nieświeże ogórki - zwiędłe, gumowe nie nadają się do kiszenia. Muszą być świeże, jędrne, najlepiej z lokalnego rynku;
  • przerośnięte ogórki - mają rozwinięte nasiona, co zwiększa ryzyko powstawania dziur;
  • brak całkowitego zanurzenia - ogórki muszą być całe pod solanką. Te, które wystają, stają się pierwszym punktem ataku pleśni;
  • złe proporcje soli - za mało i kiszonka się nie ukisi, tylko zgnije. Za dużo -zahamujesz fermentację. Standard to ok. 1 łyżka soli niejodowanej na 1 litr wody;
  • zanieczyszczenia – niedomyte ogórki, brudny słoik czy ręcznik do przykrycia zamiast zakrętki to proszenie się o mikrobiologiczny dramat.

Jak nie popełniać błędów przy kiszeniu ogórków?

Wystarczy kilka sprawdzonych patentów, żeby ogórki nie tylko się ukisiły, ale jeszcze miały idealną konsystencję i smak. Skoro już wiesz, jaki jest problem, możesz wyeliminować błędy przy kiszeniu ogórków.

  1. Dodaj liście z garbnikami – liść chrzanu, dębu lub wiśni wzmacnia strukturę ogórków i zapobiega rozpadaniu się ich wnętrza.
  2. Układaj ogórki ciasno, ale bez ścisku – nie mogą pływać, ale nie mogą też być uszkodzone zbyt mocnym dociskaniem. Równowaga to klucz do sukcesu.
  3. Używaj zimnej, przegotowanej wody – bo woda z kranu pełna chloru lub zbyt ciepła zaburzy naturalne procesy.
  4. Kiś w odpowiednim miejscu – nie w słońcu, nie na piecu, tylko w chłodnym, zacienionym pomieszczeniu. Po ukiszeniu trzymaj słoiki w lodówce lub piwnicy.

Dzięki tym trikom twoje ogórki nie będą już rozczarowaniem sezonu. Zamiast miękkiej papki dostajemy jędrne, aromatyczne kiszonki, które trzymają formę i smak przez tygodnie. A wszystko bez cudowania, tylko dzięki wyeliminowaniu najczęstszych błędów przy kiszeniu ogórków.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem