Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok

Kurki to prawdziwy skarb lasu, którym możesz cieszyć się nie tylko w sezonie — odpowiednio przygotowane zachowają świeżość przez cały rok. Wszystko dzięki właściwemu dzięki marynowaniu.

Odpowiednio przygotowane kurki będą smaczne przez cały rokOdpowiednio przygotowane kurki będą smaczne przez cały rok
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kurki to prawdziwy przysmak lata. Mogą urozmaicić wiele dań – od sosów do mięs, po dodatek do śniadań, takich jak jajecznica. Dobrze przygotowane mogą wzbogacać twój jadłospis przez cały rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Klucz do przedłużenia świeżości kurek

Marynowanie kurek to nie tylko sposób na ich długotrwałe przechowywanie, lecz także skuteczna metoda wzbogacenia smaku potraw. W wyniku tego procesu grzyby nabierają intensywniejszego aromatu i głębi. Co ważne, równocześnie zachowują cenne wartości odżywcze, więc nie musisz się obawiać ich utraty. Dodatkowym atutem tego przepisu jest brak konieczności pasteryzacji, co znacznie ułatwia gotowanie, zwłaszcza osobom z mniejszym doświadczeniem kulinarnym, które chcą jedynie przedłużyć świeżość grzybów.

Zdrowotna strona kurek

Kurki to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale również źródło składników odżywczych. Zawierają witaminy z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i usprawniają metabolizm. Co więcej, obecna w kurkach witamina D pomaga w przyswajaniu wapnia, co ma kluczowe znaczenie dla zdrowia kości. Nie można zapominać o mikroelementach, takich jak potas i żelazo, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki tym właściwościom regularne spożywanie kurek może pozytywnie wpłynąć na ogólny stan zdrowia i samopoczucie.

Jak umyć kurki?

Niestety, samo opłukanie grzybów pod wodą nie wystarczy — ze względu na karbowaną strukturę spodów kapeluszy zatrzymują one zanieczyszczenia, takie jak piasek czy ziemia. Przed gotowaniem warto je więc odpowiednio przygotować. Umieść grzyby w dużej misce, dodaj 1–2 łyżki mąki i delikatnie wymieszaj, by pokryła je równomiernie. Następnie wlej zimną wodę i ponownie zamieszaj — brud i piasek przyczepią się do mąki, która opadnie na dno. Na koniec ostrożnie wyjmij kurki, unikając osadów, i dokładnie osusz przed dalszą obróbką.

Przepis na marynowane kurki

Składniki:

  • 1 kg kurek,
  • 500 ml wody,
  • łyżka octu 6 proc.,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie oczyść.
  2. W garnku zagotuj wodę, posól i gotuj grzyby przez 20 do 30 minut.
  3. Po ugotowaniu odcedzić je na sitku.
  4. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj sól, ziele angielskie i liście laurowe, a następnie zagotuj.
  5. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  6. Do wrzącej zalewy dodaj cebulę, ponownie zagotuj i zostaw na dwie minuty.
  7. Grzyby umieścić w słoikach.
  8. Zalej je gorącą zalewą, zakręć i odwrócić do góry dnem.
  9. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce