Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok

Kurki to prawdziwy skarb lasu, którym możesz cieszyć się nie tylko w sezonie — odpowiednio przygotowane zachowają świeżość przez cały rok. Wszystko dzięki właściwemu dzięki marynowaniu.

Odpowiednio przygotowane kurki będą smaczne przez cały rokOdpowiednio przygotowane kurki będą smaczne przez cały rok
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Kurki to prawdziwy przysmak lata. Mogą urozmaicić wiele dań – od sosów do mięs, po dodatek do śniadań, takich jak jajecznica. Dobrze przygotowane mogą wzbogacać twój jadłospis przez cały rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Klucz do przedłużenia świeżości kurek

Marynowanie kurek to nie tylko sposób na ich długotrwałe przechowywanie, lecz także skuteczna metoda wzbogacenia smaku potraw. W wyniku tego procesu grzyby nabierają intensywniejszego aromatu i głębi. Co ważne, równocześnie zachowują cenne wartości odżywcze, więc nie musisz się obawiać ich utraty. Dodatkowym atutem tego przepisu jest brak konieczności pasteryzacji, co znacznie ułatwia gotowanie, zwłaszcza osobom z mniejszym doświadczeniem kulinarnym, które chcą jedynie przedłużyć świeżość grzybów.

Zdrowotna strona kurek

Kurki to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale również źródło składników odżywczych. Zawierają witaminy z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i usprawniają metabolizm. Co więcej, obecna w kurkach witamina D pomaga w przyswajaniu wapnia, co ma kluczowe znaczenie dla zdrowia kości. Nie można zapominać o mikroelementach, takich jak potas i żelazo, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki tym właściwościom regularne spożywanie kurek może pozytywnie wpłynąć na ogólny stan zdrowia i samopoczucie.

Jak umyć kurki?

Niestety, samo opłukanie grzybów pod wodą nie wystarczy — ze względu na karbowaną strukturę spodów kapeluszy zatrzymują one zanieczyszczenia, takie jak piasek czy ziemia. Przed gotowaniem warto je więc odpowiednio przygotować. Umieść grzyby w dużej misce, dodaj 1–2 łyżki mąki i delikatnie wymieszaj, by pokryła je równomiernie. Następnie wlej zimną wodę i ponownie zamieszaj — brud i piasek przyczepią się do mąki, która opadnie na dno. Na koniec ostrożnie wyjmij kurki, unikając osadów, i dokładnie osusz przed dalszą obróbką.

Przepis na marynowane kurki

Składniki:

  • 1 kg kurek,
  • 500 ml wody,
  • łyżka octu 6 proc.,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie oczyść.
  2. W garnku zagotuj wodę, posól i gotuj grzyby przez 20 do 30 minut.
  3. Po ugotowaniu odcedzić je na sitku.
  4. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj sól, ziele angielskie i liście laurowe, a następnie zagotuj.
  5. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  6. Do wrzącej zalewy dodaj cebulę, ponownie zagotuj i zostaw na dwie minuty.
  7. Grzyby umieścić w słoikach.
  8. Zalej je gorącą zalewą, zakręć i odwrócić do góry dnem.
  9. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?