Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok

Kurki to prawdziwy skarb lasu, którym możesz cieszyć się nie tylko w sezonie — odpowiednio przygotowane zachowają świeżość przez cały rok. Wszystko dzięki właściwemu dzięki marynowaniu.

Odpowiednio przygotowane kurki będą smaczne przez cały rokOdpowiednio przygotowane kurki będą smaczne przez cały rok
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kurki to prawdziwy przysmak lata. Mogą urozmaicić wiele dań – od sosów do mięs, po dodatek do śniadań, takich jak jajecznica. Dobrze przygotowane mogą wzbogacać twój jadłospis przez cały rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Klucz do przedłużenia świeżości kurek

Marynowanie kurek to nie tylko sposób na ich długotrwałe przechowywanie, lecz także skuteczna metoda wzbogacenia smaku potraw. W wyniku tego procesu grzyby nabierają intensywniejszego aromatu i głębi. Co ważne, równocześnie zachowują cenne wartości odżywcze, więc nie musisz się obawiać ich utraty. Dodatkowym atutem tego przepisu jest brak konieczności pasteryzacji, co znacznie ułatwia gotowanie, zwłaszcza osobom z mniejszym doświadczeniem kulinarnym, które chcą jedynie przedłużyć świeżość grzybów.

Zdrowotna strona kurek

Kurki to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale również źródło składników odżywczych. Zawierają witaminy z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i usprawniają metabolizm. Co więcej, obecna w kurkach witamina D pomaga w przyswajaniu wapnia, co ma kluczowe znaczenie dla zdrowia kości. Nie można zapominać o mikroelementach, takich jak potas i żelazo, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki tym właściwościom regularne spożywanie kurek może pozytywnie wpłynąć na ogólny stan zdrowia i samopoczucie.

Jak umyć kurki?

Niestety, samo opłukanie grzybów pod wodą nie wystarczy — ze względu na karbowaną strukturę spodów kapeluszy zatrzymują one zanieczyszczenia, takie jak piasek czy ziemia. Przed gotowaniem warto je więc odpowiednio przygotować. Umieść grzyby w dużej misce, dodaj 1–2 łyżki mąki i delikatnie wymieszaj, by pokryła je równomiernie. Następnie wlej zimną wodę i ponownie zamieszaj — brud i piasek przyczepią się do mąki, która opadnie na dno. Na koniec ostrożnie wyjmij kurki, unikając osadów, i dokładnie osusz przed dalszą obróbką.

Przepis na marynowane kurki

Składniki:

  • 1 kg kurek,
  • 500 ml wody,
  • łyżka octu 6 proc.,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie oczyść.
  2. W garnku zagotuj wodę, posól i gotuj grzyby przez 20 do 30 minut.
  3. Po ugotowaniu odcedzić je na sitku.
  4. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj sól, ziele angielskie i liście laurowe, a następnie zagotuj.
  5. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  6. Do wrzącej zalewy dodaj cebulę, ponownie zagotuj i zostaw na dwie minuty.
  7. Grzyby umieścić w słoikach.
  8. Zalej je gorącą zalewą, zakręć i odwrócić do góry dnem.
  9. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości