Gotowanie na ekranie: smalec z fasoli
Pasty do kanapek to idealne rozwiązanie dla zabieganych i zapracowanych. Szybkie i proste w przygotowaniu pasty można przez kilka dni przechowywać w lodówce. W studio programu "Pytanie na śniadanie" Marta Dymek przygotowała smalec z fasoli. Przepis na tą oryginalną pastę z pewnością podbije serca amatorów kanapek.
Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżka oleju roślinnego, sól i czarny pieprz; 1 cebula, 1 jabłko, 1/2 łyżeczki trzcinowego cukru, 2 liście laurowe, 2 ziarna jałowca, 2 ziela angielskie, olej roślinny, 1 puszka fasoli lub 1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli, 2 - 3 łyżki wody, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki suszonego majeranku, sól i czarny pieprz.
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kaszą gryczaną wsypać do miski, oblać olejem, papryką wędzoną oraz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12 - 16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca. Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy wraz z cukrem. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut do czasu, aż cebulka będzie złota i bardzo miękka. Na koniec wyłowić przyprawy. W międzyczasie fasolę połączyć z wodą, sosem sojowym, świeżymi ziołami i wszystko zblendować na gładką pastę. Do gładkiej pasty dodać podsmażoną cebulkę z jabłkami, uprażona kaszę i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do schłodzenia w lodówce.
tvp/mp/WP Kuchnia