Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit

Wiele osób, w momencie otrzymania wyników badań, które wykazują wysoki poziom cholesterolu we krwi, w pierwszej kolejności myśli o ograniczeniu jajek i mięsa. Kardiolog ze szpitala Mount Sinai w Nowym Jorku zwraca uwagę na inne zagrożenia dla serca.

Jajka połóż na paście z awokadoJajka połóż na paście z awokado
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Doktor Evan Levine to kardiolog z ponad 30-letnim doświadczeniem, który nie zaszywa się ze swoją wiedzą w gabinecie, ale dzieli się nią na TikToku z tysiącami użytkowników. W swoich wypowiedziach obala popularne mity na temat produktów, które wspierają zdrowie serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Botwinkowa na bogato niczym dwudaniowy obiad. Podaj jak kiedyś robiła ją babcia

Czy słusznie rezygnujemy z jajek?

Lekarz podkreśla, że to nie jajka stanowią główne zagrożenie dla zdrowia serca. Aktualne badania potwierdzają, że cholesterol zawarty w żółtku nie przekłada się w bezpośredni sposób na podwyższenie cholesterolu LDL we krwi. O wiele większe znaczenie ma zawartość tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans, które towarzyszą jajkom na talerzu (za: dailymail.co.uk).

Co więcej, wykluczenie jajek z diety może przynieść więcej szkód niż pożytku – żółtka zawierają całą masę witamin, w tym cholinę, która jest niezbędna do utrzymania prawidłowych funkcji mózgu, w tym zdolności poznawczych, pamięci i koncentracji. Cholina wspomaga pracę wątroby, zapobiegając nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczów. Pomaga również w obniżeniu poziomu homocysteiny we krwi, której wysoki poziom znacznie podnosi ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Mięso w diecie seniora

Często o diecie, wspierającej zdrowie serca, przypominają sobie osoby starsze. Wtedy rezygnują z wieprzowiny i przerzucają się na mięso z indyka. Doktor Levine mówi, że to kolejny mit, który nie ma potwierdzenia w badaniach naukowych:

"(Wieprzowina) to kolejne źródło białka. Chudsze kawałki, takie jak polędwica wieprzowa czy kotlety schabowe, są stosunkowo niskotłuszczowe i mogą być częścią diety korzystnej dla serca, gdy są spożywane kilka razy w tygodniu" – mówi kardiolog (za: dailymail.co.uk).

W wypowiedziach lekarza mocno wybrzmiewa apel o ograniczenie tłuszczów nasyconych. Doktor Levine mówi o spożywaniu chudego mięsa, a nie bekonu czy kiełbasy, dodatkowo wzbogaconej dłużą ilością konserwantów i soli. Zamiast masła poleca awokado, które można nie tylko dodać do sałatki, ale także rozsmarować na pieczywie.

Z listy zakazanej znikają owoce morza

Do diety wspierającej zdrowie serca powracają również skorupiaki, takie jak krewetki. Podobnie jak w przypadku jajek, obecny w nich cholesterol nie przekłada się wyższy poziom "złego" cholesterolu we krwi.

"To było obawą przez lata (…) Ale zgadnij co… To głupie tłuszcze nasycone, które wątroba przetwarza i tworzy cholesterol, powodują wzrost poziomu cholesterolu. Spożywanie cholesterolu może nawet zmniejszyć produkcję cholesterolu przez wątrobę" – wypowiedź doktora Levine'a przytoczona przez serwis: dailymail.co.uk.

Lekarz podkreśla, że w porównaniu z tłuszczami nasyconymi i trans obecność cholesterolu w jajkach i owocach morza ma minimalny wpływ na zwiększone ryzyko chorób serca.

Kawa i jej wpływ na nadciśnienie

Levine powołuje się na badania przeprowadzone w Korei w 2022 roku, które wykazały minimalny wpływ kofeiny zawartej w kawie na ciśnienie krwi. Analizie zostało poddanych ponad 300 tysięcy osób w 13 długoterminowych badaniach. Na temat kawy kardiolog wypowiada się w prosty i życiowy sposób:

Nawet Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne twierdzi, że kawa jest zdrowa dla serca. Po prostu nie dodawaj cukru i śmietanki.

Nie tylko według amerykańskiego lekarza jedna czy dwie filiżanki czarnej kawy są w pełni bezpieczne dla zdrowia. Również na polskim gruncie dietetycy coraz częściej obalają mity na temat szkodliwości działania kawy – o ile dbasz o dobrej jakości ziarna, sposób wypalania i parzenia "napoju bogów". Doktor Bartek Kulczyński widzi potencjał w przestawieniu się na jasnopaloną kawę, a Angelika Kargulewicz sugeruje powrót do papierowych filtrów.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce