Przepis na jajecznicę z mąką. Banalna i smaczna
Ile rodzin, tyle przepisów na jajecznicę. Z pomidorami, mięsem, a nawet kapusta kiszona. Tym razem przedstawiamy recepturę na jajecznicę z mąką i mlekiem.
Jajecznica to potrawa przyrządzana z roztrzepanych jajek z solą, pieprzem i różnymi dodatkami. Cieszy się szczególną popularnością jako danie śniadaniowe. Jest domeną prostej kuchni, ponieważ nie wymaga żadnych skomplikowanych umiejętności kulinarnych. Najprostszy wariat to same jajka i odrobina soli. My przedstawiamy wariacje na temat jajecznicy z mlekiem i mąką.
Wykonanie jest banalnie proste, a składniki znajdą się w każdej kuchni. Jajecznica z mąką jest o wiele bardziej sycąca od takiej tradycyjnej. A jeśli użyjemy trzepaczki zamiast miksera, będzie puszysta i delikatna. Jeśli spróbujesz tego sposobu na śniadanie, to gwarantujemy, że nie wrócisz to dawnych przepisów.
Jajecznica z mąką i mlekiem
Składniki:
Pół łyżki pszennej mąki
4 łyżki mleka
Szczypta soli i pieprzu
4 jajka
Sposób przygotowania
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy mąkę. Roztrzepujemy i wbijamy jajka oraz przyprawę. Dokładnie mieszamy trzepaczką. Mieszaninę przelewamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną masła. Smażymy, co jakiś czas mieszając.
Zobacz też: Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl