Trwa ładowanie...

Prażona czy biała? Sprawdź, jaką kaszę gryczaną wybrać

Kasza gryczana jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej polecanych. Otrzymuje się ją z obłuskanych nasion gryki. Nie każdy jednak wie, że ten rodzaj kaszy występuje w dwóch wariantach: palonej (prażonej) i niepalonej (białej).

Kasza gryczana palona i niepalona różnią się przede wszystkim sposobem, w jaki są pozyskiwaneKasza gryczana palona i niepalona różnią się przede wszystkim sposobem, w jaki są pozyskiwaneŹródło: 123RF
d1e9kl6
d1e9kl6

Ten pierwszy znamy wszyscy i można go spotkać praktycznie w każdym mniejszym lub większym sklepie. Kaszę gryczaną białą nieco trudniej znaleźć, ale powinna być dostępna w większych marketach. Jaka jest jednak różnica jakościowa między tymi dwoma gatunkami? Czy któryś z nich jest bardziej warty tego, by zagościć w naszej kuchni?

Kasza gryczana prażona i biała – czym się różnią?

Kasza gryczana palona i niepalona różnią się przede wszystkim sposobem, w jaki są pozyskiwane. Pierwsza z nich jest poddawana wcześniejszej obróbce cieplnej poprzez prażenie. Druga z kolei jest tylko suszona.

Palona kasza jest też znacznie ciemniejsza od niepalonej. Ma też mocniejszy aromat, lekko orzechowy i bardziej wyrazisty smak z lekko wyczuwalną goryczką. Za to kasza biała jest kremowej barwy i ma delikatniejszy smak i zapach.

Najzdrowsze rodzaje kaszy

Jednocześnie wszyscy wiemy, że obróbka cieplna musi mieć też jakiś wpływ na zawartość witamin i składników mineralnych danego produktu. Nie inaczej ma się rzecz w przypadku prażenia kaszy, jednak różnice nie są ogromne.

d1e9kl6

W 100 g kaszy prażonej znajdziemy 346 kcal, a w niepalonej – 343 g. Kasza gryczana palona ma nieco mniejszą zawartość białka (12 g do 13,2 g), tłuszczu (2,7 g do 3,4 g), magnezu (221 mg do 231 mg), potasu (320 mg do 460 mg), witaminy B3 (5,1 mg do 7 mg). Za to kasza biała ma mniej węglowodanów (71,5 g do 75 g), błonnika (10 g do 10,3 g), żelaza (2,3 mg do 2,5 mg) i kwasu foliowego (30 ug do 42 ug). Zawartość cynku i witaminy B5 jest identyczna w obu rodzajach kaszy gryczanej.

Większe znacznie może mieć to, że palenie kaszy gryczanej znacznie (nawet czterokrotnie) zmniejsza ilość antyoksydantów w niej obecnych. Z kolei właśnie antyoksydanty, w tym rutyna, mają właściwości antynowotworowe. Dodatkowo chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, uszczelniając naczynia krwionośne.

Kasza gryczana prażona i biała – którą wybrać?

Biorąc pod uwagę korzyści płynące z właściwości antyoksydantów, w porównaniu zdrowotności obu kasz, lepiej wypada gryczana biała. Jednak powinniśmy pamiętać, że sama zawartość składników odżywczych nie różni ich od siebie aż tak bardzo.

Dodatkowo obie kasze gryczane nie posiadają glutenu i mają niski indeks glikemiczny. Są więc bezpieczne dla osób z celiakią, insulinoopornością i cukrzyków. Zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, które są bardzo ważne dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.

d1e9kl6

Kasze powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Bez względu na to, czy zjemy kaszę gryczaną paloną czy białą, na pewno dostarczymy sobie mnóstwo cennych składników odżywczych.

Najlepiej byłoby po prostu spróbować, która kasza bardziej przypadnie nam do gustu. Jeśli wolimy delikatniejsze smaki, prawdopodobnie wybierzemy kaszę gryczaną nieprażoną. Ona też lepiej sprawdzi się w daniach na słodko. Jeśli jednak lubimy czuć więcej i mocniej, bardziej posmakuje nam kasza gryczana palona.

Jak gotować kaszę gryczaną?

Aby zachować jak najwięcej składników mineralnych i witamin, nie powinniśmy gotować kaszy gryczanej w saszetkach. Dlaczego? Gdy gotujemy ją w torebce, znaczna część jej wartości ucieka nam do wody, którą potem wylewamy. Zawsze więc lepiej ugotować kaszę bezpośrednio w wodzie tak, by ją wchłonęła.

d1e9kl6

Pamiętajmy, by nie rozgotować kaszy. Aby była sypka, ale nie twarda, najlepiej gotować ją w proporcjach 1:2, czyli 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Należy pamiętać, by wsypywać kaszę do gotującej się wody, a nie zimnej. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i czekamy ok. 15 minut. Kasza powinna wchłonąć całą wodę i być gotowa o spożycia.

Z kaszy gryczanej możemy przygotować fantastyczne dania, zarówno na słodko, jak i na słono. Sprawdzi się w połączeniu z warzywami, sosami, mięsem, ale też z mlekiem czy miodem. Można ją dodawać do farszów (np. do pierogów albo pieczonej papryki). Daje ogromne pole do popisu, a przede wszystkim dostarczy naszemu organizmowi moc składników odżywczych. Warto włączyć ją do codziennej diety.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1e9kl6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1e9kl6
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj