Najzdrowsze produkty świata. Te superfoods musisz mieć w kuchennej szafce!
Jedz je codziennie
Chia, komosa ryżowa, a może olej kokosowy? Nie tym razem! Mamy dla ciebie dobrą wiadomość – prawdopodobnie te superfoods masz pod ręką i po co najmniej jeden z nich sięgasz codziennie. Sprawdź, jakie są najzdrowsze produkty świata.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Jabłka ze skórką
"An apple a day keeps doctor away", jak mawiają Anglicy. Mają stuprocentową rację – jedno jabłko dziennie wystarczy, by cieszyć się zdrowiem. Ale uwaga! Koniecznie musi to być jabłko ze skórką, bo to w niej zawarte są polifenole, wspierające rozwój mikrobioty jelitowej i odpowiedzialne za prawidłową wagę. Badanie wykazało, że zjadanie co dzień 2 średniej wielkości jabłek w perspektywie czasu wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi.
Owies
Płatki owsiane zawierają awenantramid oraz beta-glukan, które to związki przeciwdziałają cukrzycy oraz chorobom serca. Opublikowane w „American Journal of Public Health” badanie wykazało, że spożywanie około 1 szklanki płatków owsianych 2-4 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. o 16 procent, a codzienne jedzenie owsianki – aż o 39 procent.
Soczewica
Niebywała alternatywa mięsa – tania, bogata w białko, wapń i błonnik. Soczewica obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga metabolizm tłuszczy, a przy tym – zapewnia uczucie sytości na długo. Regularne spożywanie soczewicy pomaga w leczeniu chorób, zmniejszając stany zapalne organizmu aż o 22 procent.
Pomidory
Regularne spożywanie pomidorów, bogatych w likopen, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i niektórych nowotworów. Najnowsze badania wykazały, że mężczyźni spożywający co dzień pomidory mają o 18 procent mniejsze ryzyko zachorowania na raka prostaty, podczas gdy u kobiet dieta bogata w pomidory zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi, dzięki zwiększeniu we krwi poziomu adiponektyny.
Orzechy włoskie
Najzdrowsze spośród wszystkich orzechów świata – zawierają ponad dwa razy więcej przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie orzechów włoskich, co najmniej raz w tygodniu, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej aż o 23 procent!