Najzdrowsze produkty świata. Te superfoods musisz mieć w kuchennej szafce!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Jedz je codziennie

Obraz
© 123RF

Chia, komosa ryżowa, a może olej kokosowy? Nie tym razem! Mamy dla ciebie dobrą wiadomość – prawdopodobnie te superfoods masz pod ręką i po co najmniej jeden z nich sięgasz codziennie. Sprawdź, jakie są najzdrowsze produkty świata.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Jabłka ze skórką

Obraz
© 123RF

"An apple a day keeps doctor away", jak mawiają Anglicy. Mają stuprocentową rację – jedno jabłko dziennie wystarczy, by cieszyć się zdrowiem. Ale uwaga! Koniecznie musi to być jabłko ze skórką, bo to w niej zawarte są polifenole, wspierające rozwój mikrobioty jelitowej i odpowiedzialne za prawidłową wagę. Badanie wykazało, że zjadanie co dzień 2 średniej wielkości jabłek w perspektywie czasu wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi.

/ 6Owies

Obraz
© 123RF

Płatki owsiane zawierają awenantramid oraz beta-glukan, które to związki przeciwdziałają cukrzycy oraz chorobom serca. Opublikowane w „American Journal of Public Health” badanie wykazało, że spożywanie około 1 szklanki płatków owsianych 2-4 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. o 16 procent, a codzienne jedzenie owsianki – aż o 39 procent.

/ 6Soczewica

Obraz
© 123RF

Niebywała alternatywa mięsa – tania, bogata w białko, wapń i błonnik. Soczewica obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga metabolizm tłuszczy, a przy tym – zapewnia uczucie sytości na długo. Regularne spożywanie soczewicy pomaga w leczeniu chorób, zmniejszając stany zapalne organizmu aż o 22 procent.

/ 6Pomidory

Obraz
© 123RF

Regularne spożywanie pomidorów, bogatych w likopen, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i niektórych nowotworów. Najnowsze badania wykazały, że mężczyźni spożywający co dzień pomidory mają o 18 procent mniejsze ryzyko zachorowania na raka prostaty, podczas gdy u kobiet dieta bogata w pomidory zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi, dzięki zwiększeniu we krwi poziomu adiponektyny.

/ 6Orzechy włoskie

Obraz
© 123RF

Najzdrowsze spośród wszystkich orzechów świata – zawierają ponad dwa razy więcej przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie orzechów włoskich, co najmniej raz w tygodniu, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej aż o 23 procent!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść