Najzdrowsze produkty świata. Te superfoods musisz mieć w kuchennej szafce!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Jedz je codziennie

Obraz
© 123RF

Chia, komosa ryżowa, a może olej kokosowy? Nie tym razem! Mamy dla ciebie dobrą wiadomość – prawdopodobnie te superfoods masz pod ręką i po co najmniej jeden z nich sięgasz codziennie. Sprawdź, jakie są najzdrowsze produkty świata.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Jabłka ze skórką

Obraz
© 123RF

"An apple a day keeps doctor away", jak mawiają Anglicy. Mają stuprocentową rację – jedno jabłko dziennie wystarczy, by cieszyć się zdrowiem. Ale uwaga! Koniecznie musi to być jabłko ze skórką, bo to w niej zawarte są polifenole, wspierające rozwój mikrobioty jelitowej i odpowiedzialne za prawidłową wagę. Badanie wykazało, że zjadanie co dzień 2 średniej wielkości jabłek w perspektywie czasu wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi.

/ 6Owies

Obraz
© 123RF

Płatki owsiane zawierają awenantramid oraz beta-glukan, które to związki przeciwdziałają cukrzycy oraz chorobom serca. Opublikowane w „American Journal of Public Health” badanie wykazało, że spożywanie około 1 szklanki płatków owsianych 2-4 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. o 16 procent, a codzienne jedzenie owsianki – aż o 39 procent.

/ 6Soczewica

Obraz
© 123RF

Niebywała alternatywa mięsa – tania, bogata w białko, wapń i błonnik. Soczewica obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga metabolizm tłuszczy, a przy tym – zapewnia uczucie sytości na długo. Regularne spożywanie soczewicy pomaga w leczeniu chorób, zmniejszając stany zapalne organizmu aż o 22 procent.

/ 6Pomidory

Obraz
© 123RF

Regularne spożywanie pomidorów, bogatych w likopen, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i niektórych nowotworów. Najnowsze badania wykazały, że mężczyźni spożywający co dzień pomidory mają o 18 procent mniejsze ryzyko zachorowania na raka prostaty, podczas gdy u kobiet dieta bogata w pomidory zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi, dzięki zwiększeniu we krwi poziomu adiponektyny.

/ 6Orzechy włoskie

Obraz
© 123RF

Najzdrowsze spośród wszystkich orzechów świata – zawierają ponad dwa razy więcej przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie orzechów włoskich, co najmniej raz w tygodniu, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej aż o 23 procent!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja