Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza

Podlewanie ogórków to czynność, która może zadecydować o powodzeniu całej uprawy. Wystarczy zmienić godzinę nawadniania, by zapobiec zarazie i poprawić plonowanie.

Podlewanie ogórków musi być przemyślanePodlewanie ogórków musi być przemyślane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Choć podlewanie ogórków wydaje się banalnie proste, w rzeczywistości to jeden z najczęstszych powodów porażek w uprawie tego warzywa. Woda może działać jak najlepszy sprzymierzeniec, ale i jak bezlitosny wróg, jeśli zostanie użyta o niewłaściwej porze albo w niewłaściwy sposób. Wielu ogrodników popełnia błędy, przez które ogórki chorują, marnieją i zamiast dawać zdrowe owoce, gniją lub więdną. Dlatego warto wiedzieć, jak powinno wyglądać prawidłowe podlewanie ogórków i kiedy absolutnie nie wolno tego robić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa rolada na bazie warzyw gości u mnie w każdy piątek. Nikt nie ma jej dość

Podlewanie ogórków o odpowiedniej porze to klucz do sukcesu

O jakiej porze wziąć się za podlewanie ogórków? Czy jest to obojętne? Okazuje się, że nie. Najlepiej zabrać się za to z samego rana, najlepsze godziny to 6-9. Wtedy gleba nie jest jeszcze rozgrzana, a woda ma szansę dotrzeć do samych korzeni. Rośliny zdążą ją pobrać, zanim słońce osiągnie największą moc. To przekłada się na lepszy wzrost i zdrowsze owoce. Podlewanie ogórków w południe lub po nim to jeden z najczęściej popełnianych błędów. Wysoka temperatura sprawia, że woda błyskawicznie paruje z powierzchni gleby, zanim zdąży wniknąć głębiej.

Wieczorne podlewanie wydaje się kuszące, szczególnie po upalnym dniu, ale to jeszcze gorsze rozwiązanie. Wilgoć, która zostaje na powierzchni przez noc, to idealne warunki do rozwoju grzybów, mączniaka rzekomego, szarej pleśni i innych chorób. Szczególnie ogórki są podatne na tego typu zakażenia, a ich liście i owoce łatwo gniją, gdy zbyt długo pozostają mokre.

Jak głęboko i jak często podlewać ogórki?

Podlewanie ogórków wymaga wyczucia. Rośliny te nie mają bardzo głębokiego systemu korzeniowego, dlatego potrzebują regularnego, ale umiarkowanego nawadniania. Gleba powinna być dość wilgotna do głębokości około 20 cm. To optymalna strefa, w której rosną korzenie ogórków i pobierają wodę. Jeśli podłoże będzie zbyt suche, korzenie zaczną usychać i zahamują wzrost całej rośliny. A nadmiar wody sprawi, że mogą rozwinąć się choroby, a korzenie zaczną gnić. Częstotliwość podlewania zależy od pogody. W czasie suszy i upałów ogórki warto sprawdzać codziennie, ale nie należy doprowadzać do zalewania grządek.

Podlewanie ogórków musi być przemyślane

Ogórki są wyjątkowo wrażliwe na szoki termiczne. Podlewanie ich zimną, prosto z kranu pobraną wodą może doprowadzić do stresu fizjologicznego. Po prostu roślina wtedy się nie rozwija. W skrajnych przypadkach może dojść do uszkodzenia tkanek korzeniowych. Dlatego najlepszym wyborem jest letnia, odstała woda, która się nagrzała w słońcu. Zapomnij też o zraszaniu liści, bo przez to ogórki są świetnym celem dla bakterii i grzybów. Podlewanie ogórków to nie jest byle sztuka, nie musisz zalewać całej rośliny wodą. Wystarczy wlać płyn do samej gleby.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji