Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Kurki właśnie wypełniają polskie lasy. Ich smak i zapach wielu osobom kojarzą się z latem i domową kuchnią. Ale czy poza aromatem mają coś więcej do zaoferowania? Sprawdziliśmy, co mówią o nich dietetycy. Ich opinie mogą zaskoczyć.
Kurki, czyli pieprzniki jadalne, to jedne z tych grzybów, które rozpoznaje niemal każdy. Z charakterystycznym kolorem i intensywnym zapachem bez problemu trafiają na patelnię, do jajecznicy, sosu czy risotto. W ostatnich latach coraz więcej mówi się o ich właściwościach zdrowotnych. Eksperci od żywienia zaglądają do lasu nie tylko z koszykiem, ale też z tabelami wartości odżywczych. I mają ku temu powody.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowana kiełbasa z najlepszymi dodatkami. Już więcej nie podasz jej ze zwykłą kromką
Kurki to coś więcej niż tylko smak
Choć większość z nas kojarzy kurki głównie z pyszną jajecznicą lub śmietanowym sosem, to ten leśny grzyb oferuje znacznie więcej. Dietetycy nie mają wątpliwości: warto jeść kurki nie tylko ze względu na smak, ale i wartości odżywcze. W sezonie stanowią naturalne źródło ważnych mikroelementów, a ich skład może stanowić dobre uzupełnienie codziennej diety.
Zwraca się uwagę przede wszystkim na obecność witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak potas, cynk i mangan. Niektórzy specjaliści, w tym dietetyczka kliniczna Joanna Pancerz, podkreślają, że dziko rosnące grzyby (w tym pieprznik jadalny) mogą korzystnie wpływać na odporność i regulację metabolizmu, jeśli są dobrze przygotowane. Oznacza to, że warto jeść kurki nie tylko od święta, ale traktować je jako sezonowy zastrzyk uzupełniający dietę. Dodatkowo mają więcej dość dobrze przyswajalnego przez ludzki organizm białka niż grzyby hodowlane.
"[...] Warto wprowadzić zarówno kurki, jak i inne grzyby leśne do swojego menu, szczególnie teraz, gdy sezon w pełni" – czytamy na blogu ekspertki.
Kurki zawierają również błonnik, który może wpływać korzystnie na perystaltykę jelit i pomaga dłużej utrzymać uczucie sytości. Są niskokaloryczne i mają bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego dobrze sprawdzają się w diecie osób z insulinoopornością. Dodatkowo pojawiają się głosy, że ich spożywanie może korzystnie wpływać na profil lipidowy, obniżając poziom cholesterolu. Badania w tym zakresie jednak wciąż trwają.
- Grzyby nawet czasami nazywane są mięsem lasu, ponieważ mają sporo względnie dobrze przyswajalnego białka. Oczywiście nigdy to nie będzie tak dobrze przyswajalne białko, jak z typowych produktów odzwierzęcych, takich jak na przykład mięso zwierząt rzeźnych, ryby czy jaja, ale nadal pozostaje to relatywnie dobrze przyswajalnym białkiem - przekonuje w opublikowanym nagraniu dr Angelika Kargulewicz.
Nie każdy może jeść kurki
Pieprznik jadalny jak każdy grzyb ma swoje ograniczenia. Kurki są ciężkostrawne, szczególnie dla osób starszych, dzieci (do 7. roku życia co najmniej, chociaż specjaliści mówią o nawet 12 latach) oraz osób z problemami układu pokarmowego. W ich ścianach komórkowych znajduje się chityna, czyli związek, którego ludzki organizm nie trawi, co może powodować dyskomfort, wzdęcia czy uczucie ciężkości.
Dlatego kurki powinny być zawsze dobrze poddane obróbce cieplnej. Smażenie lub duszenie przez minimum 15 minut pozwala pozbyć się potencjalnie drażniących związków. Zjedzenie ich "na szybko", niedogotowanych lub w formie surowej może skończyć się bólem brzucha albo czymś gorszym.
Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.