Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka

Na bazarach pojawił się owoc, który działa jak szczotka dla jelit, wspiera krążenie, a przy okazji nie rujnuje portfela. Dietetycy polecają go nie tylko ze względu na smak, ale i właściwości zdrowotne. Sezon trwa krótko, więc warto wiedzieć, co wybierać.

Warto jeść śliwkiWarto jeść śliwki
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Na lokalnych bazarach pojawiły się już pierwsze krajowe śliwki: soczyste, pachnące i tanie. To idealny moment, by włączyć je do diety. Owoce te nie tylko wspierają układ pokarmowy, ale też dostarczają witamin, minerałów i błonnika, a przy okazji świetnie smakują i mogą stanowić bazę do przetworów. Eksperci od żywienia podkreślają, że regularne jedzenie śliwek ma wpływ na trawienie, kondycję skóry, a nawet poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy Polaków, jakie owoce sezonowe wybierają i w jakiej formie je jedzą

Polskie śliwki pojawiły się w sklepach i na straganach

Pierwsze odmiany możemy kupować już od połowy lipca. Herman, Kalipso, Empee czy inne znikały z lad błyskawicznie. Lipcowe śliwki deserowe cieszą się powodzeniem ze względu na jędrność i soczystość miąższu. Sezon na śliwki potrwa do października. W drugiej połowie sierpnia na salony wchodzą odmiany idealne do dżemów i innych przetworów, takie jak Węgierka Dąbrowicka i Renkloda Ulena. Ich miąższ łatwo odchodzi od pestki, a skórka bogata w antocyjany dodaje wartości antyoksydacyjnych. Z kolei Stanley i Bluefree to śliwki stworzone do suszenia, bo mają mięsisty miąższ i dobrze znoszą obróbkę cieplną. Amers, choć olbrzymia, sprawdza się raczej jako deser. Do ogrodów poleca się odmiany niskopienne, np. Fruca lub Imperial. Są łatwe w uprawie, plonujące co sezon.

Dlaczego warto jeść śliwki?

Śliwki to prawdziwa bomba zdrowotna. Zawierają błonnik (1,4 g/100 g), potas (ok. 190 mg), witaminy K, A i trochę magnezu. Mają tylko 46 kcal w 100 gramach, więc spokojnie można po nie sięgać nawet przy diecie redukcyjnej. Antocyjany i kwercetyna ze skórki wpływają na układ krążenia: obniżają ciśnienie i wspomagają elastyczność naczyń krwionośnych. Sorbitol i pektyny pobudzają perystaltykę jelit, co sprawia, że śliwki są naturalnym "czyścicielem" układu pokarmowego.

Dietetycy i lekarze chętnie zalecają ich spożycie przy zaparciach, zaburzeniach trawienia i problemach z cukrem. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG ok. 35), nawet 150 g śliwek nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy. Szczególnie jeśli towarzyszą im źródła tłuszczu lub białka, np. orzechy, jogurt naturalny czy twarożek. Śliwki wspierają także gęstość kości i krzepliwość krwi dzięki wysokiej zawartości witaminy K.

Śliwki zasługują na miejsce w każdej kuchni i w każdej postaci: świeże, suszone, w przetworach czy deserach. Są tanie, dostępne lokalnie, a przy tym naprawdę zdrowe. Wspierają jelita, krążenie i regenerację skóry. W sezonie śliwkowym warto po nie sięgać jak najczęściej, a najlepiej prosto z bazarku.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę