Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka

Na bazarach pojawił się owoc, który działa jak szczotka dla jelit, wspiera krążenie, a przy okazji nie rujnuje portfela. Dietetycy polecają go nie tylko ze względu na smak, ale i właściwości zdrowotne. Sezon trwa krótko, więc warto wiedzieć, co wybierać.

Warto jeść śliwkiWarto jeść śliwki
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Na lokalnych bazarach pojawiły się już pierwsze krajowe śliwki: soczyste, pachnące i tanie. To idealny moment, by włączyć je do diety. Owoce te nie tylko wspierają układ pokarmowy, ale też dostarczają witamin, minerałów i błonnika, a przy okazji świetnie smakują i mogą stanowić bazę do przetworów. Eksperci od żywienia podkreślają, że regularne jedzenie śliwek ma wpływ na trawienie, kondycję skóry, a nawet poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy Polaków, jakie owoce sezonowe wybierają i w jakiej formie je jedzą

Polskie śliwki pojawiły się w sklepach i na straganach

Pierwsze odmiany możemy kupować już od połowy lipca. Herman, Kalipso, Empee czy inne znikały z lad błyskawicznie. Lipcowe śliwki deserowe cieszą się powodzeniem ze względu na jędrność i soczystość miąższu. Sezon na śliwki potrwa do października. W drugiej połowie sierpnia na salony wchodzą odmiany idealne do dżemów i innych przetworów, takie jak Węgierka Dąbrowicka i Renkloda Ulena. Ich miąższ łatwo odchodzi od pestki, a skórka bogata w antocyjany dodaje wartości antyoksydacyjnych. Z kolei Stanley i Bluefree to śliwki stworzone do suszenia, bo mają mięsisty miąższ i dobrze znoszą obróbkę cieplną. Amers, choć olbrzymia, sprawdza się raczej jako deser. Do ogrodów poleca się odmiany niskopienne, np. Fruca lub Imperial. Są łatwe w uprawie, plonujące co sezon.

Dlaczego warto jeść śliwki?

Śliwki to prawdziwa bomba zdrowotna. Zawierają błonnik (1,4 g/100 g), potas (ok. 190 mg), witaminy K, A i trochę magnezu. Mają tylko 46 kcal w 100 gramach, więc spokojnie można po nie sięgać nawet przy diecie redukcyjnej. Antocyjany i kwercetyna ze skórki wpływają na układ krążenia: obniżają ciśnienie i wspomagają elastyczność naczyń krwionośnych. Sorbitol i pektyny pobudzają perystaltykę jelit, co sprawia, że śliwki są naturalnym "czyścicielem" układu pokarmowego.

Dietetycy i lekarze chętnie zalecają ich spożycie przy zaparciach, zaburzeniach trawienia i problemach z cukrem. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG ok. 35), nawet 150 g śliwek nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy. Szczególnie jeśli towarzyszą im źródła tłuszczu lub białka, np. orzechy, jogurt naturalny czy twarożek. Śliwki wspierają także gęstość kości i krzepliwość krwi dzięki wysokiej zawartości witaminy K.

Śliwki zasługują na miejsce w każdej kuchni i w każdej postaci: świeże, suszone, w przetworach czy deserach. Są tanie, dostępne lokalnie, a przy tym naprawdę zdrowe. Wspierają jelita, krążenie i regenerację skóry. W sezonie śliwkowym warto po nie sięgać jak najczęściej, a najlepiej prosto z bazarku.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟