Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka

Na bazarach pojawił się owoc, który działa jak szczotka dla jelit, wspiera krążenie, a przy okazji nie rujnuje portfela. Dietetycy polecają go nie tylko ze względu na smak, ale i właściwości zdrowotne. Sezon trwa krótko, więc warto wiedzieć, co wybierać.

Warto jeść śliwkiWarto jeść śliwki
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Na lokalnych bazarach pojawiły się już pierwsze krajowe śliwki: soczyste, pachnące i tanie. To idealny moment, by włączyć je do diety. Owoce te nie tylko wspierają układ pokarmowy, ale też dostarczają witamin, minerałów i błonnika, a przy okazji świetnie smakują i mogą stanowić bazę do przetworów. Eksperci od żywienia podkreślają, że regularne jedzenie śliwek ma wpływ na trawienie, kondycję skóry, a nawet poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy Polaków, jakie owoce sezonowe wybierają i w jakiej formie je jedzą

Polskie śliwki pojawiły się w sklepach i na straganach

Pierwsze odmiany możemy kupować już od połowy lipca. Herman, Kalipso, Empee czy inne znikały z lad błyskawicznie. Lipcowe śliwki deserowe cieszą się powodzeniem ze względu na jędrność i soczystość miąższu. Sezon na śliwki potrwa do października. W drugiej połowie sierpnia na salony wchodzą odmiany idealne do dżemów i innych przetworów, takie jak Węgierka Dąbrowicka i Renkloda Ulena. Ich miąższ łatwo odchodzi od pestki, a skórka bogata w antocyjany dodaje wartości antyoksydacyjnych. Z kolei Stanley i Bluefree to śliwki stworzone do suszenia, bo mają mięsisty miąższ i dobrze znoszą obróbkę cieplną. Amers, choć olbrzymia, sprawdza się raczej jako deser. Do ogrodów poleca się odmiany niskopienne, np. Fruca lub Imperial. Są łatwe w uprawie, plonujące co sezon.

Dlaczego warto jeść śliwki?

Śliwki to prawdziwa bomba zdrowotna. Zawierają błonnik (1,4 g/100 g), potas (ok. 190 mg), witaminy K, A i trochę magnezu. Mają tylko 46 kcal w 100 gramach, więc spokojnie można po nie sięgać nawet przy diecie redukcyjnej. Antocyjany i kwercetyna ze skórki wpływają na układ krążenia: obniżają ciśnienie i wspomagają elastyczność naczyń krwionośnych. Sorbitol i pektyny pobudzają perystaltykę jelit, co sprawia, że śliwki są naturalnym "czyścicielem" układu pokarmowego.

Dietetycy i lekarze chętnie zalecają ich spożycie przy zaparciach, zaburzeniach trawienia i problemach z cukrem. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG ok. 35), nawet 150 g śliwek nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy. Szczególnie jeśli towarzyszą im źródła tłuszczu lub białka, np. orzechy, jogurt naturalny czy twarożek. Śliwki wspierają także gęstość kości i krzepliwość krwi dzięki wysokiej zawartości witaminy K.

Śliwki zasługują na miejsce w każdej kuchni i w każdej postaci: świeże, suszone, w przetworach czy deserach. Są tanie, dostępne lokalnie, a przy tym naprawdę zdrowe. Wspierają jelita, krążenie i regenerację skóry. W sezonie śliwkowym warto po nie sięgać jak najczęściej, a najlepiej prosto z bazarku.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm
Sezon na to warzywo w pełni. Ale w takiej formie nie jedz go nigdy
Sezon na to warzywo w pełni. Ale w takiej formie nie jedz go nigdy