Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Odgrzewany makaron może mieć zupełnie inne właściwości niż ten świeżo ugotowany. Najnowsze badania pokazują, że sposób podania może wpłynąć na poziom cukru we krwi i działanie skrobi. Wyniki przeprowadzonych eksperymentów na pewno cię zaskoczą.
Makaron często gości na naszych stołach. Nie wyobrażamy sobie bez niego rosołu czy pomidorowej. To też baza do spaghetti, które zawsze znika z talerza w kilka minut. Czy jednak wiedziałeś, że makaron, a raczej węglowodany w nim zawarte przekształcają się... w cukry proste? Nie ma aż takiej tragedii, jak ze słodyczami, ale to nie jest sytuacja pożądana przez organizm. Szczególnie niebezpieczne jest to dla diabetyków i osób z insulinoopornością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina
Nie trzeba jednak rezygnować z tego produktu. Okazuje się, że odgrzewanie makaronu może bardzo pomóc. W jaki sposób? Brytyjscy naukowcy odkryli i podzielili się swoimi spostrzeżeniami. Wyniki ich badań są niesamowicie ciekawe.
Czy odgrzewanie makaronu jest dobre dla zdrowia?
Chyba każdy słyszał o tym, że jedzenie odgrzewanych ziemniaków jest dobrym pomysłem, bo tworzy się wtedy skrobia oporna. Ta skrobia oporna nie powoduje skoków insuliny. A jak jest z makaronem? Brytyjscy badacze przeprowadzili badania naukowe, a ich wynikami podzielili się w BBC.
W przeprowadzonym badaniu wzięło udział 10 osób. Przez trzy dni, z samego rana, spożywały one makaron z sosem pomidorowym: raz świeżo ugotowany, raz schłodzony, raz odgrzewany. Po każdym posiłku mierzono poziom glukozy we krwi. Badania naukowe i ich wyniki były jasne. Największy skok cukru odnotowano po świeżym makaronie, umiarkowany po zimnym, a najmniejszy po odgrzewanym.
Dlaczego odgrzewany makaron jest lepszy niż świeży?
W wysokiej temperaturze skrobia zawarta w makaronie ulega żelatynizacji, co sprawia, że organizm szybko ją trawi i przekształca w glukozę. Ale gdy makaron zostanie ostudzony, część tej skrobi przechodzi w tzw. skrobię oporną. To forma trudniej przyswajalna, która zachowuje się w przewodzie pokarmowym podobnie do błonnika. Kiedy taki makaron zostanie później podgrzany, skrobia cały czas pozostaje oporna. Przez to odgrzewany makaron powoduje znacznie mniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi, a ty nie rzucisz się na jedzenie od razu po obiedzie i nie będziesz głodny jak wilk.
Jak przygotować odgrzewany makaron? Wystarczy ugotować makaron jak zwykle, ostudzić go i przechować przez kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce. Następnie można go odgrzać, np. na patelni, w piekarniku lub w mikrofalówce i zjeść z sosem, warzywami czy jako zapiekankę.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.