Ser feta – rodzaje, sposób wytwarzania, zastosowanie w kuchni

Ser feta jest nieodłącznym elementem kuchni i kultury Grecji - wspominał o nim nawet Homer w swojej "Odysei". Z języka greckiego "feta" oznacza "plaster" i wskazuje tym samym tradycyjny sposób podania. Istnieje kilka rodzajów sera feta. I choć, według znawców, ich jakość jest zróżnicowana, każda odmiana znajdzie swoich amatorów i odpowiednie zastosowanie w kuchni.

fetaOryginalnie ser feta wytwarzany jest w Grecji
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Ser feta – rodzaje

Oryginalny ser feta wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki owczego i koziego. Tylko wtedy jest kruchy i ma ziarnistą konsystencję. To właśnie niewielkie otworki zauważalne po przekrojeniu sera świadczą o jego wysokiej jakości. Oryginalny ser feta (ściślej: jego nazwa i sposób wytwarzania) od 2007 objęty jest ochroną prawną dzięki czemu jest produktem wolnym od konserwantów i barwników. Ponadto, może być wytwarzany tylko w Grecji.

Każdy z rodzajów sera feta ma odmienne właściwości. Ten produkowany z sera owczego wyróżnia się wysokim wskaźnikiem wartości odżywczych, szczególnie protein, jest bielszy i tłustszy, a jego smak jest mniej intensywny. Ser feta wytwarzany z mleka koziego ma mocniejszy smak i aromat. Natomiast feta na bazie mleka krowiego, wytwarzana głównie poza granicami Grecji, odznacza się najłagodniejszym smakiem i aromatem a także lepką konsystencją, co według amatorów serów świadczy o jej niskiej jakości.

Warto wspomnieć, że na greckiej wyspie, Krecie, wytwarza się specyficzny rodzaj fety. Jej oryginalność tkwi w bardzo szybko przerwanym procesie dojrzewania, przez co ser zachowuje neutralny smak. Ten rodzaj fety przypomina polski twaróg.

Co skrywa serek topiony?

Ser feta – sposób wytwarzania

Oryginalnie ser feta wytwarzany jest w Grecji, jednak jego pokrewne odmiany produkowane są także na Bałkanach. Natomiast Australia, Stany Zjednoczone i Dania to czołowi producenci serów feta, które śmiało można określić jako "fetopodobne", co wynika ze stosowania pasteryzowanego mleka krowiego, ubogiego w aromaty ziół śródziemnomorskich, a także wykorzystywania receptur innych niż oryginalna, chroniona prawem.

Tradycyjny proces produkcji greckiego sera feta polegał na ubijaniu mleka gałązką figowca, którego sok zawiera enzymy trawienne. Według innej techniki wydojone mleko zlewano do naczynia, w którym znajdowały się resztki skrzepu z mleka przetwarzanego wcześniej, tak aby szybciej się zsiadło.

Ser feta formowany jest w bochenki. Tradycyjnie pakuje się go w drewniane baryłki lub metalowe pojemniki, ale masowa produkcja wymusiła także zastosowanie plastikowych, hermetycznie zamykanych opakowań. Jednak niezależnie od rodzaju opakowania, ser feta powinien znajdować się w odpowiedniej ilości solanki, aby zachował swoją świeżość do otwarcia, a potem mógł być przydatny do spożycia jeszcze przez długi czas.

Feta jest najczęściej serem półtłustym o zawartości wody w okolicach 50 proc. a soli nie większej niż 6 proc.

Dobrej jakości ser feta jest kruchy i łatwo topi się w wysokich temperaturach.

Ser feta – zastosowanie w kuchni

Dawniej ser feta spożywany był jako przekąska przy akompaniamencie oliwy z oliwek, oregano i pieczywa pszennego.

Dziś fetę spotykamy głównie w przepisach na sałatki składające się głównie z pomidorów, ogórków, papryki i różnego gatunku sałat. W tradycyjnej sałatce greckiej "kulka" fety jest zwieńczeniem dania. Fetę z mleka krowiego można także użyć przygotowując przystawki takie jak koreczki czy roladki. Oryginalna feta komponuje się świetnie ze szpinakiem tworząc wyśmienite nadzienie do pierożków typu ravioli, nadaje się do zapiekanek i pizzy. A chcąc sięgnąć do kulinarnych źródeł, warto przygotować grecką spanakopitę.

Wskazówka: Jeśli ser feta jest za słony należy umieścić go na kilka minut w przegotowanej, ostudzonej wodzie lub mleku.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯