Trwa ładowanie...
19-01-2011 10:01

Potrawy z ryb i owoców morza na karnawał

Istotą każdego karnawałowego spotkania jest taniec, ruch i zabawa. Dlatego dobrze będzie, jeżeli kulinarnie ukierunkujemy się na lekkostrawną i przyswajalną część wieczoru. Dania lekkie i pobudzające apetyt, sprowokują nas i naszych gości do jeszcze większej rozrywkowej aktywności. Nie może więc zabraknąć tu ryb i owoców morza w wielu odsłonach.

Potrawy z ryb i owoców morza na karnawałŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2a1fld
d2a1fld

Drobne przekąski rybne są lekkostrawne, pobudzą więc apetyt i będą czynić jedzenie przyjemnością. Co możemy zaserwować? Tartinki z kawiorem, wędzonym łososiem i masłem chrzanowym, tartinki z krewetkami koktajlowymi i masłem ziołowym, a na tostach z wędzonym halibutem z dodatkiem masła pomidorowego. Również plastry gotowanego, obsmażonego ziemniaka z dodatkiem śledzia, w pikantnym curry z dodatkiem listków sałaty i cząstkami grejpfruta. Bardzo lubianą i popularną przekąską są profitrolki, czyli mini ptysie z musem np. z wędzonej ryby.

Zaserwowanie w formie bufetu rybnych dań zimnych i gorących pozwala uczynić karnawałowy stół niezwykle atrakcyjnym. Wśród dań zimnych nie powinno zabraknąć rozmaitych ryb w doskonałych marynatach, ryb morskich i słodkowodnych, pieczonych, duszonych lub gotowanych na parze z dodatkiem anyżu, wanilii, z nutą cynamonu i goździków. Orientalne i te tradycyjne, z dodatkiem kopru, kolorowego pieprzu i świeżych ziół, na stole już komponowane z dressingami na bazie kaparów, oliwek, aromatycznych oliw i bukietów sałat. Ta niezwykle popularna forma marynat odnosi się również do owoców morza, które z dodatkiem mleka kokosowego, malibu czy martnini mogą wręcz oczarować smakiem.

W towarzystwie marynowanych ryb zaproponujmy naszym gościom rybne roladki i pasztety, śledzia lub łososia podanego w formie tatara, a z dań na ciepło ryby w formie mini szaszłyków, grillowane filety rybne z warzywami, lasagne lub canneloni z łososiem, zapiekankę rybną lub rybę w cieście, a także najprostsze, najlepiej własnoręcznie wykonane panierowane paluszki rybne z dodatkiem dipu cytrynowo-ziołowego. Dla urozmaicenia, nie tylko wizualnego naszego stołu proponuję małże zapiekane lub w formie ragout oraz grillowane krewetki z białym masłem.

Wato pamiętać, że przekąski i dania rybne nie tylko pięknie prezentują się na stole, ale również są lekkostrawne i zdrowe. Z pewnością będą dla naszych gości zastrzykiem energii na wielogodzinną karnawałową zabawę, a odpowiednio skomponowane również afrodyzjakiem. W końcu karnawał to czas zabawy i radości, wykorzystajmy więc go zaopatrzeni w mnóstwo pozytywnej energii płynącej z ryb i owoców morza.

Autor: Rafał Targosz

www.youcancook.pl

d2a1fld
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a1fld
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj