Potrawy z ryb i owoców morza na karnawał
Istotą każdego karnawałowego spotkania jest taniec, ruch i zabawa. Dlatego dobrze będzie, jeżeli kulinarnie ukierunkujemy się na lekkostrawną i przyswajalną część wieczoru. Dania lekkie i pobudzające apetyt, sprowokują nas i naszych gości do jeszcze większej rozrywkowej aktywności. Nie może więc zabraknąć tu ryb i owoców morza w wielu odsłonach.
Drobne przekąski rybne są lekkostrawne, pobudzą więc apetyt i będą czynić jedzenie przyjemnością. Co możemy zaserwować? Tartinki z kawiorem, wędzonym łososiem i masłem chrzanowym, tartinki z krewetkami koktajlowymi i masłem ziołowym, a na tostach z wędzonym halibutem z dodatkiem masła pomidorowego. Również plastry gotowanego, obsmażonego ziemniaka z dodatkiem śledzia, w pikantnym curry z dodatkiem listków sałaty i cząstkami grejpfruta. Bardzo lubianą i popularną przekąską są profitrolki, czyli mini ptysie z musem np. z wędzonej ryby.
Zaserwowanie w formie bufetu rybnych dań zimnych i gorących pozwala uczynić karnawałowy stół niezwykle atrakcyjnym. Wśród dań zimnych nie powinno zabraknąć rozmaitych ryb w doskonałych marynatach, ryb morskich i słodkowodnych, pieczonych, duszonych lub gotowanych na parze z dodatkiem anyżu, wanilii, z nutą cynamonu i goździków. Orientalne i te tradycyjne, z dodatkiem kopru, kolorowego pieprzu i świeżych ziół, na stole już komponowane z dressingami na bazie kaparów, oliwek, aromatycznych oliw i bukietów sałat. Ta niezwykle popularna forma marynat odnosi się również do owoców morza, które z dodatkiem mleka kokosowego, malibu czy martnini mogą wręcz oczarować smakiem.
W towarzystwie marynowanych ryb zaproponujmy naszym gościom rybne roladki i pasztety, śledzia lub łososia podanego w formie tatara, a z dań na ciepło ryby w formie mini szaszłyków, grillowane filety rybne z warzywami, lasagne lub canneloni z łososiem, zapiekankę rybną lub rybę w cieście, a także najprostsze, najlepiej własnoręcznie wykonane panierowane paluszki rybne z dodatkiem dipu cytrynowo-ziołowego. Dla urozmaicenia, nie tylko wizualnego naszego stołu proponuję małże zapiekane lub w formie ragout oraz grillowane krewetki z białym masłem.
Wato pamiętać, że przekąski i dania rybne nie tylko pięknie prezentują się na stole, ale również są lekkostrawne i zdrowe. Z pewnością będą dla naszych gości zastrzykiem energii na wielogodzinną karnawałową zabawę, a odpowiednio skomponowane również afrodyzjakiem. W końcu karnawał to czas zabawy i radości, wykorzystajmy więc go zaopatrzeni w mnóstwo pozytywnej energii płynącej z ryb i owoców morza.
Autor: Rafał Targosz
www.youcancook.pl