Pikle – jak je zrobić? Zaczynamy sezon na domowe przetwory

Zachwycają słodko-kwaśnym smakiem, dzięki czemu mogą być zarówno pyszną przystawką do obiadu, jak i dodatkiem do kanapki czy rozmaitych specjałów z grilla. Pikle warto przygotowywać latem, gdy ich główny składnik – ogórki – mają najwięcej walorów kulinarnych.

Domowe przetworyWarto przygotowywać domowe przetwory
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ogórki jadano w Polsce już w średniowieczu, ale do dziś nie rozstrzygnięto sporu, komu je zawdzięczamy – według jednych teorii warzywo przywieziono nad Wisłę z terenów dzisiejszych Niemiec, inne wersje zakładają, że rozpropagowali je przybysze ze Wschodu. Początkowo nie cieszyły się jednak specjalną popularnością, a najprostsze danie z ogórków, czyli mizerię, określano jako "potrawę dla ubogich". Zostały docenione dopiero około XVI wieku, a z czasem stały się bardzo ważnym produktem w rodzimej kuchni. Przyrządzane z nich kiszonki od dziś uchodzą za narodową specjalność.

Nasi przodkowie wykorzystywali ogórki także na inne sposoby. W niektórych regionach kraju, np. na Śląsku Opolskim, dużym powodzeniem cieszyły się pikle, czyli warzywa marynowane w occie. Znajdziemy je m.in. na liście produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa. "Przygotowywane są z wyrośniętych, dużych ogórków gruntowych uprawianych w przydomowych ogródkach i w ogródkach przy gospodarstwach rolnych" – pisała Wera Sztabowa w książce "Krupnioki i moczka czyli gawędy o kuchni śląskiej".

Ogórkowe pikle miesiącami przechowywano w piwnicach i spiżarniach, aż do następnych zbiorów. Na Śląsku są zazwyczaj podawane jako przystawka do obiadu lub dodatek do dań na zimno, szczególnie mięs. Można je zresztą wykorzystać na wiele sposobów, każdy na pewno okaże się bardzo smakowity.

Najlepszy sposób na kiszone ogórki

Jaki ocet do pikli

Oprócz ogórków ważnym składnikiem pikli jest ocet. W polskiej kuchni najczęściej stosuje się ocet spirytusowy, czyli wodny roztwór kwasu octowego powstający w wyniku fermentacji spirytusu. Jednak dietetycy przestrzegają, że ten produkt spożywany w nadmiarze może podrażniać błonę śluzową żołądka, zaburzać przyswajanie składników odżywczych, a badania naukowe wykazały także jego niszczący wpływ na czerwone krwinki.

Na szczęście w piklach świetnie sprawdzają się zdrowsze alternatywy, choćby ocet jabłkowy wytwarzany ze sfermentowanych jabłek, ceniony już w starożytności, choćby przez legendarną egipską królową Kleopatrę. Wykazuje działanie detoksykacyjne, reguluje poziom cukru we krwi, poprawia równowagę kwasowo-zasadową organizmu i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, co docenią osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami.

Ciekawym rozwiązaniem mogą być pikle przyrządzone na bazie octu kokosowego, który w Azji i na wyspach Pacyfiku od dawna uchodzi za remedium na liczne schorzenia, jest m.in. stosowany jako środek pobudzający trawienie, odkwaszający i oczyszczający organizm.

Pikle
© Getty Images

Sporo właściwości odżywczych wykazuje również ocet ryżowy, który też z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania pikli. Badania naukowe wykazały, że ten produkt skutecznie obniża stężenie "złego" cholesterolu LDL.

Przepis na pikle

By cieszyć się pysznymi piklami potrzebujemy dwóch kilogramów dojrzałych, jędrnych i kształtnych ogórków gruntowych. Na początku należy je dokładnie umyć, po czym obrać ze skórki i każdego pokroić wzdłuż, na przynajmniej cztery części. Z każdej usuwamy gniazda nasienne, po czym tak przygotowane ogórki przekładamy do emaliowanej miski lub kamiennego garnka (w żadnym wypadku nie można używać plastikowych naczyń), posypujemy solą i zostawiamy na noc (w dawnych przepisach zalecano, by odstawić warzywa na całą dobę).

Po tym czasie odcedzamy ogórki z soku i pozostawiamy na kolejne pięć godzin. Następnie przekładamy je do czystych, wyparzonych słoików, razem z pokrojoną w cienkie plasterki cebulą, marchewką i gałązką kopru. Do każdego słoika dorzucamy liść laurowy i 3-4 ziarenka ziela angielskiego, uzupełniamy zalewą przygotowaną z wody (pół litra) zagotowanej z octem (100 ml), cukrem (dwie łyżki), solą (dwie łyżeczki) i kilkoma ziarenkami gorczycy. Słoiki zakręcamy, wstawiamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu 10-20 minut. Po przestudzeniu umieszczamy w chłodnym i ciemnym miejscu, dzięki czemu nasze przetwory przetrwają wiele miesięcy.

To podstawowa wersja pikli, jednak ten specjał można z powodzeniem urozmaicać, choćby dodając do ogórków inne warzywa, np. selera naciowego, kalafiora, fasolkę szparagową, czosnek czy zielone pomidory. Do zalewy można dodać aromatyczną przyprawę curry albo sos tabasco, które nadadzą piklom niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać