Ceny warzyw i owoców biją rekordy. Jak zaoszczędzić na zakupach?
Grożąca nam w tym roku susza i szalejąca pandemia koronawirusa powodują, że ceny warzyw i owoców są bardzo wysokie, a mogą być jeszcze wyższe. W naszej codziennej diecie tych produktów nie może jednak zabraknąć, bo przecież są one podstawowym źródłem niezbędnych nam witamin i mikroelementów. Co więc zrobić, by mimo wysokich cen nie rezygnować z codziennego jedzenia warzyw? Musimy nauczyć się oszczędzać i umiejętnie robić zakupy.
Drożyzna w sklepach
Zacznijmy od zakupów. To etap, na którym szczególnie mocno możemy ograniczyć wydatki. Przede wszystkim podchodźmy do zakupów z głową. Kupujmy tylko tyle produktów, ile jesteśmy w stanie wykorzystać zanim się zepsują. Zdecydowanie pomaga w tym przygotowana wcześniej lista zakupów, na której znajdą się te produkty, które chcemy wykorzystać w ciągu najbliższych kilku dni.
Na zakupy nie idźmy też z pustym żołądkiem. Głodni mamy ochotę na wszystko i kupujemy znacznie więcej niż jesteśmy w stanie zużyć.
Jeśli nie chcemy wyrzucać jedzenia, planujmy swoje posiłki. Gdy stworzymy menu na każdy dzień tygodnia, łatwiej nam będzie zaplanować zakupy. Do koszyka trafią tylko te owoce i warzywa, które będziemy wykorzystywać w zaplanowanych potrawach. Dzięki temu na pewno mniej się zmarnuje, a nam zostanie sporo pieniędzy w kieszeni.
Jak myć nowalijki?
Uwaga na produkty eko
Na sklepowych półkach znajdziemy produkty "zwykłe", ale również "ekologiczne". Te drugie są często o wiele droższe. Ale czy lepsze? To nie do końca prawda. Pod względem wartości odżywczych nie ma różnicy między produktami ekologicznymi a zwykłymi. Uprawiane są one bowiem w takich samych gospodarstwach, a normy, które musi spełnić rolnik są wyśrubowane dla każdej uprawy, niezależnie jak by się ona nazywała.
Warto też rozeznać się w ofercie okolicznych targów i popytać znajomych o sprawdzonych sprzedawców. Na rynkach często dostaniemy warzywa z naturalnych upraw, po znacznie przystępniejszych cenach.
Postaw na mrożonki
Nie zawsze musimy kupować świeże warzywa i owoce. Mrożonki to nie towar drugiej kategorii. Do mrożenia trafiają owoce i warzywa zebrane dopiero gdy dojrzeją - a nie wcześniej, by nie zepsuły się w drodze. Potem są natychmiast mrożone, co sprawia, że ich wartość odżywcza jest bardzo wysoka.
Możemy przechowywać je znacznie dłużej, a ich ceny są konkurencyjne. Oczywiście, świeże warzywa są o wiele bardziej atrakcyjne, ale nie bójmy się warzywnych mrożonek czy przetworów. To także pomysł na wykorzystanie nadmiaru warzyw i owoców. Zróbmy z nich dżemy, kiszonki czy marynaty. Większość z nas jest przyzwyczajona jest do tego, że przetwory robi się w dużych ilościach naraz. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować kilka słoików z konfiturami, zapobiegając wyrzuceniu owoców. Zyskujemy nowy produkt i nie wyrzucamy drogiej żywności.
Sezonowe owoce i warzywa
Koniecznie kupujmy warzywa i owoce sezonowe, które są w konkretnych porach roku tańsze. Czerwiec to czas na stosunkowo niedrogie szparagi i truskawki, latem na targach i w sklepach mamy wielki wybór ogórków czy pomidorów, jesień z kolei to pora na najtańsze jabłka, gruszki czy śliwki.
Ważne jest także odpowiednie przechowywania warzyw i owoców. Nie pakujmy wszystkiego do lodówki, bo nie zawsze jest to dobre dla naszych produktów. Dla warzyw korzeniowych przygotujmy skrzynkę z piaskiem, owoce trzymajmy w wiklinowych lub drewnianych misach w temperaturze pokojowej, zioła najlepiej kupować w doniczkach i regularnie podlewać. Będą nam służyć dłużej.
Jeśli mamy możliwość, uprawiajmy swoje warzywa. Nie potrzebujemy do tego działki czy pola, wystarczy balkon i ustawione na nim skrzynki. Bez problemu wyhodujemy własne ogórki, pomidory, rzodkiewki, marchewkę czy zioła. Ambitni mogą również wykorzystać nadmiar ziemniaków i spróbować hodować je w dużych workach jutowych wypełnionych ziemią. Wyrośniętą cebulę również możemy zasadzić w doniczce, dzięki czemu będziemy mieli przez kilka tygodni dostęp do darmowego szczypiorku.