Ceny warzyw i owoców biją rekordy. Jak zaoszczędzić na zakupach?

Grożąca nam w tym roku susza i szalejąca pandemia koronawirusa powodują, że ceny warzyw i owoców są bardzo wysokie, a mogą być jeszcze wyższe. W naszej codziennej diecie tych produktów nie może jednak zabraknąć, bo przecież są one podstawowym źródłem niezbędnych nam witamin i mikroelementów. Co więc zrobić, by mimo wysokich cen nie rezygnować z codziennego jedzenia warzyw? Musimy nauczyć się oszczędzać i umiejętnie robić zakupy.

Warzywa i owoce na straganieCeny i warzyw i owoców mogą szokować
Źródło zdjęć: © Getty Images

Drożyzna w sklepach


 

Zacznijmy od zakupów. To etap, na którym szczególnie mocno możemy ograniczyć wydatki. Przede wszystkim podchodźmy do zakupów z głową. Kupujmy tylko tyle produktów, ile jesteśmy w stanie wykorzystać zanim się zepsują. Zdecydowanie pomaga w tym przygotowana wcześniej lista zakupów, na której znajdą się te produkty, które chcemy wykorzystać w ciągu najbliższych kilku dni.


Na zakupy nie idźmy też z pustym żołądkiem. Głodni mamy ochotę na wszystko i kupujemy znacznie więcej niż jesteśmy w stanie zużyć.

 

Jeśli nie chcemy wyrzucać jedzenia, planujmy swoje posiłki. Gdy stworzymy menu na każdy dzień tygodnia, łatwiej nam będzie zaplanować zakupy. Do koszyka trafią tylko te owoce i warzywa, które będziemy wykorzystywać w zaplanowanych potrawach. Dzięki temu na pewno mniej się zmarnuje, a nam zostanie sporo pieniędzy w kieszeni.

Jak myć nowalijki?

Uwaga na produkty eko


 

Na sklepowych półkach znajdziemy produkty "zwykłe", ale również "ekologiczne". Te drugie są często o wiele droższe. Ale czy lepsze? To nie do końca prawda. Pod względem wartości odżywczych nie ma różnicy między produktami ekologicznymi a zwykłymi. Uprawiane są one bowiem w takich samych gospodarstwach, a normy, które musi spełnić rolnik są wyśrubowane dla każdej uprawy, niezależnie jak by się ona nazywała.

 

Warto też rozeznać się w ofercie okolicznych targów i popytać znajomych o sprawdzonych sprzedawców. Na rynkach często dostaniemy warzywa z naturalnych upraw, po znacznie przystępniejszych cenach.

Postaw na mrożonki


 

Nie zawsze musimy kupować świeże warzywa i owoce. Mrożonki to nie towar drugiej kategorii. Do mrożenia trafiają owoce i warzywa zebrane dopiero gdy dojrzeją - a nie wcześniej, by nie zepsuły się w drodze. Potem są natychmiast mrożone, co sprawia, że ich wartość odżywcza jest bardzo wysoka.

 

Możemy przechowywać je znacznie dłużej, a ich ceny są konkurencyjne. Oczywiście, świeże warzywa są o wiele bardziej atrakcyjne, ale nie bójmy się warzywnych mrożonek czy przetworów. To także pomysł na wykorzystanie nadmiaru warzyw i owoców. Zróbmy z nich dżemy, kiszonki czy marynaty. Większość z nas jest przyzwyczajona jest do tego, że przetwory robi się w dużych ilościach naraz. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować kilka słoików z konfiturami, zapobiegając wyrzuceniu owoców. Zyskujemy nowy produkt i nie wyrzucamy drogiej żywności.

Sezonowe owoce i warzywa


 

Koniecznie kupujmy warzywa i owoce sezonowe, które są w konkretnych porach roku tańsze. Czerwiec to czas na stosunkowo niedrogie szparagi i truskawki, latem na targach i w sklepach mamy wielki wybór ogórków czy pomidorów, jesień z kolei to pora na najtańsze jabłka, gruszki czy śliwki.


Ważne jest także odpowiednie przechowywania warzyw i owoców. Nie pakujmy wszystkiego do lodówki, bo nie zawsze jest to dobre dla naszych produktów. Dla warzyw korzeniowych przygotujmy skrzynkę z piaskiem, owoce trzymajmy w wiklinowych lub drewnianych misach w temperaturze pokojowej, zioła najlepiej kupować w doniczkach i regularnie podlewać. Będą nam służyć dłużej.

 

Jeśli mamy możliwość, uprawiajmy swoje warzywa. Nie potrzebujemy do tego działki czy pola, wystarczy balkon i ustawione na nim skrzynki. Bez problemu wyhodujemy własne ogórki, pomidory, rzodkiewki, marchewkę czy zioła. Ambitni mogą również wykorzystać nadmiar ziemniaków i spróbować hodować je w dużych workach jutowych wypełnionych ziemią. Wyrośniętą cebulę również możemy zasadzić w doniczce, dzięki czemu będziemy mieli przez kilka tygodni dostęp do darmowego szczypiorku.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany