Sposoby pasteryzacji produktów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Na czym polega pasteryzacja?

Obraz
© 123RF

Pasteryzacja to proces przetwarzania produktów, który chroni je przed szybkim psuciem. Polega to na podgrzaniu produktów w temperaturze między 60 a 100 stopni C. Dzięki temu przetwory pozbawiane są drobnoustrojów i enzymów, które powodują ich pleśnienie. Taki sposób przetwarzania żywności pozwala również zachować naturalny smak i wszystkie wartości odżywcze produktów. Czas pasteryzacji jest różny w zależności od tego, jakie produkty poddajemy temu procesowi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Rodzaje słoików

Obraz
© 123RF

Do pasteryzacji nadają się wszelkiego rodzaju szklane naczynia. Na rynku dostępne są słoiki typu weck z gumową uszczelką i metalowym klipsem, których po procesie pasteryzacji nie należy odwracać. Można użyć także słoików typu twist-off, które zakręca się metalowymi pokrywkami. Nakrętki powinny być odpowiednio dopasowane. Najlepiej zaopatrzyć się w nowe. Te, które wcześniej używaliśmy, mogą być nieszczelne. Słoiki i nakrętki należy poddać wcześniej procesowi sterylizacji. W tym celu najlepiej jest wyparzyć je w gorącej wodzie i pozostawić do wyschnięcia. Inna metoda sterylizacji polega na wstawieniu słoików do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 30 minut.

/ 5Pasteryzacja "na mokro"

Obraz
© 123RF

To nic innego jak gotowanie słoików z przetworami w garnku. W tym celu dobrze jest wykorzystać specjalny garnek do pasteryzacji, o szerokim dnie i specjalnej wkładce, która zapobiega stykaniu się szklanych naczyń z dnem. Dzięki temu zapobiegniemy nadmiernemu nagrzaniu się słoików, a tym samym ich popękaniu. Można też użyć zwykłego garnka, a na dnie wyłożyć bawełnianą ściereczkę. Słoiki należy ustawić tak, aby nie stykały się ze sobą. Garnek zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Woda powinna być w podobnej temperaturze do temperatury słoików. Zimne słoiki wkładamy do zimnej wody.

/ 5Pasteryzacja "na sucho"

Obraz
© 123RF

Inną metodą robienia przetworów na zimę jest pasteryzacja na sucho w piekarniku. Słoiki ustawiamy na blaszce wyłożonej ściereczką lub gazą. Co najważniejsze, szklane naczynia nie mogą się ze sobą stykać. Zimne słoiki wkładamy do zimnego piekarnika. Idealna temperatura do pasteryzacji to 120-130 stopni C. Wyższa temperatura pasteryzacji w piekarniku wynika z faktu, iż słoiki nagrzewają się wolniej otoczone ciepłym powietrzem, niż te bezpośrednio zanurzone w gorącej wodzie. Taka temperatura pozwala osiągnąć tę właściwą wewnątrz słoika. Czas pasteryzacji liczymy od momentu osiągnięcia odpowiedniej temperatury przez piekarnik. Ostudzone przetwory w słoikach twist-off ustaw do góry dnem, by sprawdzić, czy są szczelnie zamknięte.

/ 5Pasteryzacja w zmywarce

Obraz
© 123RF

Pomysł, który może wydawać się nieco szalony, ale jak najbardziej sprawdzony. Najlepiej ustawić program na 70 stopni C. Najważniejsze, aby nie dodawać, żadnych detergentów, bo nie chodzi nam o mycie słoików. Słoiki ustawiamy do góry dnem i włączamy program myjący. Przetwory wyjmujemy, dopiero gdy słoiki zupełnie ostygną. Jest to szybka metoda pasteryzacji, ponieważ w zmywarce zmieścimy więcej słoików niż w garnku.

Wybrane dla Ciebie
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie