Sposoby pasteryzacji produktów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Na czym polega pasteryzacja?

Obraz
© 123RF

Pasteryzacja to proces przetwarzania produktów, który chroni je przed szybkim psuciem. Polega to na podgrzaniu produktów w temperaturze między 60 a 100 stopni C. Dzięki temu przetwory pozbawiane są drobnoustrojów i enzymów, które powodują ich pleśnienie. Taki sposób przetwarzania żywności pozwala również zachować naturalny smak i wszystkie wartości odżywcze produktów. Czas pasteryzacji jest różny w zależności od tego, jakie produkty poddajemy temu procesowi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Rodzaje słoików

Obraz
© 123RF

Do pasteryzacji nadają się wszelkiego rodzaju szklane naczynia. Na rynku dostępne są słoiki typu weck z gumową uszczelką i metalowym klipsem, których po procesie pasteryzacji nie należy odwracać. Można użyć także słoików typu twist-off, które zakręca się metalowymi pokrywkami. Nakrętki powinny być odpowiednio dopasowane. Najlepiej zaopatrzyć się w nowe. Te, które wcześniej używaliśmy, mogą być nieszczelne. Słoiki i nakrętki należy poddać wcześniej procesowi sterylizacji. W tym celu najlepiej jest wyparzyć je w gorącej wodzie i pozostawić do wyschnięcia. Inna metoda sterylizacji polega na wstawieniu słoików do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 30 minut.

/ 5Pasteryzacja "na mokro"

Obraz
© 123RF

To nic innego jak gotowanie słoików z przetworami w garnku. W tym celu dobrze jest wykorzystać specjalny garnek do pasteryzacji, o szerokim dnie i specjalnej wkładce, która zapobiega stykaniu się szklanych naczyń z dnem. Dzięki temu zapobiegniemy nadmiernemu nagrzaniu się słoików, a tym samym ich popękaniu. Można też użyć zwykłego garnka, a na dnie wyłożyć bawełnianą ściereczkę. Słoiki należy ustawić tak, aby nie stykały się ze sobą. Garnek zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Woda powinna być w podobnej temperaturze do temperatury słoików. Zimne słoiki wkładamy do zimnej wody.

/ 5Pasteryzacja "na sucho"

Obraz
© 123RF

Inną metodą robienia przetworów na zimę jest pasteryzacja na sucho w piekarniku. Słoiki ustawiamy na blaszce wyłożonej ściereczką lub gazą. Co najważniejsze, szklane naczynia nie mogą się ze sobą stykać. Zimne słoiki wkładamy do zimnego piekarnika. Idealna temperatura do pasteryzacji to 120-130 stopni C. Wyższa temperatura pasteryzacji w piekarniku wynika z faktu, iż słoiki nagrzewają się wolniej otoczone ciepłym powietrzem, niż te bezpośrednio zanurzone w gorącej wodzie. Taka temperatura pozwala osiągnąć tę właściwą wewnątrz słoika. Czas pasteryzacji liczymy od momentu osiągnięcia odpowiedniej temperatury przez piekarnik. Ostudzone przetwory w słoikach twist-off ustaw do góry dnem, by sprawdzić, czy są szczelnie zamknięte.

/ 5Pasteryzacja w zmywarce

Obraz
© 123RF

Pomysł, który może wydawać się nieco szalony, ale jak najbardziej sprawdzony. Najlepiej ustawić program na 70 stopni C. Najważniejsze, aby nie dodawać, żadnych detergentów, bo nie chodzi nam o mycie słoików. Słoiki ustawiamy do góry dnem i włączamy program myjący. Przetwory wyjmujemy, dopiero gdy słoiki zupełnie ostygną. Jest to szybka metoda pasteryzacji, ponieważ w zmywarce zmieścimy więcej słoików niż w garnku.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary