Pasikonik zamiast schabowego?

W naszej kulturze jedzenie owadów jest absolutnie nieznane. A przecież to znakomite źródło białka. W wielu krajach owad na talerzu jest na porządku dziennym. Owady je się w Azji, Afryce, Ameryce Południowej i Australii. Może zacząć je jeść i w Polsce?

Pasikonik zamiast schabowego?
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
19

Choć na świecie występują miliony gatunków owadów, za jadalne uważanych jest tylko około tysiąca. Prześledźmy największe rarytasy owadzie w światowych kuchniach.

W Afryce larwy kilku motyli nocnych (czyli pospolitych ciem) należą do szczególnie ważnych źródeł białka, tłuszczu, witamin i składników mineralnych. W Kongo zbiera się i zjada ogromne ilości takich larw. W południowej Afryce natomiast larwy są nawet konserwowane w puszkach. Na przykład gąsienice motyli Imbrasia ertli w okresie linienia schodzą z drzew. Wtedy są zbierane, pieczone, gotowane i zjadane.

Dla około 85 procent ludności afrykańskiej gąsienice są głównym pokarmem. Zbierane są w lasach, więc nie zawierają pestycydów czy innych środków ochrony roślin. 100 gramów gąsienic jest w stanie pokryć sporą cześć dziennego zapotrzebowania organizmu na wiele składników pokarmowych. Nie dorównują im w tym względzie nawet ryby i mięso. Zbieranie owadów jest też korzyścią dla tubylców. Na mniejszą skalę owady wysyłane są na sprzedaż za granicę. Część jadalnych owadów to szkodniki, np.: gąsienice niszczą liście drzew. Ich zbiór i spożywanie jest więc poniekąd naturalną ochroną dla roślin.

Większość zjadanych przez ludzi pluskwiaków żyje w środowisku wodnym. Z jaj kilku gatunków pluskwiaków wodnych robi się na przykład ahuahutle, czyli "meksykański kawior". Jeden z gatunków azjatyckich, Lethocerus indicus jest sprowadzany z Tajlandii do sklepów z żywnością azjatycką na całym świecie. Jedzony jest po ugotowaniu na parze, a także ucierany na pastę z dodatkiem chilli.

Larwy pewnych gatunków - występujących w Stanach Zjednoczonych - cykad, siedzą ukryte pod ziemią nawet kilkanaście lat. Po tym okresie masowo wychodzą na powierzchnię i przepoczwarzają się w owady dorosłe. Występują wtedy w ogromnej liczebności i są zbierane do spożycia. Można je smażyć lub dodawać do sałatek. Podobno są pyszne.

Termity najczęściej jedzone są w Afryce. Należą do owadów żyjących w koloniach podzielonych na „kasty". Co jakiś czas, dorosłe owady zbierają się w ogromne roje, łączą się w pary w locie i tworzą nową kolonię. Termity przyciąga światło i w ten właśnie sposób są wyłapywane. Usuwa się skrzydła, a reszte wrzuca na ruszt. Królową uważa się za wyjątkowy przysmak i zwykle jest zarezerwowana dla dzieci.

Polecamy również:

Jadalne są również larwy i poczwarki pszczół i os. Dorosłe formy tych owadów nie smakują dobrze, choć zdarzają się wyjątki. Konserwowane w puszkach całe osy ze skrzydłami są dostępne w Japonii, a ryż ugotowany z osami był ulubionym daniem cesarza Hirohito. W niektórych kulturach zbiera się nawet całe gniazda pszczół, nie tylko po to, by odzyskać miód, ale i bardzo smaczne i pożywne larwy.

W niektórych częściach Południowej Ameryki zamiast prażonej kukurydzy, sprzedawane są pieczone odwłoki mrówek grzybiarek. W Meksyku, niektóre rodzaje mrówczych poczwarek, nazywane escamoles, znajdują się w menu najlepszych restauracji. Przygotowuje się z nich dania smażone na maśle z cebulą, czosnkiem i wszechobecnym w krajach tropikalnych - chili.

Chrząszcze różnych gatunków spożywane są we wszystkich stadiach rozwojowych. Zjadane są zarówno larwy, poczwarki, jak i dorosłe owady. W czasach głodu na wschodzie Europy zjadano na przykład chrzabąszcze majowe, które jeszcze do niedawna co jakiś czas pojawiały się masowo. Dorosłych chrząszczy nie zjada się w całości - najpierw usuwa się części chitynowe, twarde - odnóża, pancerzyki, głowę. Reszta jest smakowita.

Z kolei larwy wielu gatunków chrząszczy są wyśmienite nawet na surowo. Wiele południowoamerykańskich i afrykańskich plemion wie, pod korą jakich drzew szukać najsmaczniejszych larw. Smażone pędraki są także jedną z najbardziej znanych potraw australijskich Aborygenów.

I na koniec najsmaczniejsze - koniki polne i szarańcza. W krajach azjatyckich to codzienna przekąska. Na ulicy spotkać można co rusz kogoś, kto obgryza konika polnego z patyczka, na który owad jest nabity. Popularnymi metodami przyrządzania tych owadów jest pieczenie i podsmażanie. Kandyzowane koniki polne, nazywane inago (Oxya japonica), należą do popularnych w Japonii przekąsek koktajlowych. Może najwyższa pora, by te specjały trafiły także na nasze stoły?

Agata Dutkowska

flickr.com/avlxyz/cc/at/sa

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki