Trwa ładowanie...
07-12-2010 14:36

Pasikonik zamiast schabowego?

W naszej kulturze jedzenie owadów jest absolutnie nieznane. A przecież to znakomite źródło białka. W wielu krajach owad na talerzu jest na porządku dziennym. Owady je się w Azji, Afryce, Ameryce Południowej i Australii. Może zacząć je jeść i w Polsce?

Pasikonik zamiast schabowego?Źródło: archiwum, fot: archiwum
dlmmf2f
dlmmf2f

Choć na świecie występują miliony gatunków owadów, za jadalne uważanych jest tylko około tysiąca. Prześledźmy największe rarytasy owadzie w światowych kuchniach.

W Afryce larwy kilku motyli nocnych (czyli pospolitych ciem) należą do szczególnie ważnych źródeł białka, tłuszczu, witamin i składników mineralnych. W Kongo zbiera się i zjada ogromne ilości takich larw. W południowej Afryce natomiast larwy są nawet konserwowane w puszkach. Na przykład gąsienice motyli Imbrasia ertli w okresie linienia schodzą z drzew. Wtedy są zbierane, pieczone, gotowane i zjadane.

Dla około 85 procent ludności afrykańskiej gąsienice są głównym pokarmem. Zbierane są w lasach, więc nie zawierają pestycydów czy innych środków ochrony roślin. 100 gramów gąsienic jest w stanie pokryć sporą cześć dziennego zapotrzebowania organizmu na wiele składników pokarmowych. Nie dorównują im w tym względzie nawet ryby i mięso. Zbieranie owadów jest też korzyścią dla tubylców. Na mniejszą skalę owady wysyłane są na sprzedaż za granicę. Część jadalnych owadów to szkodniki, np.: gąsienice niszczą liście drzew. Ich zbiór i spożywanie jest więc poniekąd naturalną ochroną dla roślin.

Większość zjadanych przez ludzi pluskwiaków żyje w środowisku wodnym. Z jaj kilku gatunków pluskwiaków wodnych robi się na przykład ahuahutle, czyli "meksykański kawior". Jeden z gatunków azjatyckich, Lethocerus indicus jest sprowadzany z Tajlandii do sklepów z żywnością azjatycką na całym świecie. Jedzony jest po ugotowaniu na parze, a także ucierany na pastę z dodatkiem chilli.

dlmmf2f

Larwy pewnych gatunków - występujących w Stanach Zjednoczonych - cykad, siedzą ukryte pod ziemią nawet kilkanaście lat. Po tym okresie masowo wychodzą na powierzchnię i przepoczwarzają się w owady dorosłe. Występują wtedy w ogromnej liczebności i są zbierane do spożycia. Można je smażyć lub dodawać do sałatek. Podobno są pyszne.

Termity najczęściej jedzone są w Afryce. Należą do owadów żyjących w koloniach podzielonych na „kasty". Co jakiś czas, dorosłe owady zbierają się w ogromne roje, łączą się w pary w locie i tworzą nową kolonię. Termity przyciąga światło i w ten właśnie sposób są wyłapywane. Usuwa się skrzydła, a reszte wrzuca na ruszt. Królową uważa się za wyjątkowy przysmak i zwykle jest zarezerwowana dla dzieci.

dlmmf2f

Jadalne są również larwy i poczwarki pszczół i os. Dorosłe formy tych owadów nie smakują dobrze, choć zdarzają się wyjątki. Konserwowane w puszkach całe osy ze skrzydłami są dostępne w Japonii, a ryż ugotowany z osami był ulubionym daniem cesarza Hirohito. W niektórych kulturach zbiera się nawet całe gniazda pszczół, nie tylko po to, by odzyskać miód, ale i bardzo smaczne i pożywne larwy.

W niektórych częściach Południowej Ameryki zamiast prażonej kukurydzy, sprzedawane są pieczone odwłoki mrówek grzybiarek. W Meksyku, niektóre rodzaje mrówczych poczwarek, nazywane escamoles, znajdują się w menu najlepszych restauracji. Przygotowuje się z nich dania smażone na maśle z cebulą, czosnkiem i wszechobecnym w krajach tropikalnych - chili.

dlmmf2f

Chrząszcze różnych gatunków spożywane są we wszystkich stadiach rozwojowych. Zjadane są zarówno larwy, poczwarki, jak i dorosłe owady. W czasach głodu na wschodzie Europy zjadano na przykład chrzabąszcze majowe, które jeszcze do niedawna co jakiś czas pojawiały się masowo. Dorosłych chrząszczy nie zjada się w całości - najpierw usuwa się części chitynowe, twarde - odnóża, pancerzyki, głowę. Reszta jest smakowita.

Z kolei larwy wielu gatunków chrząszczy są wyśmienite nawet na surowo. Wiele południowoamerykańskich i afrykańskich plemion wie, pod korą jakich drzew szukać najsmaczniejszych larw. Smażone pędraki są także jedną z najbardziej znanych potraw australijskich Aborygenów.

I na koniec najsmaczniejsze - koniki polne i szarańcza. W krajach azjatyckich to codzienna przekąska. Na ulicy spotkać można co rusz kogoś, kto obgryza konika polnego z patyczka, na który owad jest nabity. Popularnymi metodami przyrządzania tych owadów jest pieczenie i podsmażanie. Kandyzowane koniki polne, nazywane inago (Oxya japonica), należą do popularnych w Japonii przekąsek koktajlowych. Może najwyższa pora, by te specjały trafiły także na nasze stoły?

Agata Dutkowska

flickr.com/avlxyz/cc/at/sa

dlmmf2f
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlmmf2f
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj