Rosyjska ruletka na talerzu

Po co próbować jeść coś, co może nam zagrozić? A jednak często ludzie decydują się na prawdziwą rosyjską ruletkę na talerzu.

Obraz

/ 11Rosyjska ruletka na talerzu

Obraz
© flickr.com/See_ming_Lee_SML/cc/at/sa

Ludzie jedzą różne dziwne rzeczy. W sytuacjach ekstremalnych jesteśmy w stanie wziąć do ust prawie wszystko, bo to może uratować nam życie. Jeśli jednak nie jesteśmy rozbitkami na morzu czy zagubionymi w dżungli turystami, po co próbować jeść coś, co może nam zagrozić? A jednak często ludzie decydują się na prawdziwą rosyjską ruletkę na talerzu.

/ 11Maniok

Obraz
© Wikipedia Commons/Monniaux/cc/at/saatsa

Jest podstawowym warzywem zjadanym przez wiele ludów w Afryce i Ameryce Południowej. Mączyste bulwy tej rośliny są pożywne, zawierają dużo składników odżywczych. Bez manioku mało które plemię przeżyłoby w dżungli. A jednak może się zdarzyć, że maniok zabije. Wszystko dlatego, że istnieją dwa gatunki tej rośliny...

/ 11Maniok

Obraz
© Wikipedia Commons/Loco085/cc/at/sa

Jedna wytwarza słodkie bulwy, a druga, choć też jadalna, w stanie surowym jest śmiertelnie trująca - zawiera bowiem cyjanek! Tubylcy za tą trującą wersją manioku przepadają - zanim jednak zabiorą się za jej jedzenie, pozbywają się trucizny. Moczą bulwy tego manioku w wodzie przez kilka dni, a następnie poddają go fermentacji. Jest wtedy zdatny do spożycia, choć turystom się go nie poleca.

/ 11Niepozorny, groźny rabarbar

Obraz
© flickr.co/FotoosVanRobin/cc/at/sa

W Polsce także jest roślina, która jest chętnie zjadana, choć może powodować poważne zatrucia. Mowa o rabarbarze. Rabarbar wytwarza bardzo szkodliwy kwas szczawiowy i z tego powodu może być zjadany jedynie do czerwca. W lipcu już jest trujący i lepiej go nie próbować.

/ 11Gołąbek jak muchomor

Obraz
© PD

Zabawiamy się w rosyjską ruletkę zjadając pospolite w Polsce grzyby - gołąbki. Niewprawny grzybiarz może je bowiem pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym. Choć wielu twierdzi, że gołąbki są wyjątkowo smaczne, jeśli mamy choć cień wątpliwości lepiej dla nich nie ryzykować.

/ 11Egzotyczne zwierzęta

Obraz
© flickr.com/Allie_Caulfield/cc/at

Najbardziej przerażające dla normalnego człowieka są jednak jadowite zwierzęta, które ludzie jedzą prawie wyłącznie z łakomstwa. Dawniej jadowite węże, pająki i ryby jedzono, by przetrwać w czasach głodu. Obecnie trafiają do menu wielu restauracji, by przyciągnąć turystów spragnionych wschodniej egzotyki.

/ 11Nietoperz z wścieklizną

Obraz
© flickr.com/Furryscaly/cc/at/sa

W Chinach chętni mogą pożreć sobie skorpiona. W Kambodży - smażone tarantule. W Ameryce Południowej - nietoperze, które bardzo często są nosicielami wścieklizny, a zarazki tej choroby nie znikają, jeśli mięsa nie podda się bardzo skomplikowanej obróbce cieplnej.

/ 11Skorpion gotowany lub pieczony

Obraz
© flickr.com/Furryscaly/cc/at/sa

Skorpiony mogą być smażone (dzięki temu podobno tracą swoje trujące właściwości), gotowane lub pieczone. Zjada się je w całości zostawiając jedynie kolec jadowy. W Chinach istnieje przekonanie, że mięso skorpionów sprawia, że krew jest cieplejsza w zimną pogodę.
Pająki z kolei można grillować oraz smażyć. Jada się je głównie w południowo-wschodniej Azji.

/ 11Krew kobry

Obraz
© flickr.com/RussBowling/cc/at

Najbardziej spektakularne jest jednak pożeranie jednego z najbardziej jadowitych węży świata - kobry. W wielu częściach świata krew kobry jest oznaką siły i męskości. W Chinach z kolei zjada się wszystkie znane tam gatunki węży, choć popularnością cieszą się pytony i kobry. W Indonezji z kolei z mięsa kobry królewskiej robi się hamburgery.

10 / 11Fugu - czyli igranie ze śmiercią

Obraz
© flickr.com/jetalone/cc/at

Na liście niebezpiecznych przysmaków nie może też zabraknąć serwowanej w Japonii ryby fugu. Jedni twierdzą, że jest pyszna, inni, że jej jedzenie dostarcza dużego zastrzyku adrenaliny. W końcu nie możemy mieć pewności, czy kucharz wyciął wszystkie śmiertelnie trujące kawałki ryby i za kilka minut nie przestaniemy oddychać.

11 / 11Warto ryzykować?

Obraz
© flickr.com/bark/cc/at

Czy moglibyśmy sobie wyobrazić, że łapiemy wielkiego, włochatego pająka u nas w domu, wrzucamy go na patelnię i po kolei odgryzamy chrupiące łapki? Raczej nie. Ekstremalne doznania kulinarne pozostawmy sobie na wakacje. Albo poszukajmy innych emocji, które nie skończą się nagłym zgonem jeszcze przed deserem.

Agata Dutkowska

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać