Owoce i warzywa, które nawadniają i odżywiają organizm podczas upałów
Eksperci od żywienia podkreślają, że dorosły człowiek powinien wypić w ciągu dnia 8 szklanek wody. Uważają to za absolutne minimum. Jeżeli uprawiasz sport, musisz pić jeszcze więcej wody.
Warto też pamiętać o owocach i warzywach, które składają się w większości z wody, a do tego są bogate w witaminy i sole mineralne i doskonale odżywią i nawodnią organizm w czasie upałów, a także podczas wzmożonej aktywności fizycznej.
Arbuz
Arbuz w 92 procentach składa się z wody, ale oprócz niej jest bogatym źródłem potasu, magnezu, witamin A i C. Zawiera też naturalny przeciwutleniacz likopen. Najlepiej nawodni nas, kiedy pokroimy go w kostki i dodamy do wody.
Grejpfrut
Grejpfrut zawiera 90 procent wody i jest istotnym źródłem witaminy C. Poza tym wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga oczyszczanie wątroby i zawiera przeciwutleniacze. Udowodniono, że jedząc jeden grejpfrut dziennie, obniżymy poziom cholesterolu. Owoc ten polecany jest przy odchudzaniu, ponieważ zmniejsza apetyt.
Najzdrowsze i najsmaczniejsze truskawki. Oto, co musisz wiedzieć przy ich wyborze
Melon
Melon Kantalupa także zawiera 90 procent wody i ma niewiele kalorii. Jest bogaty w beta-karoten, witaminy A i C, zapobiega miażdżycy i reguluje ciśnienie krwi. Wspomaga odchudzanie. Ponadto doskonale łączy się z innymi składnikami, przez co może być przekąską, deserem i idealnym sorbetem.
Ananas
Ananas ma w sobie 95 procent wody, przez co wspomaga nawadnianie komórek i optymalizuje proces ich dotleniania. Zawiera bromelaninę, enzym, który ułatwia trawienie, ma właściwości antyoksydacyjne i oczyszczające. Zawiera witaminę C, potas i magnez. Zmniejsza ryzyko chorób i infekcji.
Brzoskwinia
Brzoskwinie zawierają w sobie 96 procent wody i doskonale nawadniają. Są źródłem witamin A i B. Znajdujące się w nich karonetoidy i polifenole chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Dobrze wpływają na trawienie i mają działanie probiotyczne. Łagodzą zaparcia.
Ogórek
Ogórek zawiera 96 procent wody i ma działanie moczopędne. Dietetycy polecają go przy chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Ogórek oczyści nasz organizm z toksyn. Prosty sposób na nawodnienie organizmu przez ogórki - pokrój je w plasterki, wymieszaj z jogurtem lub hummusem i zjedz.
Szpinak
Szpinak - znajdziemy w nim 91 procent wody i bogate składniki odżywcze. Jego liście zawierają luteinę, potas, witaminy B, C i E, żelazo i kwas foliowy. Szpinak ma działanie antynowotworowe i chroni przed miażdżycą.
Brokuł
Brokuły zawierają 91 procent wody i są doskonałym źródłem błonnika, potasu, witamin A i C. Zawiera przeciwutleniacz sulfarafan, który jest naturalną barierą ochronną dla organizmu. Poza tym chroni przed rakiem prostaty, piersi i jelita grubego.
Pomidory
Pomidory w 94 procentach składają się z wody i zawierają dużo potasu. Poza tym przeciwutleniacz likopen. Związki zawarte w pomidorach chronią także przed nowotworami. Pijąc sok pomidorowy uzupełniamy elektrolity i dostarczamy organizmowi potas, który wypociliśmy podczas upału.
Sałatka z arbuza i truskawek
Składniki:
- 500 g dojrzałych truskawek
- 500 g dojrzałego arbuza
- 1 cytryna eko
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- listki mięty
Przygotowanie:
- Truskawki opłucz i odsącz na sicie, oderwij szypułki.
- Arbuza obierz ze skóry i wyjmij pestki (lepszy jest arbuz bezpestkowy), pokrój na małe kostki.
- Truskawki pokrój na kawałki.
- Owoce włóż do miski i wstaw do lodówki do schłodzenia. Potem wyciśnij sok z połowy cytryny i polej nim owoce.
- Zeskrob skórkę. Wymieszaj i polej syropem klonowym. Udekoruj miętą.