Olej migdałowy – z czym to jeść?

Ma delikatny, lekko słodkawy smak. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznego marcepanu albo zupy migdałowej, wzbogaci smak deserów, sałatek czy dań rybnych. Co jeszcze warto wiedzieć na temat oleju otrzymywanego z tłoczonych migdałów?

Olej migdałowyOlej migdałowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Migdały często uznaje się za orzechy, choć w rzeczywistości są to nasiona spokrewnionego z brzoskwinią migdałowca zwyczajnego – ciepłolubnej drzewka pochodzącego z Azji Środkowej i Mniejszej, przez wieki rozprzestrzenionego w południowej Europie, północnej Afryce czy na Kaukazie. Jego owoce charakteryzują się szarozieloną, włóknistą okrywą, która jesienią pęka, uwalniając pestkę zawierającą nasiono – jedyną zdatną do konsumpcji część rośliny.

Z drzewa można zebrać rocznie około 20 kilogramów migdałów, które od wieków stanowią bardzo ceniony produkt spożywczy. Nic dziwnego, że obszar upraw migdałowca stale się poszerza, a – co ciekawe – największym producentem tych bakalii są dziś Stany Zjednoczone.

Migdały wykorzystuje się na różne sposoby. Już przed wiekami na Bliskim Wschodzie odkryto, że w wyniku ich tłoczenia uzyskuje się wysokiej jakości olej, który ma nie tylko dużo walorów spożywczych, ale także kosmetycznych – znajdziemy go w składzie wielu specyfików do pielęgnacji skóry czy włosów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyka w nowoczesnym wydaniu. Te dania robią furorę w polskiej kuchni

Olej migdałowy – wartości odżywcze

Olej, podobnie jak same migdały, to skarbnica cennych składników odżywczych, przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza linolowego, przywracającego równowagę pomiędzy "dobrym" i "złym" cholesterolem, zmniejszającego ryzyko chorób układu krążenia, wzmacniającego odporność organizmu oraz hamującego rozwój komórek nowotworowych (pomaga zapobiegać rakowi piersi, jelita grubego, płuc czy wątroby).

Produkt dostarcza też dużo kwasu oleinowego, który przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi i poziomu "złego" cholesterolu frakcji LDL, a także zbawiennie działa na układ krwionośny czy pokarmowy oraz wykazuje pozytywny wpływ na skórę, przyspieszając jej regenerację i odbudowując płaszcz lipidowy. Podobnie jak inne obecne w migdałach kwasy tłuszczowe (w tym palmitooleinowy) wspiera pracę systemu nerwowego, wspomaga wzrok, przeciwdziała alergiom i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, pomagając w walce z otyłością.

Wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej migdałowy poprawia nastrój, do czego przyczynia się również potężna dawka tryptofanu oraz cynku i selenu – minerałów odgrywających istotną rolę w funkcjonowaniu mózgu (ich niedobór sprzyja rozwojowi depresji).

W produkcie nie brakuje też innych cennych składników mineralnych, w tym wapnia (podstawowy budulec kości i zębów), magnezu (niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni oraz układu nerwowego, przyczyniający się do złagodzenia uczucia zmęczenia), żelaza (pomaga w transporcie tlenu, a także produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny) czy manganu (ważny dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego).

Olej migdałowy jest bardzo bogatym źródłem witaminy E, nieprzypadkowo nazywanej "witaminą młodości", ponieważ jako silny przeciwutleniacz skutecznie neutralizuje szkodliwą aktywność wolnych rodników, które nie tylko przyspieszają procesy starzenia organizmu, ale także sprzyjają rozwojowi poważnych chorób układu krążenia czy nowotworów.

Olej migdałowy w kuchni

Jak wykorzystać olej migdałowy? Ze względu na delikatny smak jest produktem uniwersalnym, który na przykład świetnie wzbogaca potrawy kuchni azjatyckiej, także przyrządzane w technice stir-fry, np. z kurczakiem albo rybą. Jednak nie należy używać go do smażenia dań, ale ich doprawiania, dodając pod koniec obróbki. Olej świetnie sprawdzi się też w kultowej japońskiej zupie miso, przyrządzanej na bazie m.in. pasty ze sfermentowanej soi, ryb, wodorostów, tofu czy grzybów shitake.

Olej migdałowy nadaje się do przygotowywania marynat, doda także smaku sałatkom, np. z tartej marchewki, orzechów włoskich, prażonych migdałów i sera camembert.

Warto doprawić nim zupę migdałową, jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Jak ją przyrządzić? Zmielone migdały zalewamy ciepłym mlekiem, dokładamy masło i laskę cynamonu, zagotowujemy, po czym dodajemy wymoczone rodzynki, suszoną żurawinę lub posiekane suszone morele, miód, olej migdałowy oraz świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny, chwilę gotujemy i serwujemy z ugotowanym ryżem.

Olej migdałowy można stosować w wypiekach i deserach, nada także smaku domowej masie marcepanowej.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇