Do smażenia, do sałatki. Jak wybrać najlepszy najlepszy olej?

Olej rzepakowy czy słonecznikowy? A może z pestek winogron albo kokosowy? Często jest tak, że w domu jeden rodzaj oleju wykorzystujemy do wszystkiego. Czasami mamy nawet kilka różnych, ale bez zastanowienia bierzemy pierwszy lepszy do smażenia albo surówki.

OlejJak wybrać najlepszy olej?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©alex9500 - stock.adobe.com

Pamiętajmy jednak, że nie każdy olej nadaje się do każdej potrawy. Niektóre mają niską temperaturę dymienia, więc nie należy na nich np. smażyć. Jakie oleje spożywcze są więc najlepsze i do czego można je używać?

Olej tłoczony na zimno czy rafinowany?

Olej w kuchni jest jednym z niezbędnych produktów spożywczych codziennego użytku. Używamy go do smażenia, grillowania, jako składnik marynat, sałatek i surówek. Dobrej jakości oleje są bardzo zdrowe – oczywiście, jeśli stosujemy je z umiarem i we właściwy sposób.

Oleje tłoczone na zimno (nierafinowane) są najbardziej wartościowe. Zawierają dużo kwasów omega-3, które mają właściwości obniżające poziom cholesterolu LDL, chronią przed miażdżycą i alergią. Znajdziemy w nich również liczne witaminy i składniki mineralne. Tego rodzaju oleju nie powinno się podgrzewać, gdyż wysoka temperatura niszczy jego cenne elementy. Temperatura dymienia olejów nierafinowanych osiąga maksymalnie 177 stopni (olej kokosowy, kukurydziany i sezamowy)

Jak uniknąć pryskającego tłuszczu podczas smażenia?

Do obróbki termicznej najlepsze są oleje rafinowane, czyli takie, które zostały oczyszczone i mają wyższą temperaturę dymienia, bo zaczynającą się od 200 stopni Celsjusza (olej rycynowy) do nawet 270 stopni (olej z awokado).

Olej rzepakowy

Najpopularniejszym rodzajem oleju, który można spotkać prawie u każdego, jest olej rzepakowy. I bardzo dobrze, gdyż jest on uznawany za najzdrowszy. Dlaczego? Przede wszystkim chodzi o idealne proporcje kwasów omega-3 i omega-6, jakie się w nim znajdują. Zawiera bardzo mało kwasów nasyconych, a dużo nienasyconych. Dodatkowo jest bogaty w witaminy. Znajdziemy w nim witaminę A, D3, E oraz K.

Dzięki temu wszystkiemu olej rzepakowy wspiera pracę serca i mózgu oraz utrzymanie prawidłowego ciśnienia, chroni organizm przed miażdżycą i chorobami układu krążenia. Ponadto obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga metabolizm i wzrok. Olej rzepakowy może być stosowany również w celu łagodzenia objawów zapalnych stawów, a nawet można go pić przed snem, by pozbyć się problemu z chrapaniem!

Występuje w wersji nierafinowanej i rafinowanej. Ten tłoczony na zimno jest doskonały do sałatek, surówek czy też do przygotowania domowego majonezu. Warto pamiętać, że nieco tłuszczu wspiera przyswajanie witamin i składników odżywczych z roślin. Z kolei olej rzepakowy rafinowany jest najlepszy do smażenia – tym bardziej, że ma neutralny smak i zapach.

  • Temperatura dymienia nierafinowanego oleju rzepakowego – 130 stopni.
  • Temperatura dymienia rafinowanego oleju rzepakowego – 240 stopni.

Olej słonecznikowy

Kolejnym popularnym olejem jest olej słonecznikowy. Najczęstszym błędem, jaki popełniamy w korzystaniu z niego, to poddawanie go działaniu wysokiej temperatury. Tymczasem z oleju słonecznikowego najlepiej korzystać tylko na zimno, czyli w sałatkach albo surówkach oraz w sosach i dressingach.

Olej słonecznikowy jest źródłem witaminy A, C i E. Znajdziemy w nim też wapń, potas, magnez i błonnik, a także kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9. Dzięki takim składnikom olej słonecznikowy wspiera regenerację organizmu, wspomaga pamięć oraz ma działanie przeciwnowotworowe.

  • Temperatura dymienia nierafinowanego oleju słonecznikowego – 107 stopni.
  • Temperatura dymienia rafinowanego oleju słonecznikowego – 220 stopni.

Olej kokosowy

W ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością zarówno w kulinariach, jak i kosmetyce. W przeciwieństwie do innych olejów, ma on stałą konsystencję i biały kolor, więc nie sprawdzi się w sałatkach. Z powodzeniem możemy go za to używać do smażenia, a także jako dodatek do ciast i deserów. Można również smarować nim kanapki zamiast masła.

Olej kokosowy zawiera duże ilości kwasów nasyconych, ale jego spożywanie wcale nie podnosi poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Jest więc bezpieczny i zdrowy. Posiada również cenne witaminy i składniki mineralne, takie jak: witamina K i E, wapń, żelazo oraz cynk.

W rafinowanej wersji olej kokosowy jest bezzapachowy, więc można stosować go do każdej potrawy bez obawy, że zmieni jej aromat lub smak. Za to olej kokosowy nierafinowany charakteryzuje się intensywnym zapachem i posmakiem kokosa. Z tego względu polecany jest raczej do słodkich deserów albo dań orientalnych.

  • Temperatura dymienia nierafinowanego oleju kokosowego – 177 stopni.
  • Temperatura dymienia rafinowanego oleju kokosowego – 205 stopni.

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron uważany jest za najbardziej ekologiczny ze wszystkich olejów. Dlaczego? Pestki schowane są wewnątrz owoców, więc nie mają do nich dostępu ani pestycydy, ani chemikalia.

Olej z pestek winogron jest bogaty w witaminę E, która opóźnia procesy starzeniowe. Zawiera również antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i mają działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo olej ten wspiera pracę układu krwionośnego oraz zapobiega miażdżycy i stanom zapalnym. Można go też stosować na skórę w przypadku poparzeń.

Olej z pestek winogron jest bardzo delikatny w smaku, a dodany do potrawy praktycznie nie można go wyczuć. Szczególnie polecany jest do dań wegetariańskich. Nie nadaje się jednak do smażenia, mimo poddania procesowi rafinacji i  wysokiej temperatury dymienia, która wynosi 216 stopni. Pod wpływem temperatury kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju z pestek winogron rozpadają się na szkodliwe związki.

Olej lniany

Olej lniany zawiera niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo kwasów omega-3 i omega-6 oraz witaminy E. Dzięki temu jego spożywanie pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, zapobiega chorobom układu krążenia, a nawet działa przeciwdepresyjnie i łagodząco na objawy ADHD. Olej lniany korzystnie wpływa również na trawienie i perystaltykę jelit.

Olej lniany powinien być spożywany na zimno, gdyż w trakcie obróbki termicznej traci swoje cenne właściwości. Można dodawać go do sałatek, a nawet jeść z chlebem.

  • Nierafinowany olej lniany dymi się już w temperaturze 107 stopni Celsjusza.

Na rynku dostępne są również inne oleje roślinne. Powodzeniem cieszą się m.in. oleje orzechowe nadające wyjątkowego aromatu i smaku przygotowywanym potrawom. Mamy też olej sezamowy, który sprawdza się przede wszystkim w kuchni orientalnej. Polecany jest też olej z awokado, który ma najwyższą temperaturę dymienia, ogromne bogactwo chlorofilu i witaminy E i sprawdza się zarówno na zimno, jak i na gorąco. Wybór olejów roślinnych jest naprawdę ogromny. Są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe, dlatego warto z nich korzystać na co dzień, znając ich właściwości oraz zastosowanie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki