Jakie orzechy wybrać? TOP 5 najzdrowszych orzechów

Warto włączyć do diety orzechy, ponieważ zawierają one zdrowe tłuszcze i mnóstwo cennych mikroelementów jak magnez czy żelazo. Orzechy mają też szerokie zastosowanie w kuchni — możemy dodawać je zarówno do ciast, jak i dań wytrawnych. Jeśli zastanawiacie się, które orzechy będą najlepszym wyborem, zapoznajcie się z naszym rankingiem.

Które orzechy są najzdrowsze?Które orzechy są najzdrowsze?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie są świetnym źródłem witaminy B6 i fosforu. Ze względu na zawartość kwasu foliowego zaleca się je szczególnie kobietom w ciąży. Jednak to, co wyróżnia je na tle innych orzechów to przede wszystkim duża zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Wystarczą 3 orzechy, aby dostarczyć organizmowi 100 proc. dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3.

Migdały

Zawierają najwięcej witaminy E spośród wszystkich orzechów. Witamina E zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie skóry. Zapobiega też degradacji lipidów naskórka, przyspiesza jego regenerację i poprawia elastyczność skóry. Migdały zawierają bardzo dużo białka, a także najwięcej spośród wszystkich orzechów błonnika, dlatego polecane są osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Porcja migdałów dostarczy nam też sporo magnezu – więcej zawierają go tylko orzechy nerkowca i orzechy brazylijskie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak poprawnie czyścić deskę do krojenia? Oto kilka sprawdzonych sposobów

Orzechy ziemne

Fistaszki są świetnym źródłem białka – zawierają go znacznie więcej niż inne orzechy – dlatego będą świetnym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej czy tym chcącym zbudować masę mięśniowa. Porcja orzechów ziemnych dostarcza też organizmowi sporej dawki witaminy B3, która koi nerwy, uspokaja i pomaga w zasypianiu.

Orzechy brazylijskie

Te orzechy zawierają wprost rekordową ilość selenu. Wystarczy jeden orzech, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Selen wzmacnia układ immunologiczny i chroni nas przed rozwojem nowotworów. Osoby cierpiące na choroby tarczycy powinny szczególnie zadbać o uzupełnienie niedoborów tego pierwiastka w organizmie, ponieważ jest on niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy. Orzechy brazylijskie zawierają też więcej magnezu niż inne orzechy. Magnez poprawia koncentrację, uspokaja i poprawia procesy myślowe. Jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego, a jego niedobór może skutkować m.in. spadkiem nastroju i rozdrażnieniem.

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe są bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu. Właśnie dlatego orzechy te polecane są osobom zagrożonym rozwojem miażdżycy. 100 g orzechów laskowych pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę E.

Jak wykorzystać orzechy w kuchni?

Orzechy możemy oczywiście dodawać do ciast i deserów. Wyśmienicie smakuje też owsianka lub muesli z orzechami. Do przygotowania takiego śniadania możemy użyć mieszanki różnych orzechów i bakali. W wielu kuchniach krajów azjatyckich, do dań wytrawnych dodawane są orzechy ziemne. W zmielonych orzechach możemy panierować też mięso, warzywa i ryby. Z powodzeniem zastąpią one bułkę tartą. Tak opanierowane kotlety czy pierś kurczaka są znacznie zdrowsze od ich tradycyjnych odpowiedników, a wcale nie tracą przy tym na smaku. Orzechy będą też świetnym dodatkiem do sałatek – w tej roli najlepiej sprawdzą się orzechy włoskie.

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀