Jakie orzechy wybrać? TOP 5 najzdrowszych orzechów
Warto włączyć do diety orzechy, ponieważ zawierają one zdrowe tłuszcze i mnóstwo cennych mikroelementów jak magnez czy żelazo. Orzechy mają też szerokie zastosowanie w kuchni — możemy dodawać je zarówno do ciast, jak i dań wytrawnych. Jeśli zastanawiacie się, które orzechy będą najlepszym wyborem, zapoznajcie się z naszym rankingiem.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie są świetnym źródłem witaminy B6 i fosforu. Ze względu na zawartość kwasu foliowego zaleca się je szczególnie kobietom w ciąży. Jednak to, co wyróżnia je na tle innych orzechów to przede wszystkim duża zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Wystarczą 3 orzechy, aby dostarczyć organizmowi 100 proc. dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3.
Migdały
Zawierają najwięcej witaminy E spośród wszystkich orzechów. Witamina E zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie skóry. Zapobiega też degradacji lipidów naskórka, przyspiesza jego regenerację i poprawia elastyczność skóry. Migdały zawierają bardzo dużo białka, a także najwięcej spośród wszystkich orzechów błonnika, dlatego polecane są osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Porcja migdałów dostarczy nam też sporo magnezu – więcej zawierają go tylko orzechy nerkowca i orzechy brazylijskie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak poprawnie czyścić deskę do krojenia? Oto kilka sprawdzonych sposobów
Orzechy ziemne
Fistaszki są świetnym źródłem białka – zawierają go znacznie więcej niż inne orzechy – dlatego będą świetnym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej czy tym chcącym zbudować masę mięśniowa. Porcja orzechów ziemnych dostarcza też organizmowi sporej dawki witaminy B3, która koi nerwy, uspokaja i pomaga w zasypianiu.
Orzechy brazylijskie
Te orzechy zawierają wprost rekordową ilość selenu. Wystarczy jeden orzech, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Selen wzmacnia układ immunologiczny i chroni nas przed rozwojem nowotworów. Osoby cierpiące na choroby tarczycy powinny szczególnie zadbać o uzupełnienie niedoborów tego pierwiastka w organizmie, ponieważ jest on niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy. Orzechy brazylijskie zawierają też więcej magnezu niż inne orzechy. Magnez poprawia koncentrację, uspokaja i poprawia procesy myślowe. Jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego, a jego niedobór może skutkować m.in. spadkiem nastroju i rozdrażnieniem.
Orzechy laskowe
Orzechy laskowe są bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu. Właśnie dlatego orzechy te polecane są osobom zagrożonym rozwojem miażdżycy. 100 g orzechów laskowych pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę E.
Jak wykorzystać orzechy w kuchni?
Orzechy możemy oczywiście dodawać do ciast i deserów. Wyśmienicie smakuje też owsianka lub muesli z orzechami. Do przygotowania takiego śniadania możemy użyć mieszanki różnych orzechów i bakali. W wielu kuchniach krajów azjatyckich, do dań wytrawnych dodawane są orzechy ziemne. W zmielonych orzechach możemy panierować też mięso, warzywa i ryby. Z powodzeniem zastąpią one bułkę tartą. Tak opanierowane kotlety czy pierś kurczaka są znacznie zdrowsze od ich tradycyjnych odpowiedników, a wcale nie tracą przy tym na smaku. Orzechy będą też świetnym dodatkiem do sałatek – w tej roli najlepiej sprawdzą się orzechy włoskie.