Jakie orzechy wybrać? TOP 5 najzdrowszych orzechów

Warto włączyć do diety orzechy, ponieważ zawierają one zdrowe tłuszcze i mnóstwo cennych mikroelementów jak magnez czy żelazo. Orzechy mają też szerokie zastosowanie w kuchni — możemy dodawać je zarówno do ciast, jak i dań wytrawnych. Jeśli zastanawiacie się, które orzechy będą najlepszym wyborem, zapoznajcie się z naszym rankingiem.

Które orzechy są najzdrowsze?Które orzechy są najzdrowsze?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie są świetnym źródłem witaminy B6 i fosforu. Ze względu na zawartość kwasu foliowego zaleca się je szczególnie kobietom w ciąży. Jednak to, co wyróżnia je na tle innych orzechów to przede wszystkim duża zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Wystarczą 3 orzechy, aby dostarczyć organizmowi 100 proc. dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3.

Migdały

Zawierają najwięcej witaminy E spośród wszystkich orzechów. Witamina E zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie skóry. Zapobiega też degradacji lipidów naskórka, przyspiesza jego regenerację i poprawia elastyczność skóry. Migdały zawierają bardzo dużo białka, a także najwięcej spośród wszystkich orzechów błonnika, dlatego polecane są osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Porcja migdałów dostarczy nam też sporo magnezu – więcej zawierają go tylko orzechy nerkowca i orzechy brazylijskie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak poprawnie czyścić deskę do krojenia? Oto kilka sprawdzonych sposobów

Orzechy ziemne

Fistaszki są świetnym źródłem białka – zawierają go znacznie więcej niż inne orzechy – dlatego będą świetnym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej czy tym chcącym zbudować masę mięśniowa. Porcja orzechów ziemnych dostarcza też organizmowi sporej dawki witaminy B3, która koi nerwy, uspokaja i pomaga w zasypianiu.

Orzechy brazylijskie

Te orzechy zawierają wprost rekordową ilość selenu. Wystarczy jeden orzech, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Selen wzmacnia układ immunologiczny i chroni nas przed rozwojem nowotworów. Osoby cierpiące na choroby tarczycy powinny szczególnie zadbać o uzupełnienie niedoborów tego pierwiastka w organizmie, ponieważ jest on niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy. Orzechy brazylijskie zawierają też więcej magnezu niż inne orzechy. Magnez poprawia koncentrację, uspokaja i poprawia procesy myślowe. Jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego, a jego niedobór może skutkować m.in. spadkiem nastroju i rozdrażnieniem.

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe są bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu. Właśnie dlatego orzechy te polecane są osobom zagrożonym rozwojem miażdżycy. 100 g orzechów laskowych pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę E.

Jak wykorzystać orzechy w kuchni?

Orzechy możemy oczywiście dodawać do ciast i deserów. Wyśmienicie smakuje też owsianka lub muesli z orzechami. Do przygotowania takiego śniadania możemy użyć mieszanki różnych orzechów i bakali. W wielu kuchniach krajów azjatyckich, do dań wytrawnych dodawane są orzechy ziemne. W zmielonych orzechach możemy panierować też mięso, warzywa i ryby. Z powodzeniem zastąpią one bułkę tartą. Tak opanierowane kotlety czy pierś kurczaka są znacznie zdrowsze od ich tradycyjnych odpowiedników, a wcale nie tracą przy tym na smaku. Orzechy będą też świetnym dodatkiem do sałatek – w tej roli najlepiej sprawdzą się orzechy włoskie.

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane