Najlepszy sposób na rozmrażanie mięsa. Unikniesz zatrucia

Rozmrażasz mięso i ryby w kuchence mikrofalowej? A może przed wyjściem do pracy zostawiasz na kuchennym blacie porcję schabu lub pierś z kurczaka, by po południu były już gotowe do przyrządzenia? Duży błąd. W ten sposób możesz się narazić na zatrucie pokarmowe. Brytyjski profesor podpowiada, jak skutecznie i zdrowo rozmrażać produkty pochodzenia zwierzęcego.

Podczas zamrażania drobnoustroje nie giną, lecz przechodzą w stan uśpienia.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta
14

Profesor Costas Stathopoulos z Uniwersytetu Abertay zwraca uwagę, że rozmrażając żywność, powinniśmy się trzymać instrukcji podanej na opakowaniu. Problem pojawia się, kiedy do chłodziarki wrzucamy mięso czy ryby kupowane na wagę. Wówczas musimy sami znaleźć sposób na to, by rozmrozić produkt. Wiele osób wykorzystuje w tym celu miskę z zimną (lub, o zgrozo, ciepłą wodą). Nie jest to jednak dobry pomysł. W wodzie namnażają się niebezpieczne dla zdrowia bakterie. Na dodatek leżakujące przez wiele godzin w płynie mięso czy ryby tracą smak, zmienia się ich struktura, a podczas smażenia mogą pryskać.

Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu, decydujemy się na rozmrażanie w mikrofalówce lub w piekarniku ze specjalną funkcją. To jednak również nie jest dobre rozwiązanie. Dlaczego? Potraktowane w ten sposób mięso gotuje się później nierównomiernie. Brzegi będą już gotowe i smaczne, ale środek wciąż może być zamrożony, a tym samym surowy.

Obraz
© 123RF.COM

Inny sposób polega na rozmrażaniu temperaturze pokojowej. Jednak jest to jeszcze gorsze rozwiązanie. Profesor Costas Stathopoulos przekonuje, że lepszym pomysłem będzie zachowanie zasad łańcucha chłodniczego - wyjęcie produktu z zamrażalnika, następnie przełożenie go do lodówki, a dopiero potem użycie do potrawy.

Niska temperatura spowalnia namnażanie bakterii, co zmniejsza ryzyko rozstroju żołądka. Aby udowodnić, jak ważne jest bezpieczne rozmrażanie mięsa, prof. Stathopoulos pokazał w programie telewizyjnym, ile drobnoustrojów znajduje się w mięsie rozmrażanym w temperaturze pokojowej. Porównał dwie próbki mięsa z indyka. Okazało się, że indyk pozostawiony w cieple ma dwa razy więcej bakterii, w tym E-coli, niż mięso, które zostało rozmrażane w lodówce.

Profesor zwraca uwagę na jeszcze jeden ważny aspekt. Podczas zamrażania drobnoustroje nie giną, lecz przechodzą w stan uśpienia. Przy podwyższeniu temperatury budzą się i zaczynają gwałtownie namnażać. Jeśli więc ponownie chcemy zamrozić mięso, narażamy się na zatrucie pokarmowe. Od tej reguły są jednak wyjątki. Dotyczą one żywności surowej, którą po rozmrożeniu poddamy obróbce termicznej. Usmażone kotlety, pieczeń czy gulasz możemy przechowywać w zamrażarce do sześciu miesięcy.

Zobacz też: Jak przechowywać jedzenie

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek