Najlepsze bo najdroższe?

Piwo, wino, wódka... Ich spożycie stało się tak powszechne, że prawie nie zwracamy na nie uwagi. Czasami zamiast pić, warto się delektować. Przedstawiamy wam kilka wyjątkowych trunków. Kosztownych, z historią, czasem prawie niedostępnych. Po prostu wyjątkowe!

Najlepsze bo najdroższe?
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
10

Piwo, wino, wódka... Ich spożycie stało się tak powszechne, że prawie nie zwracamy na nie uwagi. Czasami zamiast pić, warto się delektować. Przedstawiamy wam kilka wyjątkowych trunków. Kosztownych, z historią, czasem prawie niedostępnych. Po prostu wyjątkowe!

Jacobsen Vintage No.1 to podobno najlepsze piwo na świecie. Jego sprzedaż rozpoczął Carlsberg, który rzucił wyzwanie luksusowym winom, jakie zdominowały rynek luksusowych restauracji. Piwo ma 10,5 proc. alkoholu i dojrzewało przez 6 miesięcy w nowych, dębowych beczkach. Czuć w nim posmak suszonych śliwek, karmelu, wanilii i dębu. Jacobsen Vintage No.1 sprzedawany jest tylko w ekskluzywnych restauracjach w Kopenhadze. Butelka kosztuje ponad 2000 duńskich koron, czyli jakieś... 1100 zł!

Rémy Martin Louis XIII to to niekwestionowany król koniaków. Alkohol produkowany z najlepszych winogron z rejonu Grande Champagne dojrzewał równe sto lat. Posiada bogatą nutę jaśminu, szafranu i pięciu aromatów przypraw, w tym subtelny smak figi i imbiru. Jedną z najbardziej rozpoznawalnych jego cech jest wspaniała karafka wykonaną z kryształu Baccarat Fleur - de - Lys. Każda jest pozłacana, a każdy egzemplarz posiada swój własny numer. Cena to jakieś 1200 funtów szterlingów, czyli bagatelne 5,5 tys. zł.

Romanée Conti jest prawdopodobnie najlepszym czerwonym winem na świecie, a na pewno... najbardziej unikalnym. Co roku rozlewanych jest tylko 5 tys. butelek tego trunku. Nic dziwnego, że jest bardziej poszukiwanym winem niż, naprawdę rzadkie, Chateau d'Yquem (70 tys. butelek), czy nawet Chateau Petrus (30 tys. butelek). Romanée Conti produkowane jest ze szczepu Pinot Noir w Burgundii we Francji. Kosztuje 4 tys. euro, a przeliczając - ponad 16 tys. zł.

Armagnac d'Exception w butelce z numerem 1 został sprzedany na jednej z moskiewskich aukcji za... 16 tys. euro! Od teraz jest to oficjalnie najdroższy armaniak świata. Wyprodukowano zaledwie 397 butelek. Każda z nich została podpisana przez Paco Rabanne'a, który je zaprojektował. Armagnac d'Exception to „jedyne" 16 tys. euro, czyli ok. 64 tys. zł.

Dom Perignon White Gold Jeroboam to najdroższy szampan świata. Sprzedawany w trzylitrowej butelce pojawił się na rynku w 2008 r. w ilości... 100 sztuk. Do niedawna jeszcze 10 z nich było w posiadaniu Hotelu Byblos w St. Tropez. Na cenę na pewno ma wpływ to, że butelki zostały pokryte białym złotem. Koszt jednej to skromne 40 tys. dolarów, więc coś blisko 116 tys. zł.

Jerez de la frontiera z 1775 roku z kolekcji Masandra to sherry, które leżakuje w piwnicach na Krymie. Tunele są pojemne i panuje w nich idealna temperatura 13 st. C. Niektóre z miliona butelek posiadają nawet carską pieczęć. Od 2001 r., po licytacji w Londynie, butelka sherry z Masandry stała się najdroższym winem wzmacnianym na świecie. Cena wyniosła 31,2 tys. euro, co w przeliczeniu na złotówki daje ponad 124 tys. zł.

Mendis Coconut Brandy to pierwsza na świecie brandy produkowana z kokosów sprowadzanych ze Sri Lanki i jako taka właśnie - dopuszczana do sprzedaży. Butelka z podpisem W.M. Mendisa, założyciela destylarni została wyceniona na 1 mln dolarów, czyli 2,9 mln zł.

qk

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm