Najczęstsze błędy podczas przygotowywania mięsa

Nie od dziś wiadomo, że mycie surowego mięsa pod bieżącą wodą w zlewie nie jest dobrym pomysłem. W ten sposób możemy rozsiać bakterie po całej kuchni. O czym jeszcze warto pamiętać, kiedy mamy do czynienia z surowym mięsem?

mięso
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Mycie mięsa pod kranem

Mycie mięsa może przynieść więcej szkody niż pożytku. Dlaczego? Surowe mięso, szczególnie drobiowe, może być zanieczyszczone bakteriami chorobotwórczymi, np. salmonellą. Drobnoustroje giną jedynie podczas obróbki termicznej w temperaturze powyżej 70 stopni. Mycie mięsa po wyjęciu z opakowania jest więc niebezpieczne. Rozbryzgująca się woda może umożliwić przeniesienie bakterii na różne powierzchnie w kuchni – zlew, blat, kran, naczynia, a także nasze ciało, ubrania czy akcesoria kuchenne i produkty, które będziemy jeść na surowo.

Rozmrażanie w zbyt wysokiej temperaturze

Wiele osób jest przekonanych, że skoro mrozimy umieszczając dany produkt w niskiej temperaturze, to rozmrażając powinniśmy skorzystać z wysokiej. Tymczasem to nie do końca prawda. Jednym z najbardziej polecanych i najbezpieczniejszych sposobów jest włożenie mięsa do lodówki (temp. 4 - 7 st. C). Im wolniej przebiega proces, tym mniejsza utrata smaku i zmiana struktury mięsa.

Szybszym sposobem jest rozmrażanie w wodzie. Ważne, by była zimna - ewentualnie chłodna. W ciepłej mięso wprawdzie szybciej zmięknie, jednak straci smak, zmieni kolor i może zacząć brzydko pachnieć. Stosując tę metodę, należy przynajmniej co pół godziny zmieniać wodę, by się zbytnio nie ogrzała. Utrzymanie niskiej temperatury produktu zwalnia tempo namnażania się bakterii - co może wystąpić w odmrożonych już zewnętrznych warstwach. Mięso włożone do wody, powinno znajdować się w wodoodpornym woreczku.

Dlaczego warto jeść wątróbkę

Panierowanie wilgotnego mięsa

Mrożone mięso przed usmażeniem musimy dokładnie rozmrozić, a potem osączyć z wody. Wiele osób o tym zapomina i zaczyna panierować wilgotne kawałki mięsa. W efekcie panierka zaczyna się oddzielać w trakcie smażenia.

Smażenie na zimnej patelni

Zimna powierzchnia patelni sprawia, że mięso do niej przywiera i szybciej się przypala. Mocno nagrzana patelnia sprawi, że mięso uzyska piękny kolor i pozostanie kruche. Potrawa będzie dobrze przypieczona, ale nie spalona. Tak samo nie należy wlewać tłuszczu na zimną patelnię.

Mięso
© 123RF

Krojenie od razu po upieczeniu

Unikaj krojenia mięsa bezpośrednio po zdjęciu z patelni czy wyjęciu z piekarnika. Odstaw je na 10 minut. Aby mięso nie wystygło, przykryj je papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Po tym czasie krojenie nie będzie sprawiało żadnych trudności. Soki z mięsa nie wypłynął i nie spowoduje to jego stwardnienia.

Zła deska do krojenia

Używaj plastikowej lub szklanej deski do krojenia mięsa. Po każdym użyciu dokładnie ją umyj i sparz wrzątkiem. Nie trzymaj jej w pobliżu deski, na której kroisz pieczywo czy warzywa. To samo dotyczy pozostałych kuchennych przyborów, których używasz do obróbki mięsa. Nie kładź mięsa na kuchennym blacie.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥