Najczęstsze błędy podczas przygotowywania mięsa

Nie od dziś wiadomo, że mycie surowego mięsa pod bieżącą wodą w zlewie nie jest dobrym pomysłem. W ten sposób możemy rozsiać bakterie po całej kuchni. O czym jeszcze warto pamiętać, kiedy mamy do czynienia z surowym mięsem?

mięso
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Mycie mięsa pod kranem

Mycie mięsa może przynieść więcej szkody niż pożytku. Dlaczego? Surowe mięso, szczególnie drobiowe, może być zanieczyszczone bakteriami chorobotwórczymi, np. salmonellą. Drobnoustroje giną jedynie podczas obróbki termicznej w temperaturze powyżej 70 stopni. Mycie mięsa po wyjęciu z opakowania jest więc niebezpieczne. Rozbryzgująca się woda może umożliwić przeniesienie bakterii na różne powierzchnie w kuchni – zlew, blat, kran, naczynia, a także nasze ciało, ubrania czy akcesoria kuchenne i produkty, które będziemy jeść na surowo.

Rozmrażanie w zbyt wysokiej temperaturze

Wiele osób jest przekonanych, że skoro mrozimy umieszczając dany produkt w niskiej temperaturze, to rozmrażając powinniśmy skorzystać z wysokiej. Tymczasem to nie do końca prawda. Jednym z najbardziej polecanych i najbezpieczniejszych sposobów jest włożenie mięsa do lodówki (temp. 4 - 7 st. C). Im wolniej przebiega proces, tym mniejsza utrata smaku i zmiana struktury mięsa.

Szybszym sposobem jest rozmrażanie w wodzie. Ważne, by była zimna - ewentualnie chłodna. W ciepłej mięso wprawdzie szybciej zmięknie, jednak straci smak, zmieni kolor i może zacząć brzydko pachnieć. Stosując tę metodę, należy przynajmniej co pół godziny zmieniać wodę, by się zbytnio nie ogrzała. Utrzymanie niskiej temperatury produktu zwalnia tempo namnażania się bakterii - co może wystąpić w odmrożonych już zewnętrznych warstwach. Mięso włożone do wody, powinno znajdować się w wodoodpornym woreczku.

Dlaczego warto jeść wątróbkę

Panierowanie wilgotnego mięsa

Mrożone mięso przed usmażeniem musimy dokładnie rozmrozić, a potem osączyć z wody. Wiele osób o tym zapomina i zaczyna panierować wilgotne kawałki mięsa. W efekcie panierka zaczyna się oddzielać w trakcie smażenia.

Smażenie na zimnej patelni

Zimna powierzchnia patelni sprawia, że mięso do niej przywiera i szybciej się przypala. Mocno nagrzana patelnia sprawi, że mięso uzyska piękny kolor i pozostanie kruche. Potrawa będzie dobrze przypieczona, ale nie spalona. Tak samo nie należy wlewać tłuszczu na zimną patelnię.

Mięso
© 123RF

Krojenie od razu po upieczeniu

Unikaj krojenia mięsa bezpośrednio po zdjęciu z patelni czy wyjęciu z piekarnika. Odstaw je na 10 minut. Aby mięso nie wystygło, przykryj je papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Po tym czasie krojenie nie będzie sprawiało żadnych trudności. Soki z mięsa nie wypłynął i nie spowoduje to jego stwardnienia.

Zła deska do krojenia

Używaj plastikowej lub szklanej deski do krojenia mięsa. Po każdym użyciu dokładnie ją umyj i sparz wrzątkiem. Nie trzymaj jej w pobliżu deski, na której kroisz pieczywo czy warzywa. To samo dotyczy pozostałych kuchennych przyborów, których używasz do obróbki mięsa. Nie kładź mięsa na kuchennym blacie.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów