Jeśli myjesz kurczaka przed gotowaniem, powinieneś przestać. Możesz sobie tylko zaszkodzić

Michelle No pewien czas temu zadała sobie pytanie "czy powinnam myć kurczaka?". Dla wielu osób odpowiedź może wydawać się oczywista, bo mycie mięsa przed przygotowaniem jest uznawane za jeden z elementów higieny. Jednak według ekspertów jest inaczej.

Kolejni eksperci zapytani przez Michelle obalają mit mycia kurczaka
Źródło zdjęć: © pexels.com
Agata Porażka

Szef znanej francuskiej restauracji w Nowym Jorku Le Coq Rico powiedział, że nie powinno myć się kurczaka przed przygotowaniem. Według niego traci przez to "smak skóry". Ale to dopiero jedna sprawa, inną są bakterie. Większość osób myje kurczaka licząc na to, że pozbędzie się patogenów. Niestety, kolejni eksperci zapytani przez Michelle obalają ten mit.

Kelly Reynolds, profesor na Uniwersytecie w Arizonie w Stanach Zjednoczonych, która specjalizuje się w zdrowiu środowiskowym, mówi wprost: "mycie kurczaka nie eliminuje patogenów". Co więcej, potwierdza, że w USA ponad połowa sprawdzanych w sklepach spożywczych kurczaków ma jakąś formę patogenu. Jeśli będziemy próbowali go zmyć zimną wodą, to nie dość, że się tych bakterii nie pozbędziemy, to jeszcze przeniesiemy je na inne powierzchnie.

Na pytanie, w jaki sposób pozbyć się niechcianych patogenów, odpowiada USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych - przyp.red.). "Bez względu na to, ile razy umyjemy kurczaka, niektóre bakterie są tak ściśle powiązane, że nie uda nam się ich wymyć" - mówi rzeczniczka Marianne H. Gravely. "Jedyny sposób, żeby się ich pozbyć, to ugotowanie kurczaka w wysokiej temperaturze" - dodaje.

Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów