Jeśli myjesz kurczaka przed gotowaniem, powinieneś przestać. Możesz sobie tylko zaszkodzić

Michelle No pewien czas temu zadała sobie pytanie "czy powinnam myć kurczaka?". Dla wielu osób odpowiedź może wydawać się oczywista, bo mycie mięsa przed przygotowaniem jest uznawane za jeden z elementów higieny. Jednak według ekspertów jest inaczej.

Kolejni eksperci zapytani przez Michelle obalają mit mycia kurczaka
Źródło zdjęć: © pexels.com
Agata Porażka

Szef znanej francuskiej restauracji w Nowym Jorku Le Coq Rico powiedział, że nie powinno myć się kurczaka przed przygotowaniem. Według niego traci przez to "smak skóry". Ale to dopiero jedna sprawa, inną są bakterie. Większość osób myje kurczaka licząc na to, że pozbędzie się patogenów. Niestety, kolejni eksperci zapytani przez Michelle obalają ten mit.

Kelly Reynolds, profesor na Uniwersytecie w Arizonie w Stanach Zjednoczonych, która specjalizuje się w zdrowiu środowiskowym, mówi wprost: "mycie kurczaka nie eliminuje patogenów". Co więcej, potwierdza, że w USA ponad połowa sprawdzanych w sklepach spożywczych kurczaków ma jakąś formę patogenu. Jeśli będziemy próbowali go zmyć zimną wodą, to nie dość, że się tych bakterii nie pozbędziemy, to jeszcze przeniesiemy je na inne powierzchnie.

Na pytanie, w jaki sposób pozbyć się niechcianych patogenów, odpowiada USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych - przyp.red.). "Bez względu na to, ile razy umyjemy kurczaka, niektóre bakterie są tak ściśle powiązane, że nie uda nam się ich wymyć" - mówi rzeczniczka Marianne H. Gravely. "Jedyny sposób, żeby się ich pozbyć, to ugotowanie kurczaka w wysokiej temperaturze" - dodaje.

Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna