5 błędów, które popełnia większość z nas gotując makaron

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Kulinarne wskazówki

Obraz
© iStock.com

Może się wydawać, że nie ma nic prostszego od przygotowania makaronu. Nic bardziej mylnego. Ugotowanie perfekcyjnego spaghetti czy penne to sztuka. Wiele osób popełnia proste błędy. Oto kilka wskazówek, by makaron za każdym razem się udał.

/ 5Dopasuj kształt do sosu

Obraz
© Shutterstock.com

Fusilli, czyli świderki, sprawdzą się w potrawach, które można odgrzać, a także sosach  -  zarówno lekkich, warzywnych, jak i tych cięższych z mięsem. Penne jest idealny do zup, sosów i sałatek. Często staje się składnikiem zapiekanek i dań z owocami morza. Makaron tagliatelle najlepiej smakuje z różnego rodzaju sosami  - bolońskim, carbonara czy grzybowym. Często jest stosowany jako zamiennik makaronu spaghetti, ale wyśmienicie sprawdza się także w połączeniu z kremowymi, bezmięsnymi sosami. Cannelloni to włoski makaron, który kształtem przypomina rurki. Został stworzony, by go nadziewać.

/ 5Czas gotowania

Obraz
© iStock.com

Czas gotowania zależy od grubości oraz rodzaju makaronu. Świeży makaron oczywiście gotuje szybciej niż suchy. Zawsze wrzucaj makaron do wrzącej wody. Na każde 100 g makaronu, potrzebujemy dokładnie 1 litr wody i pół łyżeczki soli. Suchy, cienki makaron pszenny - czyli najpopularniejsze świderki czy muszelki - gotuje się od 6 do 9 minut. Z kolei gruby makaron pszenny, taki jak penne czy spaghetti od 12 do 15 minut. Świeży makaron jajeczny gotuje się od 3 do 5 minut.

/ 5Nie dolewaj oleju i nie przelewaj wodą

Obraz
© Shutterstock.com

Chcąc gotować - wydawać by się mogło - we włoskim stylu często Polacy dolewają oliwy do gotującego się makaronu. Dodawanie oleju lub oliwy do wody, w której gotujemy makaron, jest błędem, ponieważ olej "okleja" makaron i nie pozwala mu się ładnie wymieszać z sosem, a przecież nie o to nam chodzi. Niepotrzebne przelewamy również ugotowany makaron zimną wodą. Makaron ugotowany al dente zachowuje idealną strukturę bez potrzeby "hartowania" go zimną wodą. Wraz z sosami smakuje wtedy wyśmienicie. Wyjątkiem jest jednak sytuacja, kiedy przygotowujemy sałatkę makaronową i zależy nam na tym, aby produkt był miękki i świeży. Zimna woda wydłuży bowiem czas, przez który pozostanie jędrny i smaczny.

/ 5Al dente, czyli jak?

Obraz
© Pixabay.com

Aby ugotować makaron idealnie "al dente" (czyli po polsku "na ząb"), gotujemy go minutę krócej, niż zaleca producent. Na dwie minuty przed końcem gotowania należy spróbować, czy makaron jest gotowy. Gdy makaron jest już gotowy, zanim wylejesz z garnka wodę, odlejmy odrobinę do kubka. Można ją potem wykorzystać do sosu, który połączymy z makaronem. Następnie pozostaje już tylko odcedzenie nitek w durszlaku i gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane