5 błędów, które popełnia większość z nas gotując makaron
Kulinarne wskazówki
Może się wydawać, że nie ma nic prostszego od przygotowania makaronu. Nic bardziej mylnego. Ugotowanie perfekcyjnego spaghetti czy penne to sztuka. Wiele osób popełnia proste błędy. Oto kilka wskazówek, by makaron za każdym razem się udał.
Dopasuj kształt do sosu
Fusilli, czyli świderki, sprawdzą się w potrawach, które można odgrzać, a także sosach - zarówno lekkich, warzywnych, jak i tych cięższych z mięsem. Penne jest idealny do zup, sosów i sałatek. Często staje się składnikiem zapiekanek i dań z owocami morza. Makaron tagliatelle najlepiej smakuje z różnego rodzaju sosami - bolońskim, carbonara czy grzybowym. Często jest stosowany jako zamiennik makaronu spaghetti, ale wyśmienicie sprawdza się także w połączeniu z kremowymi, bezmięsnymi sosami. Cannelloni to włoski makaron, który kształtem przypomina rurki. Został stworzony, by go nadziewać.
Czas gotowania
Czas gotowania zależy od grubości oraz rodzaju makaronu. Świeży makaron oczywiście gotuje szybciej niż suchy. Zawsze wrzucaj makaron do wrzącej wody. Na każde 100 g makaronu, potrzebujemy dokładnie 1 litr wody i pół łyżeczki soli. Suchy, cienki makaron pszenny - czyli najpopularniejsze świderki czy muszelki - gotuje się od 6 do 9 minut. Z kolei gruby makaron pszenny, taki jak penne czy spaghetti od 12 do 15 minut. Świeży makaron jajeczny gotuje się od 3 do 5 minut.
Nie dolewaj oleju i nie przelewaj wodą
Chcąc gotować - wydawać by się mogło - we włoskim stylu często Polacy dolewają oliwy do gotującego się makaronu. Dodawanie oleju lub oliwy do wody, w której gotujemy makaron, jest błędem, ponieważ olej "okleja" makaron i nie pozwala mu się ładnie wymieszać z sosem, a przecież nie o to nam chodzi. Niepotrzebne przelewamy również ugotowany makaron zimną wodą. Makaron ugotowany al dente zachowuje idealną strukturę bez potrzeby "hartowania" go zimną wodą. Wraz z sosami smakuje wtedy wyśmienicie. Wyjątkiem jest jednak sytuacja, kiedy przygotowujemy sałatkę makaronową i zależy nam na tym, aby produkt był miękki i świeży. Zimna woda wydłuży bowiem czas, przez który pozostanie jędrny i smaczny.
Al dente, czyli jak?
Aby ugotować makaron idealnie "al dente" (czyli po polsku "na ząb"), gotujemy go minutę krócej, niż zaleca producent. Na dwie minuty przed końcem gotowania należy spróbować, czy makaron jest gotowy. Gdy makaron jest już gotowy, zanim wylejesz z garnka wodę, odlejmy odrobinę do kubka. Można ją potem wykorzystać do sosu, który połączymy z makaronem. Następnie pozostaje już tylko odcedzenie nitek w durszlaku i gotowe.