Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki
Morwa biała jest ceniona w fitoterapii i medycynie konwencjonalne. Do Polski została przywieziona już latach pięćdziesiątych i służyła jako przysmak dla jedwabników.Jednak dopiero po latach doceniono jej właściwości. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. Picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera.
Morwa biała jest ceniona w fitoterapii i medycynie konwencjonalnej. Do Polski została przywieziona już latach pięćdziesiątych i służyła jako przysmak dla jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. Picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera.
Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów – zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.
Owoc zawiera także salicylany, czyli substancje, które występują w aspirynie. Działa więc przeciwgorączkowo oraz przeciwzapalnie. Wyciąg z tego owocu ma zastosowanie także w kosmetologii. W Chinach jest jednym ze składników kosmetyków do wybielania cery. W Polsce nie ma problemu z zakupem morwy białej. Można ją dostać niemal w każdej postaci, od świeżych owoców, po herbatki i suplementy diety.