Ciasto owocowe
- jeżyny - 40 dag
- czarne jagody - 40 dag
- maliny - 40 dag
- czerwone porzeczki - 30 dag
- jajka - 7 szt.
- masło - 30 dag
- cynamon
- cukier - 30 dag
- mąka - 30 dag
- cukier waniliowy - 1 torebka
- skórka z cytryny
- proszek do pieczenia - 1 torebka
- kremówka - 25 dag
Wszystkie owoce oczyścić, opłukać, odsączyć. Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz otartą skówką z cytryny na puszystą masę. Podczas ucierania wbić kolejno jajka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, jeszcze raż dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Nasmarować dobrze tluszczem blache, wysypać tartą bułką. Rozwałkowac ciasto na blasze, wyrównać powierzchnię. Obłożyć placek 3/4 owoców, wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika. Pieć 25 min w temp 200 C. Wyjąć, odłożyć do całkowitego przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Podczas ubijania wsypać łyżeczkę cynamonu. Placek obłożyć resztą owoców. Podawać z bitą śmietaną
Przepis dodał użytkownik dariafab
Podziel się opinią
Komentarze