Trwa ładowanie...

Mięsne roladki, czyli niebanalny pomysł na bożonarodzeniowy obiad

Mięsne roladki to świetny pomysł nie tylko na smaczny, ale i efektowny obiad. Można je robić zarówno z drobiu, jak i z wieprzowiny czy wołowiny. Jeśli przygotujemy ich więcej, nie musimy się martwić, że zostaną albo trzeba je podgrzewać – doskonale smakują również na zimno na kanapkach. Nadzienie do mięsnych roladek można wykonać z najróżniejszych produktów – od rozmaitych warzyw, poprzez orzechy, suszone owoce czy sery, aż po grzyby czy inny rodzaj mięsa lub wędliny.

Mięsne roladki to idealny pomysł na odświętny obiad Mięsne roladki to idealny pomysł na odświętny obiad Źródło: Adobe Stock, fot: ©Kamila Cyganek - stock.adobe.com
d1uywhu
d1uywhu

Wybrane mięso rozbijamy tłuczkiem, nakładamy na nie dowolny farsz, zwijamy w roladkę i związujemy nitką albo spinamy wykałaczką. Potem już tylko roladki dusimy, pieczemy albo smażymy i mamy fantastyczne danie, którego nie powstydziłby się żaden szef kuchni. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na wyjątkowe mięsne roladki, które z pewnością zachwycą waszych bliskich zgromadzonych na bożonarodzeniowym obiedzie.

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe rozpływają się w ustach, gdy są odpowiednio przygotowane. Wbrew pozorom wcale nie jest to bardzo skomplikowane zadanie. Najczęściej podaje się je z ziemniakami albo kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty.

Składniki:

  • 1 kg dobrej jakości mięsa wołowego – najlepiej z polędwicy,
  • 1 duża cebula,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 3 kiszone ogórki,
  • musztarda dijon,
  • sól i pieprz,
  • kilka łyżek oleju,
  • łyżeczka mąki.
d1uywhu

Przygotowanie:

  1. Mięso kroimy na kotlety, które potem rozbijamy na cienko. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Z jeden strony każdego kotleta rozsmarowujemy musztardę.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Boczek oraz ogórki kroimy w cienkie słupki. Na mięsie i musztardzie układamy po jednej stronie cebulę, boczek i ogórek. Ciasno zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką.
  3. W głębokiej patelni albo w brytfance rozgrzewamy olej, obsmażamy zrazy ze wszystkich stron aż nabiorą ciemno-brązowego koloru. Potem zalewamy je wodą tak, by przykryć mięso.
  4. Wszystko dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 80 minut, dolewając wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Po tym czasie zrazy wyjmujemy z sosu, który potem doprawiamy według uznania i zaprawiamy mąką rozrobioną z niewielką ilością wody.

Zrób sobie detoks przed Sylwestrem

Rolada z szynki nadziewana pesto i suszonymi pomidorami

Roladę piecze się w całości, a kroi dopiero przed podaniem. Świetna zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak i na zimno na kanapki. Pięknie się prezentuje i wybornie smakuje.

d1uywhu

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 40 dag szynki mielonej,
  • 100 g suszonych pomidorów,
  • 100 g zielonego pesto z bazylią,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Przygotowanie:

  1. Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż, ale nie do końca, czyli tak, by po jej rozłożeniu powstał jeden duży płat mięsny. Całość rozbijamy tłuczkiem do mięsa tak, by mięso osiągnęło grubość ok. 1 cm. Solimy i pieprzymy po obu stronach.
  2. Płat szynki smarujemy cienko pesto. Resztę pesto łączymy z mięsem mielonym, które doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy na płacie szynki jako drugą warstwę. Na to układamy pokrojone w paski suszone pomidory.
  3. Całość ciasno zwijamy w roladę i przewiązujemy spożywczą nicią. Oliwę mieszamy z ziołami. Surową roladę dokładnie smarujemy powstałą marynatą i zostawiamy w lodówce na całą noc.
  4. Potem pieczemy przez ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
d1uywhu

Roladki z piersi z kurczaka z rukolą i serkiem śmietankowym

Pierś z kurczaka jest idealnym rodzajem mięsa na roladki. Przygotowuje się je bardzo szybko, a smakują naprawdę wyśmienicie. Najlepiej podawać je z surówką np. z kapusty pekińskiej i ulubioną kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 7 łyżek śmietany kremówki,
  • 200 g sera topionego śmietankowego,
  • 70 g rukoli,
  • kilka sztuk pomidorów suszonych z oliwy,
  • olej do smażenia,
  • 1 szkl. wody albo bulionu,
  • sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa.
d1uywhu

Przygotowanie:

  1. W niewielkim garnku mieszamy śmietanę z serem. Podgrzewamy do momentu aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy pokrojone w cienkie paseczki pomidory. Rukolę myjemy i dokładamy do sosu.
  2. Wszystko razem dusimy kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowany sos odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Piersi z kurczaka myjemy i dzielimy na pojedyncze połówki. Od grubszej części nacinamy nożem tak, by powstały kieszonki. Do środka wkładamy przygotowane wcześniej nadzienie i spinamy wykałaczkami.
  4. Obsypujemy kurczaka solą, pieprzem i papryką, a potem podsmażamy z każdej strony na gorącym tłuszczu do zrumienienia. Potem lekko podlewamy wodą i dusimy ok. 15 minut, przewracając co jakiś czas.

Roladki z karkówki

Karkówka należy do mięs, które nawet po usmażeniu są wilgotne i soczyste. Roladki z niej doskonale smakują z gotowanymi lub grillowanymi warzywami.

d1uywhu

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej, 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
  • 300 g pieczarek,
  • 8 plastrów żółtego sera,
  • 2 cebule,
  • 50 ml ketchupu pikantnego,
  • 250 ml konfitury z żurawiny,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • ząbek czosnku,
  • jajko.

Przygotowanie:

  1. Karkówkę kroimy na plastry, które delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy je solą i pieprzem z obu stron.
  2. Pieczarki czyścimy i kroimy w kostkę. Jedną cebulę również siekamy w drobną kosteczkę. Podsmażamy wszystko na niewielkiej ilości oleju i doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Siekamy drugą cebulę i mieszamy ją z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Masę dokładnie wyrabiamy, by składniki dobrze się ze sobą połączyły.
  4. Na plastrach karkówki rozsmarowujemy mięsną masę, podsmażone pieczarki oraz plaster sera. Zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką.
  5. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Ketchup mieszamy z żurawiną i polewamy nim roladki.
  6. Wstawiamy na godzinę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. W połowie pieczenia roladki przekręcamy na drugą stronę i polewamy sosem, który wytworzył się w trakcie pieczenia.
d1uywhu

Roladki z puree z selera w wiśniowym sosie

Zaskakujące połączenia smaków z pewnością spodobają się każdemu, kto lubi eksperymenty kulinarne. Danie jest wykwintne i rzadko spotykane, więc jeśli chcemy wykazać się w czasie Świąt, będzie ono idealnym wyborem.

Składniki roladek:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 łyżki sera pleśniowego niebieskiego,
  • 1 łyżka masła,
  • olej,
  • przyprawa do grilla,
  • sól i pieprz.

Składniki puree selerowego:

  • 3 średnie selery korzeniowe,
  • 1 łyżka masła,
  • odrobina soku z cytryny,
  • 2 szkl. mleka,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa i imbir.

Składniki sosu wiśniowego:

  • 2 szkl. mrożonych wiśni lub wiśni z wiśniówki,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • 4 goździki,
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka dzielimy na połówki. Każdą z nich rozbijamy tłuczkiem. Z obu stron posypujemy solą i pieprzem.
  2. W miseczce mieszamy ser, masło, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy pieprzem.
  3. Rozkładamy plastry szynki, na niej układamy pierś z kurczaka i smarujemy farszem serowo-ziołowym. Zwijamy ciasno w roladki i spinamy wykałaczkami. Skrapiamy je olejem i grillujemy przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas przewracając i ponownie skrapiając olejem.
  4. W garnku umieszczamy selery pokrojone w kostkę. Zalewamy je mlekiem i dodajemy nieco soku z cytryny. Gotujemy do miękkości, a następnie wyjmujemy z garnka. Dodajemy do nich masło i przyprawy, a następnie dokładnie miksujemy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodajemy odpowiednią ilość mleka, w którym gotowaliśmy selera.
  5. Do rondelka wrzucamy wiśnie, miód, cynamon i goździki. Doprowadzamy do wrzenia i odparowujemy. Możemy dodać nieco wina. Sos zagęszczamy łyżeczką mąki wymieszaną z odrobiną wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Roladki podajemy z sosem wiśniowym i puree selerowym.

Mięsne roladki to idealny pomysł na odświętny obiad. Możemy pójść w klasyczne lub nowoczesne połączenia. W farszu świetnie sprawdzi się szpinak z serem feta, ale też ser żółty z papryką i ogórkiem. Roladki można piec w piekarniku, smażyć na patelni, dusić albo grillować. W każdej postaci będą doskonale smakować i z pewnością zachwycą naszych gości, a nawet nas samych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1uywhu
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1uywhu
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj