Mięsne roladki, czyli niebanalny pomysł na bożonarodzeniowy obiad
Mięsne roladki to świetny pomysł nie tylko na smaczny, ale i efektowny obiad. Można je robić zarówno z drobiu, jak i z wieprzowiny czy wołowiny. Jeśli przygotujemy ich więcej, nie musimy się martwić, że zostaną albo trzeba je podgrzewać – doskonale smakują również na zimno na kanapkach. Nadzienie do mięsnych roladek można wykonać z najróżniejszych produktów – od rozmaitych warzyw, poprzez orzechy, suszone owoce czy sery, aż po grzyby czy inny rodzaj mięsa lub wędliny.
Wybrane mięso rozbijamy tłuczkiem, nakładamy na nie dowolny farsz, zwijamy w roladkę i związujemy nitką albo spinamy wykałaczką. Potem już tylko roladki dusimy, pieczemy albo smażymy i mamy fantastyczne danie, którego nie powstydziłby się żaden szef kuchni. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na wyjątkowe mięsne roladki, które z pewnością zachwycą waszych bliskich zgromadzonych na bożonarodzeniowym obiedzie.
Zrazy wołowe
Zrazy wołowe rozpływają się w ustach, gdy są odpowiednio przygotowane. Wbrew pozorom wcale nie jest to bardzo skomplikowane zadanie. Najczęściej podaje się je z ziemniakami albo kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty.
Składniki:
- 1 kg dobrej jakości mięsa wołowego – najlepiej z polędwicy,
- 1 duża cebula,
- 150 g wędzonego boczku,
- 3 kiszone ogórki,
- musztarda dijon,
- sól i pieprz,
- kilka łyżek oleju,
- łyżeczka mąki.
Przygotowanie:
- Mięso kroimy na kotlety, które potem rozbijamy na cienko. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Z jeden strony każdego kotleta rozsmarowujemy musztardę.
- Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Boczek oraz ogórki kroimy w cienkie słupki. Na mięsie i musztardzie układamy po jednej stronie cebulę, boczek i ogórek. Ciasno zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką.
- W głębokiej patelni albo w brytfance rozgrzewamy olej, obsmażamy zrazy ze wszystkich stron aż nabiorą ciemno-brązowego koloru. Potem zalewamy je wodą tak, by przykryć mięso.
- Wszystko dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 80 minut, dolewając wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Po tym czasie zrazy wyjmujemy z sosu, który potem doprawiamy według uznania i zaprawiamy mąką rozrobioną z niewielką ilością wody.
Zrób sobie detoks przed Sylwestrem
Rolada z szynki nadziewana pesto i suszonymi pomidorami
Roladę piecze się w całości, a kroi dopiero przed podaniem. Świetna zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak i na zimno na kanapki. Pięknie się prezentuje i wybornie smakuje.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej,
- 40 dag szynki mielonej,
- 100 g suszonych pomidorów,
- 100 g zielonego pesto z bazylią,
- sól i pieprz do smaku,
- ¼ szkl. oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Przygotowanie:
- Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż, ale nie do końca, czyli tak, by po jej rozłożeniu powstał jeden duży płat mięsny. Całość rozbijamy tłuczkiem do mięsa tak, by mięso osiągnęło grubość ok. 1 cm. Solimy i pieprzymy po obu stronach.
- Płat szynki smarujemy cienko pesto. Resztę pesto łączymy z mięsem mielonym, które doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy na płacie szynki jako drugą warstwę. Na to układamy pokrojone w paski suszone pomidory.
- Całość ciasno zwijamy w roladę i przewiązujemy spożywczą nicią. Oliwę mieszamy z ziołami. Surową roladę dokładnie smarujemy powstałą marynatą i zostawiamy w lodówce na całą noc.
- Potem pieczemy przez ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Roladki z piersi z kurczaka z rukolą i serkiem śmietankowym
Pierś z kurczaka jest idealnym rodzajem mięsa na roladki. Przygotowuje się je bardzo szybko, a smakują naprawdę wyśmienicie. Najlepiej podawać je z surówką np. z kapusty pekińskiej i ulubioną kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 7 łyżek śmietany kremówki,
- 200 g sera topionego śmietankowego,
- 70 g rukoli,
- kilka sztuk pomidorów suszonych z oliwy,
- olej do smażenia,
- 1 szkl. wody albo bulionu,
- sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
- W niewielkim garnku mieszamy śmietanę z serem. Podgrzewamy do momentu aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy pokrojone w cienkie paseczki pomidory. Rukolę myjemy i dokładamy do sosu.
- Wszystko razem dusimy kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowany sos odstawiamy do przestygnięcia.
- Piersi z kurczaka myjemy i dzielimy na pojedyncze połówki. Od grubszej części nacinamy nożem tak, by powstały kieszonki. Do środka wkładamy przygotowane wcześniej nadzienie i spinamy wykałaczkami.
- Obsypujemy kurczaka solą, pieprzem i papryką, a potem podsmażamy z każdej strony na gorącym tłuszczu do zrumienienia. Potem lekko podlewamy wodą i dusimy ok. 15 minut, przewracając co jakiś czas.
Roladki z karkówki
Karkówka należy do mięs, które nawet po usmażeniu są wilgotne i soczyste. Roladki z niej doskonale smakują z gotowanymi lub grillowanymi warzywami.
Składniki:
- 500 g karkówki wieprzowej, 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
- 300 g pieczarek,
- 8 plastrów żółtego sera,
- 2 cebule,
- 50 ml ketchupu pikantnego,
- 250 ml konfitury z żurawiny,
- sól, pieprz, majeranek,
- ząbek czosnku,
- jajko.
Przygotowanie:
- Karkówkę kroimy na plastry, które delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy je solą i pieprzem z obu stron.
- Pieczarki czyścimy i kroimy w kostkę. Jedną cebulę również siekamy w drobną kosteczkę. Podsmażamy wszystko na niewielkiej ilości oleju i doprawiamy solą i pieprzem.
- Siekamy drugą cebulę i mieszamy ją z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Masę dokładnie wyrabiamy, by składniki dobrze się ze sobą połączyły.
- Na plastrach karkówki rozsmarowujemy mięsną masę, podsmażone pieczarki oraz plaster sera. Zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką.
- Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Ketchup mieszamy z żurawiną i polewamy nim roladki.
- Wstawiamy na godzinę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. W połowie pieczenia roladki przekręcamy na drugą stronę i polewamy sosem, który wytworzył się w trakcie pieczenia.
Roladki z puree z selera w wiśniowym sosie
Zaskakujące połączenia smaków z pewnością spodobają się każdemu, kto lubi eksperymenty kulinarne. Danie jest wykwintne i rzadko spotykane, więc jeśli chcemy wykazać się w czasie Świąt, będzie ono idealnym wyborem.
Składniki roladek:
- 1 pierś z kurczaka,
- 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 2 łyżki sera pleśniowego niebieskiego,
- 1 łyżka masła,
- olej,
- przyprawa do grilla,
- sól i pieprz.
Składniki puree selerowego:
- 3 średnie selery korzeniowe,
- 1 łyżka masła,
- odrobina soku z cytryny,
- 2 szkl. mleka,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa i imbir.
Składniki sosu wiśniowego:
- 2 szkl. mrożonych wiśni lub wiśni z wiśniówki,
- 4 łyżki miodu,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 4 goździki,
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka dzielimy na połówki. Każdą z nich rozbijamy tłuczkiem. Z obu stron posypujemy solą i pieprzem.
- W miseczce mieszamy ser, masło, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy pieprzem.
- Rozkładamy plastry szynki, na niej układamy pierś z kurczaka i smarujemy farszem serowo-ziołowym. Zwijamy ciasno w roladki i spinamy wykałaczkami. Skrapiamy je olejem i grillujemy przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas przewracając i ponownie skrapiając olejem.
- W garnku umieszczamy selery pokrojone w kostkę. Zalewamy je mlekiem i dodajemy nieco soku z cytryny. Gotujemy do miękkości, a następnie wyjmujemy z garnka. Dodajemy do nich masło i przyprawy, a następnie dokładnie miksujemy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodajemy odpowiednią ilość mleka, w którym gotowaliśmy selera.
- Do rondelka wrzucamy wiśnie, miód, cynamon i goździki. Doprowadzamy do wrzenia i odparowujemy. Możemy dodać nieco wina. Sos zagęszczamy łyżeczką mąki wymieszaną z odrobiną wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Roladki podajemy z sosem wiśniowym i puree selerowym.
Mięsne roladki to idealny pomysł na odświętny obiad. Możemy pójść w klasyczne lub nowoczesne połączenia. W farszu świetnie sprawdzi się szpinak z serem feta, ale też ser żółty z papryką i ogórkiem. Roladki można piec w piekarniku, smażyć na patelni, dusić albo grillować. W każdej postaci będą doskonale smakować i z pewnością zachwycą naszych gości, a nawet nas samych.