5 przysmaków z… oranżadą. Oryginalne przepisy na obiad i deser
Po ten gazowany napój orzeźwiający często sięgamy z sentymentu, ponieważ kojarzy nam się z czasami dzieciństwa. Problem w tym, że skład oranżady pozostawia zwykle sporo do życzenia, dlatego w spożywaniu tego typu produktów warto zachować umiar. Od czasu do czasu możemy wykorzystać ją jednak do przygotowania pysznego deseru, a nawet… obiadu.
Żeberka w oranżadzie
Nie da się ukryć, że żeberka wieprzowe to specjał dość tłusty i kaloryczny, ale wciąż cieszą się dużą popularnością w polskiej kuchni – są cenione za soczystość, delikatność i walory smakowe. Można je przyrządzić na wiele sposobów, choćby z dodatkiem… białej oranżady, która nada przysmakowi przyjemnej chrupkości.
Zadanie jest proste. Kilogram mięsistych, jasnoczerwonych żeberek dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze porcje (każda powinna mieć 1-2 kostki). Następnie zrumieniamy je na rozgrzanym oleju rzepakowych (z każdej strony), po czym dodajemy masło (50 g), przeciśnięty przez praskę czosnek (3-4 ząbki), keczup (5-6 łyżek), sos sojowy (pół szklanki) oraz oranżadę (¾ szklanki). Doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką i dusimy na małym ogniu przez 20-25 minut. Tak przyrządzone żeberka świetnie smakują zarówno na ciepło (sprawdzą się jako danie obiadowe, np. z pieczonymi ziemniakami), jak i zimno (np. ze świeżym pieczywem).
Ciasto czekoladowe z oranżadą
Szukasz prostego przepisu na smaczne i puszyste ciasto, którym będą zajadali się wszyscy domownicy? Oto ciekawa propozycja, oczywiście z dodatkiem oranżady, najlepiej czerwonej.
Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem
Mąkę pszenną (2 szklanki) mieszamy z cukrem (szklanka), kakao (4 łyżki) oraz proszkiem do pieczenia (2 łyżeczki). Rozpuszczamy masło (200 g), dodajemy do niego jajka (3) i miksujemy, powoli dolewając oranżadę (szklanka). Gdy uzyskamy jednolitą masę dosypujemy stopniowo mąkę z dodatkami, cały czas miksując. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę (pół szklanki) i posiekane orzechy włoskie (4-5 łyżek), mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 50-60 minut do nagrzanego piekarnika (temperatura 180 st). Po wyjęciu i przestudzeniu oblewamy polewą z gorzkiej czekolady.
Pierś z kurczaka w oranżadzie
Drobiowa pierś jest produktem nie tylko stosunkowo tanim, ale także bardzo uniwersalnym, doskonale znoszącym różne formy obróbki i rozmaite dodatki, także oranżadę. Jak przygotować soczysty i pyszny kawałek mięsa w stylu azjatyckim?
Na początku pierś z kurczaka (około kilogram) nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym (100 ml), po czym obkładamy kilkoma łodygami trawy cytrynowej. Zostawiamy na 4-5 godzin w lodówce, a następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, zalewamy białą oranżadą (ok. 300 ml) i pieczemy 80-90 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st, co pewien czas polewając pierś powstałym płynem. Serwujemy ją z frytkami, np. z batatów.
Naleśniki z oranżadą
Naleśniki to świetny pomysł na lunch, obiad czy kolację. Jeśli lubimy eksperymenty kulinarne warto przekonać się, jak smakuje naleśnikowe ciasto przygotowane z dodatkiem kolorowej oranżady.
Mąkę pszenną (szklanka), mleko (szklanka), oranżadę (pół szklanki), dwa jajka (powinny mieć temperaturę pokojową), trzy łyżki roztopionego masła oraz szczyptę soli miksujemy na gładką masę (powinna spływać z łyżki, ale jednocześnie pokrywać jej powierzchnię). Naleśniki najlepiej smażyć na specjalnie przeznaczonej do nich patelni, płaskiej i szybko się nagrzewającej. Serwujemy je z tradycyjnym farszem z twarogu, cukru waniliowego i rodzynków, ewentualnie dżemem owocowym lub nutellą.
Galaretka z oranżady
Masz ochotę na prosty i smaczny deser? Wypróbuj jak pyszna jest galaretka przygotowana na bazie oranżady, najlepiej białej.
Żelatynę (2 łyżki) wsypujemy do zimniej wody (pół szklanki), po czym zagotowujemy, by się rozpuściła. Jeszcze gorącą wlewamy do podgrzanej oranżady (2 szklanki), mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec przelewamy do pucharków, dodajemy ulubione owoce (borówki, winogrona, pokrojone banany, cząstki mandarynek) i umieszczamy w lodówce, aż do zastygnięcia. Galaretkę podajemy z bitą śmietaną (wystarczy ubić 500 ml śmietany kremówki z 2 łyżeczkami cukru waniliowego).