Kapusta i jej odmiany. Jak wybrać najlepszą?

Kapusta to jedno z najbardziej popularnych na całym świecie warzyw. Odmian i gatunków jest mnóstwo, ale wszystkie łączy jedno: każdy gatunek kapusty zawiera mnóstwo bardzo zdrowych substancji, w tym przede wszystkim witaminy C. Do rodziny kapustnych należy prawie 40 gatunków roślin, w kuchni wykorzystywane są praktycznie wszystkie. Przedstawmy te najbardziej popularne.

KapustaJaką odmianę kapusty wybrać?
Źródło zdjęć: © 123RF

Biała kapusta

Biała kapusta jest w Polsce najbardziej popularna. Zawiera mnóstwo błonnika, witaminy C, witaminy A oraz żelaza, wapnia i potasu. Kapusta biała jest także niskokaloryczna, więc stosowana jest praktycznie wszystkich dietach. Potraw z białej kapusty jest mnóstwo. Możemy ją dodawać do surówek, przygotowywać zupy, dusić, a także kisić. Z kapusty zrobimy polskie tradycyjne potrawy: gołąbki, bigos czy kapuśniak.

Kapusta włoska

Włoska kapusta jest bardziej delikatna niż biała i czerwona. Ma cienkie, pomarszczone liście, o charakterystycznej ciemnozielonej barwie. Jest lekko słodkawa i tak, jak inne gatunki, niskokaloryczna. Jest również bogata w witaminę C oraz witaminę K. Kapusta ta idealnie nadaje się na zupę czy gołąbki, ale również możemy z niej zrobić pyszne kotlety warzywne. Trochę mniej nadaje się do surówek, bo nie jest tak soczysta jak kapusta biała czy czerwona.

Kapusta czerwona

Mniejsza od białej, czerwona kapusta jest bardzo zwarta i ma bardzo charakterystyczny kolor. Fioletowa główka mocno farbuje, więc może być używana jako naturalny barwnik spożywczy. Oprócz mnóstwa witamin z grup A, C, B czy K zawiera fosfor, wapń, magnez i siarka. Antocyjany z kolei, których w czerwonej kapuście jest bardzo dużo, to znakomite antyoksydanty, niszczące wolne rodniki. Z kapusty czerwonej możemy przygotowywać takie same potrawy jak z kapusty białej. W kuchni śląskiej bardzo popularna jest kapusta duszona, gołąbki z tej kapusty również są bardzo popularne w niektórych regionach Polski. Znakomita jest również kiszona czerwona kapusta, różniąca się smakiem od najbardziej popularnej, "zwykłej" kapusty kiszonej.

Kapusta pekińska

Jedna z najdelikatniejszych kapust - pekińska - jest wyjątkowo łagodna w smaku, idealnie więc nadaje się do łączenia z innymi warzywami w surówkach czy sałatkach. Zawiera, tak jak inne gatunki kapusty, mnóstwo witamin i mikroelementów. Ma wydłużony kształt i jest mniej zwarta niż kapusta biała. Bez kapusty pekińskiej nie przygotujemy wielu dań kuchni orientalnej: chińskiej, tajskiej czy koreańskiej. W Korei właśnie z kapusty pekińskiej robi się narodową potrawę, czyli kimchi. To nic innego, jak fermentowana kapusta z dodatkiem innych warzyw oraz sporej ilości ostrego chili. Znakomicie nadaje się do surówek, sałatek, a także do dań typu stir fry, czyli szybko smażonych, bo nie potrzebuje długiej obróbki cieplnej.

Pak choi

I na koniec zdobywająca coraz większą popularność w Polsce kapusta pak choi. Zdecydowanie różni się ona od innych gatunków. Ma luźne liście i bardzo grube ogonki liściowe. I liście, i ogonki są jadalne. Pak choi jest bardzo bogata w witaminy i żelazo. Zazwyczaj smaży się ją, dusi lub gotuje. Na surowo jest praktycznie pozbawiona smaku. Idealnymi dodatkami do tej kapusty są: sos sojowy, świeży imbir i chili. Krótko duszona w lekkim sosie sojowym jest chyba najbardziej popularnym zielonym dodatkiem do dań w Chinach.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód