Pod żadnym pozorem nie dodawaj mleka do kawy. To duży błąd
Latte, cappuccino, espresso con panna, klasyczna kawa biała. Trudno oprzeć się kawie w takiej postaci. To duży błąd. Pod żadnym pozorem nie dodawaj mleka do kawy – to nie przysłuży się twojemu zdrowiu.
Kawa i jej dobroczynne działanie
Przez lata mówiono o kawie w kontekście kofeiny – tej osławionej substancji, która pobudza, ale rzekomo ma zgubny wpływ na serce i układ krążenia, a dodatkowo silnie uzależnia. Na szczęście ten mit odszedł w niepamięć.
W rzeczywistości kawa, a raczej zawarta w niej kofeina, choć pobudza ośrodek nerwowy, to wpływa pozytywnie na koncentrację, usprawnia mózg, poprawia pamięć długotrwałą i zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera. Stymuluje produkcję serotoniny, więc jest skuteczną bronią w walce z depresją.
Dwie filiżanki kawy dziennie wspomagają układ krążenia, chronią przed zawałem i poprawiają humor, bo przecież nic tak dobrze nie smakuje jak kawa o poranku.
Dlaczego nie powinniśmy pić kawy z mlekiem
Pod żadnym pozorem nie dodawaj mleka do kawy
- Choć kawa z mlekiem smakuje pysznie i znajdzie się wielu obrońców gorącego napoju w takiej postaci, to nikogo nie zdziwi fakt, że pod względem dietetycznym taki wybór nie jest dobry. Kawa i herbata bez żadnych dodatków mają 0 kCal, ale już 50 ml pełnotłustego mleka sprawia, że wartość naporu szybuje do 50 kCal. Niedużo? Owszem, ale w skali dobowej perspektywa może się zmienić.
- Kolejnym powodem do zrezygnowania z mleka w kawie jest osłabienie jej działania – dotyczy to zwłaszcza miłośników kawy z mlekiem. Rozwodniona mlekiem kawa sprawi, że dobroczynne właściwości kofeiny nie będą miały prawa zadziałać. Kawa to bogactwo przeciwutleniaczy.
- Niestety mleko, czy raczej wapń w nim zawarty, może zmniejszać ich biodostępność. Jeśli więc zależy nam na dobrodziejstwie antyoksydantów, zrezygnujmy z mleka w kawie oraz w herbacie, bo również ona zawiera wiele przeciwutleniaczy.
- Mleko sprawia, że kawa staje się ciężkostrawna – kwasy zawarte w kawie reagują z białkami z mleka, utrudniając trawienie. Dodatkowo, nie od dziś wiadomo, że i białka, i cukier mleczny nie są sojusznikami naszego zdrowia.
Zobacz także: