Pod żadnym pozorem nie dodawaj mleka do kawy. To duży błąd

Latte, cappuccino, espresso con panna, klasyczna kawa biała. Trudno oprzeć się kawie w takiej postaci. To duży błąd. Pod żadnym pozorem nie dodawaj mleka do kawy – to nie przysłuży się twojemu zdrowiu.

Kawa z mlekiemPod żadnym pozorem nie dodawaj mleka do kawy
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Kawa i jej dobroczynne działanie

Przez lata mówiono o kawie w kontekście kofeiny – tej osławionej substancji, która pobudza, ale rzekomo ma zgubny wpływ na serce i układ krążenia, a dodatkowo silnie uzależnia. Na szczęście ten mit odszedł w niepamięć.

W rzeczywistości kawa, a raczej zawarta w niej kofeina, choć pobudza ośrodek nerwowy, to wpływa pozytywnie na koncentrację, usprawnia mózg, poprawia pamięć długotrwałą i zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera. Stymuluje produkcję serotoniny, więc jest skuteczną bronią w walce z depresją.

Dwie filiżanki kawy dziennie wspomagają układ krążenia, chronią przed zawałem i poprawiają humor, bo przecież nic tak dobrze nie smakuje jak kawa o poranku.

Dlaczego nie powinniśmy pić kawy z mlekiem

Pod żadnym pozorem nie dodawaj mleka do kawy

  1. Choć kawa z mlekiem smakuje pysznie i znajdzie się wielu obrońców gorącego napoju w takiej postaci, to nikogo nie zdziwi fakt, że pod względem dietetycznym taki wybór nie jest dobry. Kawa i herbata bez żadnych dodatków mają 0 kCal, ale już 50 ml pełnotłustego mleka sprawia, że wartość naporu szybuje do 50 kCal. Niedużo? Owszem, ale w skali dobowej perspektywa może się zmienić.
  2. Kolejnym powodem do zrezygnowania z mleka w kawie jest osłabienie jej działania – dotyczy to zwłaszcza miłośników kawy z mlekiem. Rozwodniona mlekiem kawa sprawi, że dobroczynne właściwości kofeiny nie będą miały prawa zadziałać. Kawa to bogactwo przeciwutleniaczy.
  3. Niestety mleko, czy raczej wapń w nim zawarty, może zmniejszać ich biodostępność. Jeśli więc zależy nam na dobrodziejstwie antyoksydantów, zrezygnujmy z mleka w kawie oraz w herbacie, bo również ona zawiera wiele przeciwutleniaczy.
  4. Mleko sprawia, że kawa staje się ciężkostrawna – kwasy zawarte w kawie reagują z białkami z mleka, utrudniając trawienie. Dodatkowo, nie od dziś wiadomo, że i białka, i cukier mleczny nie są sojusznikami naszego zdrowia.
Czarna kawa na tle ziaren kawy
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce