Jak szybko ugotować ziemniaki? Jeden prosty trik

Ziemniaki to nadal ulubiony dodatek do obiadu wielu Polaków. Nie wyobrażamy sobie bez nich posiłku, z chęcią jemy je polane masłem lub w postaci ziemniaczanego purée. Dodatek idealny do kotletów, gulaszu i innych polskich potraw.

Gotujące się ziemniakiJak szybko ugotować ziemniaki? Jeden prosty trik
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak szybko ugotować ziemniaki?

Problem pojawia się jednak wtedy, gdy chcemy ziemniaki ugotować szybko. A przecież łącznie z obraniem ich, pokrojeniem i odcedzeniem cały proces może zająć nawet ponad 40 minut. W porównaniu z ryżem, gotującym się około 15 minut, podobnie jak kaszą gryczaną czy jaglaną albo makaronem, który również gotuje się od 8 do 15 minut, to bardzo długo.

Jest na to kilka sposobów – między innymi krojenie ziemniaków w małą kostkę czy dodawanie do gotującej się wody sody oczyszczonej. Wiedzieliście o tym? My jednak przedstawiamy inny patent na gotowane ziemniaki podane do stołu w kilkanaście minut.

Puree ziemniaczane po włosku. Pyszny dodatek do obiadu

Jak szybko ugotować ziemniaki? Jeden prosty trik

Po obraniu ziemniaki zalewamy zimną wodą lub wrzucamy bezpośrednio do gotującego się wrzątku. Gdy jednak chcemy przyspieszyć ten proces, można zrobić to zupełnie inaczej.

Wystarczy obrać ziemniaki i pokroić je w nieduże kawałki, a następnie zalać... wrzątkiem. Zagotowanie wody w czajniku elektrycznym to kilka chwil, a ziemniaki dzięki niej będą ugotowane po około 5-10 minut. Proste, prawda?

Jest jeden minus tej metody. A mianowicie duże straty witamin – konkretnie witaminy C. Dlatego nie jest to najlepszy sposób na szybkie ugotowanie ziemniaków na co dzień. Gdy jednak czas goni, a głodni domownicy dobijają się do drzwi kuchni, ten patent może być warty wypróbowania.

Puree ziemniaczane w miseczce
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇