Jak szybko ugotować ziemniaki? Jeden prosty trik

Ziemniaki to nadal ulubiony dodatek do obiadu wielu Polaków. Nie wyobrażamy sobie bez nich posiłku, z chęcią jemy je polane masłem lub w postaci ziemniaczanego purée. Dodatek idealny do kotletów, gulaszu i innych polskich potraw.

Gotujące się ziemniakiJak szybko ugotować ziemniaki? Jeden prosty trik
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak szybko ugotować ziemniaki?

Problem pojawia się jednak wtedy, gdy chcemy ziemniaki ugotować szybko. A przecież łącznie z obraniem ich, pokrojeniem i odcedzeniem cały proces może zająć nawet ponad 40 minut. W porównaniu z ryżem, gotującym się około 15 minut, podobnie jak kaszą gryczaną czy jaglaną albo makaronem, który również gotuje się od 8 do 15 minut, to bardzo długo.

Jest na to kilka sposobów – między innymi krojenie ziemniaków w małą kostkę czy dodawanie do gotującej się wody sody oczyszczonej. Wiedzieliście o tym? My jednak przedstawiamy inny patent na gotowane ziemniaki podane do stołu w kilkanaście minut.

Puree ziemniaczane po włosku. Pyszny dodatek do obiadu

Jak szybko ugotować ziemniaki? Jeden prosty trik

Po obraniu ziemniaki zalewamy zimną wodą lub wrzucamy bezpośrednio do gotującego się wrzątku. Gdy jednak chcemy przyspieszyć ten proces, można zrobić to zupełnie inaczej.

Wystarczy obrać ziemniaki i pokroić je w nieduże kawałki, a następnie zalać... wrzątkiem. Zagotowanie wody w czajniku elektrycznym to kilka chwil, a ziemniaki dzięki niej będą ugotowane po około 5-10 minut. Proste, prawda?

Jest jeden minus tej metody. A mianowicie duże straty witamin – konkretnie witaminy C. Dlatego nie jest to najlepszy sposób na szybkie ugotowanie ziemniaków na co dzień. Gdy jednak czas goni, a głodni domownicy dobijają się do drzwi kuchni, ten patent może być warty wypróbowania.

Puree ziemniaczane w miseczce
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości