Jak szybko ugotować ziemniaki? Jeden prosty trik
Ziemniaki to nadal ulubiony dodatek do obiadu wielu Polaków. Nie wyobrażamy sobie bez nich posiłku, z chęcią jemy je polane masłem lub w postaci ziemniaczanego purée. Dodatek idealny do kotletów, gulaszu i innych polskich potraw.
Jak szybko ugotować ziemniaki?
Problem pojawia się jednak wtedy, gdy chcemy ziemniaki ugotować szybko. A przecież łącznie z obraniem ich, pokrojeniem i odcedzeniem cały proces może zająć nawet ponad 40 minut. W porównaniu z ryżem, gotującym się około 15 minut, podobnie jak kaszą gryczaną czy jaglaną albo makaronem, który również gotuje się od 8 do 15 minut, to bardzo długo.
Jest na to kilka sposobów – między innymi krojenie ziemniaków w małą kostkę czy dodawanie do gotującej się wody sody oczyszczonej. Wiedzieliście o tym? My jednak przedstawiamy inny patent na gotowane ziemniaki podane do stołu w kilkanaście minut.
Puree ziemniaczane po włosku. Pyszny dodatek do obiadu
Jak szybko ugotować ziemniaki? Jeden prosty trik
Po obraniu ziemniaki zalewamy zimną wodą lub wrzucamy bezpośrednio do gotującego się wrzątku. Gdy jednak chcemy przyspieszyć ten proces, można zrobić to zupełnie inaczej.
Wystarczy obrać ziemniaki i pokroić je w nieduże kawałki, a następnie zalać... wrzątkiem. Zagotowanie wody w czajniku elektrycznym to kilka chwil, a ziemniaki dzięki niej będą ugotowane po około 5-10 minut. Proste, prawda?
Jest jeden minus tej metody. A mianowicie duże straty witamin – konkretnie witaminy C. Dlatego nie jest to najlepszy sposób na szybkie ugotowanie ziemniaków na co dzień. Gdy jednak czas goni, a głodni domownicy dobijają się do drzwi kuchni, ten patent może być warty wypróbowania.
Zobacz także: