Trwa ładowanie...

Jak szybko ugotować ziemniaki? Jeden prosty trik

Ziemniaki to nadal ulubiony dodatek do obiadu wielu Polaków. Nie wyobrażamy sobie bez nich posiłku, z chęcią jemy je polane masłem lub w postaci ziemniaczanego purée. Dodatek idealny do kotletów, gulaszu i innych polskich potraw.

Jak szybko ugotować ziemniaki? Jeden prosty trikJak szybko ugotować ziemniaki? Jeden prosty trikŹródło: 123RF
d2pg8tq
d2pg8tq

Jak szybko ugotować ziemniaki?

Problem pojawia się jednak wtedy, gdy chcemy ziemniaki ugotować szybko. A przecież łącznie z obraniem ich, pokrojeniem i odcedzeniem cały proces może zająć nawet ponad 40 minut. W porównaniu z ryżem, gotującym się około 15 minut, podobnie jak kaszą gryczaną czy jaglaną albo makaronem, który również gotuje się od 8 do 15 minut, to bardzo długo.

Jest na to kilka sposobów – między innymi krojenie ziemniaków w małą kostkę czy dodawanie do gotującej się wody sody oczyszczonej. Wiedzieliście o tym? My jednak przedstawiamy inny patent na gotowane ziemniaki podane do stołu w kilkanaście minut.

Puree ziemniaczane po włosku. Pyszny dodatek do obiadu

Jak szybko ugotować ziemniaki? Jeden prosty trik

Po obraniu ziemniaki zalewamy zimną wodą lub wrzucamy bezpośrednio do gotującego się wrzątku. Gdy jednak chcemy przyspieszyć ten proces, można zrobić to zupełnie inaczej.

d2pg8tq

Wystarczy obrać ziemniaki i pokroić je w nieduże kawałki, a następnie zalać... wrzątkiem. Zagotowanie wody w czajniku elektrycznym to kilka chwil, a ziemniaki dzięki niej będą ugotowane po około 5-10 minut. Proste, prawda?

Jest jeden minus tej metody. A mianowicie duże straty witamin – konkretnie witaminy C. Dlatego nie jest to najlepszy sposób na szybkie ugotowanie ziemniaków na co dzień. Gdy jednak czas goni, a głodni domownicy dobijają się do drzwi kuchni, ten patent może być warty wypróbowania.

Puree ziemniaczane w miseczce 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d2pg8tq
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2pg8tq
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pg8tq
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj